Od ledna do března nabízí mnoho skandinávských restaurací menu založené na chutném mase polární tresky, která se smí lovit pouze v zimních měsících. Do Prahy tuto gastronomickou tradici přinesla populární fine dining restaurace Kampa Park, která bude speciality z výtečné ryby v letošní zimě nabízet již podeváté.
A proč je polární treska považována za tak mimořádnou pochoutku? Tyto ryby migrují v chladných vodách za polárním kruhem, díky čemuž má jejich maso jemnou a delikátní chuť. Navíc má polární treska ideální nutriční složení a je velmi zdravá.
Při sestavování menu se šéfkuchař Kampa Parku Marek Raditsch inspiroval ve Skandinávii, kde má sezónní menu z polární tresky dlouhou tradici. A co všechno na jeho hosty čeká? Jako amuse bouche se podávají tresčí játra, jejichž jemná chuť je zvýrazněna jarní cibulkou a doplněná citronovým gelem a pepřem timut z Nepálu, který má lehký citrusový nádech. Dalším chodem bude krémová polévka z polární tresky, která je připravená v thajském stylu, tedy s kokosovým mlékem a citronovou trávou a zeleninou.
Jako hlavní chod se servíruje pečená polární treska s jemnými pórkovými raviolami, kapustou, fava fazolkami a slavnou omáčkou XO beurre blanc pocházející z Hongkongu, jejímž základem jsou sušené plody moře, chilli, a česnek. Na závěr pak hosty čeká ještě typický dánský dezert v podobě mandlové rýže podávané s mandlovou granolou, lesními plody a osvěžujícím sorbetem z ostružin.
Cena tříchodového menu činí 1450 korun. V Kampa Parku bude k dispozici přes čtyři týdny, od 28. ledna do 29. února.
www.kampagroup.com