Pravidelný pohled do světa whisky. Rubrika Whisky World 2023 přináší další novinky a příběhy značek ze světa tohoto kultovního nápoje.
Pot-Still whisky – poskotsku
Je to tak trochu jako Kolumbovo vejce (vzpomínáte: postavené na špičku). InchDairnie Distillery v Lowland (Fife) vyrobila první skotskou whisky – jako v Irsku. Konkrétně pot-still, tedy z ječného sladu a nesladovaného ječmene. Ve rmutu se sešly slad z Kanady, ječmen z Balgonie Estate a – což je odbočením, leč plně ospravedlnitelným – i trochu žitného sladu ze stejného statku. Další odlišností je dvoustupňová periodická destilace (Irové sázejí v tomto případě na trojnásobnou). New make byl uložen do sudů po Bourbon whiskey. Výrobce očekává „komplexnější, více kořennou a mastnější whisky“.
Rye whiskey podle Michtera
Michter´s uvedl na trh US*1 Toasted Barrel Finish Rye whiskey. Na vysvětlenou: vypálení sudu teplotou kolem 700°C je označováno jako charring; takové sudy jsou běžné při zrání např. bourbonu. Toasting – snad bychom řekli: opálení – je metoda, jež používá nižší teplotu po kratší dobu. U Michter´s sáhli po sudech, které dva roky odpočívaly na čerstvém vzduchu a teprve potom byly opáleny a dokončili zrání své jedničky právě v nich. Smysl inovace: omezit vliv zuhelnatělé vrstvy po vypálení a nabídnout něžnější a zároveň bohatší komplex vůní a chutí. Tahle whiskey není destilát pro slečny v tanečním klubu. 54,45 % alkoholu by je mohly zaskočit…zkuste si láhev sehnat. Od září bude k mání.
Bourbon pod vlivem rovníku
Někdy to vypadá, že výrobci whiskey už nevědí, coby. Tak zrovna lidé od Jefferson´s, kteří vypravili 720 sudů svého bourbonu na 18 až 22 měsíce – do Singapuru. Marketinkový trik? Zdali! Jedna věc je vápencové podloží Kentucky, jež poskytuje vynikající vodu, druhá věc je poměrně suché klima tohoto vyloženě vnitrozemského státu. Tak to v Jefferson´s zařídili a vsadili na propojení dvou vzdálených částí světa. Odměnou je vyšší vrstva sladkých tónů, změna, které ve vnitrozemí lze jen sotva dosáhnout. Horké a zároveň vlhké klima kousek od rovníku se navíc postaralo o závoj třešňové vanilky a karamelu. Jefferson´s Tropics Aged in Humidity se plní o 52 % alkoholu.
Skotská v Hong Kongu pod zákonem
Export skotské whisky do Hong Kongu dosáhl v minulém roce hodnoty více než 31 milion liber. To už jsou peníze, které stojí zato chránit. Scotch Whisky Association má tedy radost, že se konečně podařilo prosadit, aby označení Scotch whisky bylo chráněno zdejším zákonem, pokud je destilát vyroben za podmínek platných ve Skotsku (stručně: použily se výhradně obilí, voda a kvasinky a produkt zrál nejméně tři roky v zemi). Hong Kong se stal v pořadí 100. zahraničním trhem, který uznává skotskou whisky jako produkt této části Spojeného království. Dodejme, že geografický původ skotské uznává kontinentální Čína, Macao a již několik let i Jižní Korea.
Už zase Ardbeg!
Co se limitovaných edicí značky, je Ardbeg trvale při chuti. Je to jednak sázkou na dlouhodobou marketinkovou politiku, jednak neutuchající touhou ředitele výroby Dr. Billa Lumsdena experimentovat se sudy nejrůznějšího původu. První díl Ardbeg´s Anthology Collection, třináctiletá The Harpy´s Tale, je toho pozoruhodným příkladem. Zrání se odehrálo jednak v sudech po Bourbon whiskey (nic převratného), jednak v sudech po sauternském (obecně také nic převratného, v případě Ardbegu naopak), takže na produkt budou určitě slyšet ti, kteří se s tímto úžasným, přírodně sladkým vínem někdy v životě setkali a ověří si kombinaci kouřovosti Ardbegu s tóny vína. Fakt je, že tohle tu ještě nebylo! Degustátor bude mít co dělat, aby objevil dřevitou sladkost melasy v kombinaci s balsamikem (!), kouřové tóny původem z dubového mechu (!!), anýzové pastilky, uzené meruňky (!!!) a eukalyptový olej. Kmín, kardamom a kokos už jen dokreslují obraz, z něhož půjde laikovi pusa kolem…ale nekupte to!