Víno oplývající nadpozemskou chutí – takový popisek by v budoucnu nemusel být jen prázdným přívlastkem lákajícím zákazníky. NASA totiž potvrdila, že pěstování vína ve vesmíru je teoreticky možné.
NASA již v rámci systému Veggie neboli Vegetable Production System experimentuje s kultivací různých druhů rostlin. V roce 2015 si tak kosmonauti na palubě mezinárodní vesmírné stanice ISS mohli dopřát pro pozemšťany obyčejnou, leč ve vesmíru vzácnou pochoutku – čerstvý salát.
Vědecká pracovnice Gioia Massaová, zabývající se právě systémem Veggie, se však nyní nechala slyšet, že se správným vybavením a spoustou trpělivosti by i víno mohlo v budoucnu přistát na vesmírné tabuli. “Vinná réva by mohla být zajímavou výzvou,” sdělila magazínu Gizmodo Massaová. Vzhledem k tomu, že většina rostlin musí být z důvodů nedostatku prostoru co nejvíce kompaktní, bylo by nutné i v tomto ohledu na révě zapracovat. “V případě popínavé vinné révy je největším oříškem to, aby měla dostatek světla. Proto bychom se museli zaměřit na opravdu kompaktní odrůdy.”
Co se samotného kvašení týče, Massaová tvrdí, že by toho bylo možné dosáhnout za použití správných mikroorganismů. “Fermentace je anaerobní proces, tudíž to, že se plyny a kapaliny ve vesmíru vzájemně moc nemísí, by pro výrobu vína neměl být problém.”
Víno provází lidstvo od nepaměti. Nelze se tedy divit, že první vesmírné pěstitelské experimenty zahrnují právě i tento nápoj. Například v loňském roce vyslala Čína do vesmíru výhonky odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot a Pinot Noir, aby se v neútěšných podmínkách réva zocelila. Takto zmutovaná réva má v případě pozitivních výsledků v budoucnu osadit čínské regiony, jejichž půda ani klima nejsou pro pěstování vína příliš příznivé.