Jsou osvěžující, skvělá, navozují prázdninovou atmosféru i pocit pohody. Jsou rozverná a hravá a náladu vám zvednou i na koronavirovém “nuceném odpočinku”. Tak ať je den růžovější. A hlavně na zdraví!
Jaro a růžová sezóna jdou v posledních letech ruku v ruce. Sotva začnou rašit na stromech první květy, ukládáme červené hlouběji do sklepa a naopak je tu čas vín růžových. Jemných, ovocitých, lehkých, svěžích. Češi si je v posledních letech skutečně zamilovali, ať už jsou suchá či sladší, jemná či plnější, mladá či lehce nazrálá. A proč tomu tak je?
Optimismus a zábava s rosé z Moravy
Česká republika má báječnou geografickou polohu, a to se odráží na povaze vín, která jsou vyráběna s láskou a péčí moravských a českých vinařů. Příjemná ovocná a květinová vůně, široká škála tónů v jejich chuti spolu dokonale ladí. To celé je podtržené svěží kyselinkou či příjemným zbytkovým cukrem.
„Růžová vína osloví téměř každého bez ohledu na vinné preference. Staly se hitem posledních let, a tak se není čemu divit, že trendy začala být i růžová šumivá vína, která přímo vybízejí k oslavě jara a slunečných dní,“ sděluje hlavní sommelier Salonu vín Ing. Marek Babisz. Mimochodem vítězným růžovým vínem pro rok 2021 je Cabernet Sauvignon rosé, pozdní sběr, 2019 ze Střední vinařské školy Valtice.
Ani bílé, ani červené
Rosé se vyrábějí z odrůd vinné révy plodící modré hrozny, a to nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů. Po dobu několikahodinového procesu se ze slupek bobulí do vína uvolňuje jen omezené množství červeného barviva. A tak můžeme s nadsázkou říci, že růžové začíná svůj život jako červené, ale poté dále žije jako víno bílé. A jak s ním pracovat? Opět radí sommelier Salonu vín Marek Babisz:
- Podávejte růžová vína nachlazená na 8-12 stupňů
- Lehčí růžová vína se výborně se hodí k salátům, těstovinám, sýrům
- Aromatičtější si nejvíce vychutnáte s grilovanými masy, rybami, ale i steaky
- K vínům s vyšším zbytkovým cukrem vybírejte ovocné saláty a sladší dezerty