Slavný londýnský food festival přitáhl pozornost k českému vínu, pivu i vinařstvím z Moravy

Inspirace pro všechny, kteří chtějí cestovat a k tomu dobře jíst a pít. Londýnský National Geographic Traveler Food Festival věnovaný tradičně nejlepšímu jídlu a pití z celého světa se po dvou letech opět konal Business Design Centre. Zastoupena byla i Česká republika a s ní výběr cestovatelsky atraktivních vinařských cílů.

Vinařství jako Znovín Znojmo, Sonberk, Kadrnka, Víno J. Stávek… a z jejich produkce vína odrůd typických pro naši republiku (Pálava, ryzlinky vlašský i rýnský, Tramín červený, Frankovka…) vybralo Národní vinařské centrum přímo pro tuto s napětím očekávanou gastronomicko – cestovatelskou akci, která se konala v půli července s dvouletým odstupem.

Účast moravských vín na festivalu v Londýně proběhla ve spolupráci s Českou centrálou cestovního ruchu – CzechTourism a cílem bylo přitáhnout pozornost měla nejen k vínu jako takovému, ale také k zajímavým možnostem, kam se za ním vydat.

Znojmo, Pálava, Bzenec i Modré hory

Znojmo

Na českém stánku, který prezentoval Českou republiku jako vinařskou destinaci, probíhaly pravidelně dvakrát denně řízené degustace sedmi vín ze sedmi vinařství, napříč čtyřmi moravskými podoblastmi. Londýnským návštěvníkům tak byly ukázány dva Ryzlinky vlašské, jeden z Dunajovských kopců a jeden ze Železné, suchá Pálava, znojemské Veltlínské zelené, bzenecký Ryzlink rýnský, Frankovka z Modrých hor a také přírodně sladký Tramín.

„Vybraná vinařství musela splňovat přísná kritéria nejen co se týče kvality vín, ale také otevřenosti a přístupnosti případným návštěvníkům z Velké Británie. Chtěli jsme ukázat vína s potenciálem nás reprezentovat právě na tomto trhu. Jako něco nezaměnitelného, co nemá přímou konkurenci v dalších vinařsky významných zemích se dlouhodobě ukazuje být Ryzlink vlašský, proto jej na festivalu zastupovala rovnou dvě vína, z vinařství Volařík a Jindřich Kadrnka a ve stejném duchu také suchá Pálava ze Sonberku. Dále padla volba na světově známé odrůdy Veltlínské zelené od vinařství Lahofer, Ryzlink rýnský ze Zámeckého vinařství Bzenec a Tramín červený ze Znovínu Znojmo. Červená vína pak zastupovala Frankovka od Víno J. Stávek,“ přiblížila volbu vín Dagmar Fialová z Národního vinařského centra a dodala: „velmi nás potěšil velký zájem návštěvníků. Stánek byl téměř po celou dobu neustále v obležení.“

Dva dny ochutnávek, masterclass i show inspirují k výletům

Kromě průběžných degustací na stánku byla vína prezentována i při komentovaném vstupu v tzv. Wine Theatre, ve spolupráci se známým a úspěšným sommelierem Martinem Klevetou z londýnské michelinské restaurace Hide, který je původem z Moravy. Festivalu předcházela akce „Czech wine evening“, kdy byla moravská vína a vinařská turistika představena také odbornému publiku z řad novinářů, blogerů a influencerů.

Festival nabídl pestrý program od panelových diskusí až po mezinárodní ukázky jídel i nápojů umožnil návštěvníkům vychutnat si kulinářské zážitky z Velké Británie, Středomoří, Karibiku, střední Evropy a dalších zemí. Tradičně je ideálním zdrojem inspirace pro ty nejzajímavější výlety po celém světě s nápovědou, co a kde jíst a pít