Máme tu jedno z nejkrásnějších období roku. Slunce už má sílu, ale člověk ještě nepadá vedrem, příroda to rozbaluje naplno a všechno jede před očima. Sice s výkyvy počasí poněkud stresující pro vinohradníky, sadaře či zahrádkáře, aby vše dobře nakvetlo, odkvetlo, mělo dost vody i slunečních paprsků, zato ideální pro všechny, kdo ven vyrážejí za zábavou a zážitky.
Skvělý čas na cesty včetně těch do vinařských oblastí, zvlášť když tu víno spojíte s dalšími aktivitami! Třeba víno a golf. Nezní to lákavě? Nebo do metropolí, kde už dá nad skleničkou na slunci krásně posedět na terase, dlažba však ještě nesálá horkem, pokud se vydá ulicemi za obhlídkou památek, ani nehrozí tlačenice v davech turistů. I zde máme pár tipů.
A co dál znamená tento čas pro milovníky vína?
Ano, rosé. Jako každý rok teče od tradičních prvomájových růžových slavností v překrásném prostředí Svatováclavské vinice Pražského hradu dál proudem. Přes Růžový máj na pražském Rašínově náměstí, po další akce po celé republice ohlašující růžovou sezónu. O řadě z nich najdete více na našem webu www.vinoastyl.cz a růžové novinky vám přinášíme v průběhu teplých dní častěji i v časopise.
Přesto, pokud víno párujete jídlu na míru, s doporučením „lehká svěží bílá a rosé v létě, těžká červená v zimě“ můžete být někdy vedle, jak ta jedle. Třeba hřejivý Malbec ke grilovanému steaku za teplého letního večera, je mana nebeská. Proto jsme jedno z nejoblíbenějších vín doporučovaných právě ke steakovému masu podrobili našemu redakčnímu testu. A je naším žhavým tipem pro letošní grilovací sezónu. Stejně jako maso wagyu – nejlepší hovězí na světě. Čím je specifické a proč se jeho ceny pohybují ve zcela jiné dimenzi? I to se dočtete. A u Japonska ještě chvíli zůstaneme, protože i saké se stává fenoménem.
Pokud však raději dáváte přednost klasice, zavedeme vás do Izraele. Jak chutnají vína z Golanských výšin, prozradí rubrika Cesty za vínem.
I vy si nějakou tu cestu naplánujte. A nejen proto, že je ten správný čas. Má to i další výhody. Víno z vinic, které navštívíte, totiž už navždy chutná mnohem líp.
Přejeme vám příjemné čtení
i krásné slunečné dny