Desetiletí patřil vinný bar v ulici U Dobřenských k nejlepším adresám, pokud jste si chtěli dát po skleničce vynikající naturální francouzská vína. K tomu kvalitní česká kuchyně. Na slavnou éru RED Pifu nyní navazuje stejnojmenný podnik na smíchovském Andělu, který v sobě opět nově snoubí francouzskou a českou gastronomii a k jedinečnému výběru vín přidává i pivo.
RED Pif na Starém Městě jen pár kroků od Betlémského náměstí byl svého času pojem. Nadčasový design, mimořádný výběr přírodních francouzských vín od vinařů, které musíte znát osobně, aby vám otevřeli srdce a s nimi své sklepy. téměř domácká kuchyně.
V RED Pifu (mimochodem ve Francii to znamená nejen červený nos, ale někde i sklenku červeného) se mísila od roku 2010 atmosféra vinotéky a francouzského vinného baru. A co víc, vína vám tu nalili po sklenkách i v době, kdy ještě neexistoval žádný Coravin a podobné technologie umožňující ochutnat je, aniž byste lahev otevřeli. Vysát část obsahu a doplnit ji inertním plynem byla zatím sci-fi, přesto lahev do tisíce korun rozlévala obsluha na požádání. Návštěvnost, poměr ceny a výkonu i umění personálu vína nabídnout a prodat, to vše eliminovalo rizika ztrát. A RED Pif představoval pro vínomilce malý ráj na zemi.
Znovuzrozený, na osvědčených pilířích i s novinkami
Přestože podnik byl i díky osobě importéra vín a spolumajitele podniku Milana Bartoše vskutku jedinečný, v čase prošel několika obmněnami a nakonec byl před pár lety uzavřen. Ovšem během letních prázdnil ožil jeho koncept v mírně pozměněné formě a na nové adrese.
Znovuzrozený RED Pif nyní najdete na smíchovském Andělu přímo u metra v budově Zlatý Anděl (ano, dříve tu bývala restaurace Potrefená husa) na rušném místě, které přeje setkávání. Hodně z původního konceptu si ponechal, zároveň přichází s několika dalšími esy v rukávu.
Opět se představuje v novém, moderním a vzdušném designu. Hrubě opracované dřevo, sklo a kov je základem materiálů, které určují vzhled příjemně vzdušného a světlého podniku. Tvář mu vtiskli Jakub Fišer a Marek Schneider z ateliéru Aulík Fišer Architekti a v jistém smyslu „naturální“ vzhled krásně korespondují s atmosférou francouzského vinného bistra a s víny v nabídce. Ta opět vychází z úspěšného portfolia Milana Bartoše, spolumajitele podniku, a stále zůstává i to, že si hosté mohou nechat nalít sklenku z mnoha lahví, které si vyberou. Bohatý výběr je tu jak z Francie, tak i z Moravy, mezi vinaři nechybí jména jako Trpělka a Oulehla z Dolních Kounic, Stanislav Málek z Popic, Vinselekt Michlovský z Dobšic, Spielberg z Žarošic, Jaroslav Springer z Bořetic. Ochutnat tu ale můžete i vína z Čech – ze Zámeckého vinařství Třebívlice, Školního statku Mělník, ale také z Prahy, která je zastoupena Rieslingy z trojského vinařství Zilvar Wines. A nyní už k novinkám.
K české i francouzská kuchyně, vedle vína i „Plznička“
Do znovuoživení RED Pifu totiž Bartoš nešel sám, ale přizval k němu i majitele úśpěšných restaurací Mincovna, Tiskárna a U Tellerů. Což se propsalo i do konceptu. Tou první inovací je tak mnohem intenzivnější spojení české gastronomie s populárními pokrmy kuchyně francouzské, které už dříve prostupovalo některými fázemi existence původního podniku, ale nyní má jasně definovanou podobu. Což souvisí s další dobrou zprávou – za výběrem, kvalitou a nastavením pokrmů stojí šéfkuchař David Kalina. Komu toto jméno něco říká, pak si je jistě hravě spojí právě s kuchyní výše zmiňovaných podniků.
S další výzvou zaštítit gastronomický koncept nového RED Pifu přišlo mnohem více prostoru i pro kuchyni francouzskou, která ovšem odpovídá vinnému bistru, a tak mnoho pokrmů je lehčích, určených právě k zakousnutí při skleničce vína. Ovšem ani pivaři nepřijdou zkrátka, poslední z velkých novinek je špičkově ošetřená Plzeň, která je významným doplňkem nápojového lístku.
K pivu i vínu, co si objednat?
Jaké dobroty z tuzemské kuchyně i země galského kohouta tak najdeme na menu. Už předkrmy vypadají skvěle a zřejmě se nespletete, i když objednáte naslepo. Například pokud si tu nebudete jisti názvem „beignetky“, vězte, že se dočkáte lahodných smažených koblížků, kterým se ve Francii říká jeptišky. V RED Pifu je plní krevetami a servírují s pikantní majonézou.
Je jen na vás, zda jim dáte přednost před obligátním pařížským tatarákem, šneky, či famózním tmavým kachním jelitem pečeným na hruškách a calvadosu. Tady už o obsahu talíře nemůže být pochyb, možná vás jen překvapí, jak budou chutě pěkně vyladěné.
Kohout na víně, kachna na pomerančích, kuře na paprice…
Polévky zastupují dva silní hráči: francouzská cibulača se sýrem Gruyére a kulajda s vařmářským vejcem a hříbky.
Mezi hlavními chody dominuje kohout na víně. Skvělé je jehněčí pečené na rajčatech a bylinkách, jehož křehké a voňavé maso se doslova rozpadá na jazyku. Samozřejmě nechybí steaky, vepřová žebírka, kachna na pomerančích, ale i kuře na paprice.
„Francouzská kuchyně má ráda silné omáčky a výrazné chutě. A protože i Češi jsou omáčkovým národem, určitě jim bude v RED Pifu chutnat,“ říká přesvědčivě šéfkuchař podniku David Kalina.
A přidává svůj tip na dezert. Ile flottante je možné přeložit jako plovoucí ostrov, jedná se o meringue, tedy sněhovou pusinku servírovanou s vanilkovou omáčkou, mandlemi, pistáciemi a kandovanou pomerančovou kůrou. Ovšem bramborové šišky s mákem, ořiškovým máslem a švestkovým sorbetem, to je silná konkurence. Nakonec není třeba bolestivě vybírat, stačí přijít znovu.