Oslavit jaro, posílit zdravými a kvalitními surovinami tělo i mysl, pomoci jarní regeneraci i očistě. To si žádá volit chytře suroviny. Vsaďte proto na bio.
Není třeba stolovat nijak opulentně, super mazanec z biomouky, maso a čerstvý sýr z farmy, medvědí česnek z blízkého lesa, trocha dobrého vína vyrobeného v souladu s přírodou. Po dlouhé zimě je náš organismus obvykle unaven a vyčerpán, proto je právě na jaře mimořádně důležité stravovat se čistě, zdravě, nezatěžovat tělo chemií. Tak až budete připravovat mazance, jidáše či další dobroty, které máme spojeny s velikonočními svátky, začněte rovnou u mouky.
Alchymie mouky, limitka na mazanec
Dnes už to zdaleka není jen hladká, hrubá, polohrubá, pšeničná či žitná. Máme tu mouky špaldové, pohankové, ořechové, luštěninové, semínkové, z banánů i z kokosu.. Výběr je obrovský a navíc se dá experimentovat s jejich mísením a poměry. Nicméně výrobce biopotravin Probio se rozhodl velikonoční pečení hospodyním trochu ulehčit a namíchal speciální mouku na špaldový mazanec.
Tato mouka je vyladěná tak, aby v ní byl optimální poměr mouky celozrnné špaldové, pšeničné hladké a polohrubé. Celozrnná špaldová pro vlákninu, minerální látky, tuky z celého zrna špaldy. Ale pro náročnější pečení, jakým mazanec je, aby těsto dobře kynulo, drželo výšku pečiva a mělo dobrou strukturu i kyprost, jsou pak dodané mouky pšeničná hladká a polohrubá. Většinou se peče z celé bílé mouky, ale Probio se snaží uvádět recepty obohacené celozrnnou moukou, protože obecně máme málo vlákniny a mikroživin. A pokud tedy vybrat celozrnnou mouku, pak určitě kvalitnější špaldu, která je na živiny bohatší.
Na mazancovou mouku a vlastně na všechny špaldové mouky používá Probio pouze původní, ryzí odrůdy pšenice špaldy. Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin. Je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná.
Slavnostní tabule patří vítězům. Znovínští medailisté
Čím spláchnout mazanec a další jarní pokrmy? Při pěkném jarním počasí a k jídlům symbolizujícím lehkost, čerstvost, svěžest si většinou otevíráme vína opět čerstvá a svěží, takže s Velikonocemi zpravidla přicházejí na stůl vína bílá či růžová. Spolehlivou jistotou je například medailová kolekce Znovínu Znojmo a VInných sklepů Lechovice. Vinařství pro své zákazníky připravilo šestici vín, která bude v nabídce již před Velikonocemi od 8. 4. až do 2. 5. 2022 za akční cenu 1060 Kč (www.znovin.cz).
Uvítat jaro tak můžete skutčně ve velkém stylu si vybranými medailemi ověnčenými víny, jež uspěla na významných soutěžích doma i ve světě.
VELIKONOČNÍ MAZANEC
Suroviny: * 35 g droždí, * 180 ml mléka, * 500 g mouky na špaldový mazanec Probio, * 100 g cukru třtinového moučkového + 1 lžička na kvásek, * 100 g másla, špetka mletého muškátového oříšku, * 70 g rozinek naložených v rumu + 1 lžíce rumu z rozinek, * 3 žloutky, * vejce na potření, * mandle na plátky na posypání
Postup: V misce promíchejte droždí se lžičkou cukru. Mírně ohřejte mléko a přilijte asi ¼ k droždí. Přidejte trošku mouky a vidličkou prošlehejte. Nechte pod utěrkou vzejít 15-20 minut kvásek. Do zbytku mléka vložte na kousky pokrájené máslo a ještě trochu zahřejte, aby se dobře rozpouštělo. Mouku ve větší míse smíchejte s cukrem, muškátovým oříškem a rozinkami. Přidejte vzešlý kvásek. Zkontrolujte mléko s máslem, zda není příliš teplé a rozšlehejte v něm žloutky. Přilijte do mísy a zpracujte těsto. Těsto nechte hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou. Poté překlopte na lehce pomoučenou pracovní podložku. Z těsta vypracujte bochánek a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nařízněte na mazanci křížek a nechte 15 minut kynout na plechu. Poté potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi. Pečte nejdříve zprudka při 200 °C (horkovzduch). Po 10 minutách teplotu snižte na 170 °C a dopékejte 30 minut.