Stovka nejlepších restaurací v knižní podobě vybraná z hodnocení proškolených inspektorů v produkci českého nakladatelství TopLife Czech přichází na trh už pojedenácté. A to s jasným cílem: nabídnout objektivní a nezávislé hodnocení kvality služeb v restauracích po celé České republice. Kniha je atraktivním průvodcem, dobře vystihující kvality restaurací, takže i sama o sobě zajímavým čtením.
Vydavatelství navazuje touto knižní řadou na úspěch své první ročenky Nejlepší pražské restaurace z roku 2013. Od té doby zdobí špičkové restaurace pečeť kvality Zlatý lev. Inspektoři po celý rok anonymně hodnotí kvalitu podávaných pokrmů, jejich vzhled, chuť, vůni, použité suroviny a originalitu. Vedle jídla pak profesionalitu obsluhy, prostředí restaurace, kvalitu nápojového skla a jídelního servisu i promyšlenost vinného lístku a přítomnost znalého someliéra. Inspektoři navštíví každou restauraci v průběhu roku alespoň třikrát a konzumaci sami platí, aby zůstali neodhaleni.
„Dvouhlavých“ restaurací je nejvíc, 2 Zlaté lvy má 44 podniků
A vítězí nejen podniky s nejlahodnějšími jídly, ale i nejkrásnějšími interiéry, nejnápaditějšími koncepty, jednoduše ty, do nichž by měl gurmet zavítat přinejmenším jednou za čas. V nové exkluzivní ročence Nejlepší restaurace 2025 početně převažují podniky se dvěma Zlatými lvy, což ukazuje na neobyčejný zážitek z pokrmů i celkové návštěvy restaurace. Těchto podniků je čtyřiačtyřicet po celém Česku. Jednoho Zlatého lva potvrzující stabilní kvalitu a úroveň restaurace získalo letos 20 podniků. Na nejvyšší a nejprestižnější ocenění, tři Zlaté lvy, letos dosáhlo 21 restaurací, které nabízejí vrcholný zážitek od uměleckého ztvárnění pokrmů, přes atraktivitu interiérů, atmosféru až po servis.
SOUTĚŽNÍ OTÁZKA:
Když vyšel první průvodce restauracemi z vydavatelství TopLife Czech, psal se rok 2013. Tehdy už měla Praha své první michelinské hvězdy. Kolik a kde?
A) Jednu, a to restaurace Allegro v pražském hotelu Four Seasons
B) Dvě: Restaurace hotelu Alcron a La Degustation
C) Čtyři: restaurace Allegro, rrestaurace hotelu Alcron, La Degustation a SaSaZu
D) Osm: Le Terroir, Alcron, La Degustation, Allegro, Field, Aureole, Kampa Park a Bellevue
Svou odpověď odešlete do 15. ledna 2025 na adresu redakce@vinoastyl.cz, ze správných odpovědí vylosujeme tři výherce
K návštěvě vybízí i ocenění TIP, které inspektoři udělili 15 místům. „Vzhledem k relativně dlouhé historii a vývoji v nabídce kvalitní a zážitkové gastronomie se mezi oceněnými restauracemi každoročně objevují nové, a některé naopak mizejí. Existuje však stabilní základ, který ukazuje, že kvalitu lze dlouhodobě udržet a laťku nabízených služeb stále zvyšovat,“ říká Václav Budinský, autor projektu, spisovatel, publicista a milovník vytříbené gastronomie.
Zlatého lva má české nakladatelství TopLife Czech ve znaku, a proto se stal i symbolem hodnocení na pečetích kvality. Je inspirován českým znakem, avšak lev má pouze jeden ocas. Projekt je financován výhradně prodejem publikace a inzercí. Publikaci Nejlepší restaurace 2025 můžete koupit na webu nakladatelství www.toplifeczech.cz a u všech dobrých knihkupců. Doporučená cena je 790 Kč. A nebo ji můžete vyhrát v naší soutěži. Tři výherci získají knihu, pokud správně zodpoví soutěžní otázku a budou jako tři první vylosováni ze správných odpovědí.