Nebeské menu čtyřicet metrů nad zemí. Sklonek léta nabízí v Praze opět s oblíbenou gastro-adrenalinovou zážitkovou atrakci Dinner in the Sky. Oběd, koktejl a hlavně luxusní VEČEŘE V OBLACÍCH se letos odehrají po dva zářijové víkendy na novém místě – na Smíchově u paty Železničního mostu s dokonalým výhledem na Vyšehrad. Vařit bude sám kapitán Národního týmu Patrik Bečvář, k tomu vinné párování či závěrečný rum Zacapa.
Různé lokace, různí šéfkuchaři, ale pravidelně nádherné pohledy na dominanty metropole. Výborné jídlo, skvělá vína i koktejly a hlavně jedinečný zážitek. Projekt Dinner in the Sky už vynesl do výšin vybraných chutí i opojných výhledů návštěvníky na různých místech Prahy. Nyní se po třech letech přesouvá z Dvořákova nábřeží na druhou stranu Vltavy: na Smíchov k Železničnímu mostu. Zatímco místo “nalodění” do labužnické gondoly bývá několik let stejné – startovalo se mimochodem na různých místech pražské náplavky ale či v Riegrových sadech – kuchaři se střídají. Od zahraničních hvězd, přes tváře show MasterChef, až po šéfy kuchyní nejprestižnějších hotelů po talenty našeho Národního týmu kuchařů a cukrářů. Ondřeje Korába, šéfkuchaře legendárního Grandhotelu Pupp v Karlových Varech, tak letos střídá Patrik Bečvář, kapitán Národního týmu, který nyní působí v Jizerských horách.
Vzhledem k tomu, že miluje výzvy, nabídku vařit na 2 m2 ve výšce 40 m nad zemí s chutí přijal. Se svým sous-chefem pokrmy dokončuje a servíruje na malém prostoru uprostřed stolu na plošině. Okolo sedí 22 hostů v pohodlných křesílkách. Lze je různě polohovat a natáčet, takže si “pasažéři” mohou i lehnout a kochat se výhledy na Prahu ze zcela jedinečného pohledu. Vzhledem k tomu, že jsou všichni dobře připoutaní, netřeba se obávat. Naopak, chce to uvolnit se a užít si tenhle výLET se vším všudy.
Dva víkendy na plošině s vybranými lahůdkami
Letos stojí jeřáb s plošinou u vyšehradského Železničního mostu, ovšem na druhé straně, na Smíchově. Z ptačí perspektivy tak nabízí krásné pohledy na Vltavu a nábřeží, na Karlův most a Pražský hrad, na Ladronku, Anděl a Smíchov. Návštěvníci atrakce tak mohou obdivovat Petřínskou rozhlednu i Gabriel Loci, na druhém břehu řeky pak Rudolfinum, Tančící dům, Emauzy a vyšehradskou baziliku sv. Petra a Pavla. V každou denní dobu ozáří slunce jiné dominanty, záleží na každém, jaké si přeje k jídlu kulisy.
Ale pozor, oblíbená akce Dinner in the Sky se koná pouze první dva prodloužené zářijové víkendy! A to od 5. do 8. září a pak od 12. do 15. září. Přijít můžete na tříchodový oběd, čtyřchodovou večeři či na večeři při západu slunce. Cena za menu včetně nápojů a uvítacího drinku začíná na 3 190 Kč za osobu. Rezervace je nutná, stejně jako výběr menu předem – masového či vegetariánského.
Hovězí z Jižní Ameriky, i hřiby. Užijí si masožravci i vegetariáni
Šéfkuchař Patrik Bečvář se inspiroval podzimní sezonou. Jako předkrm zvolil máslovou paštiku z kachních jater s kmínovým chipsem, brusinkami s portským vínem a kadeřávkem. Dále pohankový košíček plněný teplým hovězím konfitem s marinovaným celerem a bramborovo-lanýžovou espumou. Pro vegetariány připravil pěnu z kozího sýra s relishem z červené řepy a jablek, salátem a gelem z vyzrálého aceta balsamica.
Pohankový košíček naplnil hříbkovým ragú. Hlavnímu chodu vévodí rump steak z Jižní Ameriky. Doplňuje jej karamelizovaná mrkev s divokou brokolicí, bramborové rösti, holandská omáčka a telecí demi-glace s hořčičným semínkem a uzeným špekem. V bezmasé variantě hraje hlavní roli bramborová galetta a vejce připravené metodou sous-vide na 63 °C. Tekutý žloutek fantasticky ladí s holandskou omáčkou a s pyré z pečeného lilku a sezamu. Na závěr pohladí chuťové pohárky jablečná žemlovka s flambovaným sněhem a zmrzlina ze zakysané smetany.
Z luxusních pražských podniků do hor
Patrik Bečvář rád vaří českou kuchyni, kterou modernizuje tak, aby měla své místo ve světě. Jeho úspěchy a medaile ze světových gastronomických soutěží svědčí o tom, že je to správná cesta. V roce 2018 vyhrál s Národním týmem kuchařů a cukrářů AKC ČR kuchařskou olympiádu v Singapuru, dnes tým vede jako kapitán. Začínal ve Francouzské restauraci v Obecním domě v Praze, po roce přešel do hotelu InterContinental, kde se v 25 letech stal šéfkuchařem restaurace Zlatá Praha. Poté vedl Francouzskou restauraci v Obecním domě a nyní se stará o gastronomii v butikovém hotelu Královka v Jizerských horách.
Romantická, adrenalinová a zároveň atraktivní gastronomická atrakce Dinner in the Sky se pořádá ve 40 zemích světa a zúčastnily se jí už desítky tisíc hostů. Generálním partnerem je již několik let společnost JIP Potraviny, dodavatel pro gastronomii a širokou veřejnost. Více, včetně rezervace a nákupu vstupenek najdete na stránkách akce dinnerinthesky.cz