V týdnu od 22. do 28. ledna 2018 se Praha stane dějištěm jubilejního desátého ročníku festivalu vína Prague Wine Week 2018, kterého je náš časopis hlavním mediálním partnerem. Během festivalu se vinaři a dovozci spojí s vybranými pražskými restauracemi a vinnými bary a po celý týden budou nabízet tříchodová menu snoubená s víny a degustace vín. Degustačním centrem festivalu bude trojice vinných barů Vinograf (Senovážné náměstí, Anděl a Míšeňská). Po celý týden zde bude možné po skleničkách ochutnat Championy a devadesátibodová oceněná vína. Vyvrcholením festivalu bude již jedenáctá Galadegustace medailových vín, ve čtvrtek 25. ledna 2018 od 16 do 20 hodin v Jalta Boutique hotelu na Václavském náměstí v Praze, na které bude k ochutnání 590 vín 71 medailistů. Vstupenky v ceně 1000 Kč jsou v prodeji v síti Ticketpro. Více na www.pww.cz.
Wine & Food tandemy
Vinaři a dovozci, kteří získali medaile v soutěži Prague Wine Trophy, společně s vybranými restauracemi a nabídnou menu s víny, tzv. „Wine & Food tandemy“. Dva podniky se spojily s dovozcem Alifea, který získal celkem pět Championů! Jednoho z Championů, nejlepší Pinot Noir – burgundské Rully Les Chauchoux 2015 Domaine Belleville, můžete ochutnat společně se skvělým Sauvignonem z Loiry a německým ryzlinkem jako doprovod tříchodového menu v hotelu Skalní mlýn v Dolním Adršpachu. Zajímavý tip na lednový výlet! Čtyři výborná vína stejného dovozce, z Francie, Španělska a Itálie, doplněná prosciuttem a sýry, ochutnáte ve Vínovém baru v ulici Magistrů. Dvůr Hoffmeister ve Velkých Čičovicích, útulná venkovská usedlost kousek od Prahy, zkombinuje marinovaného pstruha, divokou kachnu a hruškový štrůdl s víny třetího nejlepšího domácího vinařství, Mikrosvín Mikulov. Restaurace Salt’n’Pepa Kitchen v ulici Milady Horákové spáruje vína z rakouského vinařství Kral Steffanus s pošírovaným kachním prsem, variací sýrů a ganache z tmavé čokolády. Zvěřinové menu, doplněné víny Vinařství U Kapličky, si můžete dát v restauraci Bredovský dvůr v ulici Politických vězňů. Menu pro milovníky hovězího – carpaccio, consommé a steak, snoubené s víny vinařství PROQUIN, připraví Mikrofarma s bistrem na náměstí Jiřího z Poděbrad. Hned pět vzorků vín z B\V vinařství budete moci ochutnat společně s jídlem dle výběru v restauraci BACARO na Vinohradské ulici.
Degustační centrum Vinograf
Degustačním centrem festivalu bude trojice vinných barů Vinograf (Senovážné náměstí, Anděl a Míšeňská). Po celý týden zde můžete po skleničkách ochutnat Championy a devadesátibodová vína Prague Wine Trophy. Ve středu 24. ledna od 19.30 zde proběhne Masterclass Slovensko, na které osobně představí svá vína devět slovenských vinařů.
Galadegustace
Na Galadegustaci ve čtvrtek 25. ledna 2018 od 16 do 20 hodin v Jalta Boutique hotelu na Václavském náměstí v Praze se mohou představit pouze medailisté Prague Wine Trophy. Letos to bude 71 vinařství a dovozců, celkem představí 590 vín. Účast si nemůže zaplatit žádný vinař ani dovozce, který v soutěži nezískal medaili. Díky tomu si Galadegustace v průběhu let vybudovala pověst jedné z nejlepších vinařských akcí v Praze. Bude možné se setkat s nejlepšími domácími vinaři i řadou zahraničních. Z německé Mosely přijede Stefan Erbes z Weingut Karl Erbes (dovozce sklenicka.com) a Michael Trossen (dovozce 100wines). Z Rakouska dorazí Ludwig Hiedler z Weingut Hiedler, (dováží Pro-vino.cz), Karl Neustifter z Weingut Neustifter a zástupce vinařství Hummer. Z Itálie přijedou Ilaria a Luca Bertello z Cascina Ciapat di Bertello (dovozce VPV Praha), ze Slovinska Aleš Ekstanič z Vinařství Vinakoper (dováží Ratio commerce). Ze Slovenska osobně dorazí spolumajitel repa winery, Ing. Jozef Repa, ředitel vinařství Golguz, Miloš Holík, Kristína Likavcová-Šebová a Peter Likavec z Karpatské perly, Milan Pavelka s manželkou Alenkou a synem Michalem z vinařství VPS – Vinohradníctvo Pavelka a syn, majitel vinařství VINS Richard Tóth, spolumajitel Slobodného vinárstva Mišo Kuropka, majitel POLÁK WINERY Mário Polák, majitel Víno DIOUS/RAF wine Braňo Fischer nebo Martin Pomfy z vinařství Mavín.