Mistrovství v řezu révy vinné oslavilo „dvacetiny“. Zlaté nůžky vybojoval Tomáš Zámečník pro Vinařství Tetur

O mistrovské tituly a zlaté nůžky ve speciální vinařské disciplíně jubilejního dvacátého ročníku Mistrovství ČR v řezu révy vinné se utkalo předposlední únorový pátek ve Velkých Bílovicích pětaosmdesát soutěžících. Držitelem zlatých nůžek a absolutním vítězem se stal Tomáš Zámečník z Vinařství Vladimír Tetur. Mezi ženami zvítězila Vladislava Holcmanová z Vinofruktu. Mezi Juniory zvítězil Martin Kratochvil z Rodinného vinařství Kratochvil. Soutěž hostila společnost BS Vinařské potřeby, která na trhu působí přesně třicet let a je jedním z hlavních pořadatelů. Soutěžící se na jejím vinohradu utkali s keři révy odrůdy Rulandské šedé.

Ráno chvílemi slunce, jinak mrazivo a křupavo, na vinici osmiletý vinohrad a „proti němu“ více než osm desítek soutěžících. Na devátou startovní výstřel, kterým jednatel pořadatelské firmy BS Vinařské potřeby Miloš Balga tradičně zahajuje soutěž. Mistrovské klání vinohradníků prezentujících své umění v řezu révy, kterou jeho firma spolu se Svazem vinařů ČR každoročně pořádá.

Na předvedení svých schopností mají dospělí patnáct a junioři dvacet minut. Zejména preciznost jejich práce pak rozhoduje o získání některého z mistrovských titulů. „Příjemně nás překvapil velký zájem soutěžích. Startovní pole bylo zcela naplněno již čtrnáct dní před akcí,“ konstatoval Jiří Škutík, výkonný ředitel BS Vinařské potřeby, a dodal že šlo skutečně o historicky nejvyšší počet účastníků. Ti se letos opět sjeli nejen z Čech a Moravy, ale i ze Slovenska.

Co bude ve skleničce příští rok už se rodí nyní

Na řezače čekalo 25 keřů révy odrůdy Rulandské šedé vysazené v roce 2017. Na jejich ořezání mělo 60 soutěžících z kategorie Elite zmiňovaných patnáct minut a 25 soutěžících z kategorie Junior potom o 5 minut déle. „S ohledem na mrazivé a větrné počasí jsme se rozhodli startovat obě kategorie ve stejnou dobu,“ vysvětlil prezident Svazu vinařů Martin Chlad a dodal, že právě zimní řez je klíčový pro nadcházející úrodu. „O kvalitě vína se zkrátka rozhoduje už ve vinohradu,“ zdůraznil.

Mezi ženami zvítězila Vladislava Holcmanová ze společnosti Vinofrukt, druhá byla Klaudia Štendová ze slovenského vinařství Elesko a třetí místo vybojovala Klára Klimecká ze Zemědělské fakulty Mendelu.

V kategorii Elite muži byl nejšikovnějším a nejrychlejším řezačem Tomáš Zámečník z vinařství Vladimír Tetur. Oproti roku 2022 si tak polepšil a stříbro letos proměnil na zlato. Na druhém místě skončil loňský vítěz Fraňo Michal ze slovenského vinařství Pomfy a bronzovou příčku obsadil Jiří Těthal z Vinařství Těthal.

Kategorii Junior ovládl Martin Kratochvil z Rodinného vinařství Kratochvil. Stříbrno patří strachotínskému vinohradníkovi Lukáši Sasínkovi a na třetím místě skončil Tibor Barantal ze Střední vinařské školy Valtice.

Medaile, zlaté nůžky i týden na traktoru

Po odchodu soutěžících pak vinohrad patřil členům odborných komisí, kteří museli v chladném počasí zhodnotit řez na jednotlivých keřích a práci soutěžících. U shodných výsledků jako vždy rozhodoval čas soutěžících. „Podmínky byly letos opravdu náročné, mnoha soutěžícím se ani nepodařilo ořezat všech 25 keřů,“ zhodnotil Martin Chlad.

První v obou hlavních kategoriích tedy Elite i Junior si již tradičně odváží trofej v podobě pozlacených nůžek od BAHCO. Vítěz v hlavní kategorii navíc získal týdenní zápůjčku viničního traktoru od firmy Kubota. Mistrovství ČR v řezu révy vinné bylo nejen oslavou vinařského umění, ale také příležitostí k výměně zkušeností mezi odborníky. Součástí programu byla i odborná přednáška profesora Pavla Pavlouška na téma „Aktuální trendy v zakládání vinic“. Opět zde proběhla i prezentace partnerů soutěže a již tradičně nechyběly regionální lahůdky v podobě zabijačkových specialit, moravských koláčů a místních vín. A tentokrát se navíc krájel i dort, protože se slavilo hned dvojí výročí: 20 let soutěže a 30 let existence firmy BS Vinařské potřeby.

Soutěž Mistrovství ČR v řezu révy vinné vznikla v roce 1993 jako neformální setkání vinařů. Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezáčů révy vinné, která má dobrý zvuk jak mezi vinaři, tak i odborníky z oboru vinohradnictví. Za dvě desetiletí si akce získala velkou oblibu a v posledních letech se jí účastní pravidelně na osm desítek soutěžících.