Pivních festivalů je v Česku mraky, v Pražské tržnici v Holešovicích se však na září chystá překvapivá novinka. Poprvé se ale bude v tuzemsku konat festival věnovaný létajícím pivovarům Nomad Beer Festival.
Minipivovary zaznamenávají v posledních letech nebývalý boom, založit si ten svůj je ale pro většinu fajnšmekrů obrovská investice. K vlastnímu pivu vede i kratší cesta – tzv. létající pivovar.
„Kočovné, létající nebo také nomádské – nejen těmito názvy se označují pivovary bez vlastního výrobního zařízení. Obvykle za nimi stojí nadšenci, kteří buď nemají dostatek finančních prostředků na vybudování vlastního pivovaru, anebo než do vlastní technologie zainvestují, chtějí si prošlapat cestu jako pivovarničtí „hosté“. Jsou tedy odkázáni na volné kapacity klasických „kamenných“ pivovarů, v nichž si pivo vyrábějí buď sami, nebo za asistence místního sládka,“ říká ředitel festivalu Jiří Sedláček.
Létající pivovary přinášejí další pestrost
Festival, který proběhne v pátek a v sobotu 10. a 11. září bude mít v Česku premiéru. „Od roku 2012 podporujeme minipivovary prostřednictvím festivalů Pivo na Náplavce a Pivo v Tržnici. Příležitost měly dosud jen ty „kamenné“. Nyní nastal čas dát šanci také těm „létajícím“. Tím bychom chtěli dát nomádům najevo, že v nich vidíme přínos pro zpestření tuzemského pivního trhu i potenciál, že časem „dolétají“ a stanou se z nich klasické pivovary,“ tvrdí Sedláček.
Festival odstartuje v Pražské tržnici v pátek 10. září ve 14 hodin a potrvá do 22 hodin. Pokračovat bude i v sobotu, kdy bude trvat déle, jeho brány se milovníkům zlatého moku otevřou už v 10 hodin dopoledne a trvat bude opět do 22 hodin. Vstup na festival i doprovodný kulturní program bude zdarma, podmínkou degustace piv však bude koupě 0,3l skleněného džbánku. Společně s festivalovou degustační kartou a tužkou bude za 100 korun, pro seniory za 70. Týž džbánek bude možné používat po oba dny konání festivalu. Vstupenky je možné koupit buď v předprodeji, nebo na místě za tutéž cenu.
S pivem roste chuť i hlad. Dobrot bude na výběr
Hlavní místo budou mít na festivalu kočovné pivovary, představí se jich na dvě desítky, chybět ale nebudou ani stánky s občerstvením a pochutinami k pivu.
K zahnání hladu si návštěvníci budou moci vybírat například z balkánské kuchyně, budou i kuřecí stripsy či tikka wrapy, seekh kebab wrapy, grilovaná kuřata a kachny, pečené sele, žebra na grilu, klobásy s 98 procenty masa a také škvarkové tyčinky a cibulové kroužky. Pamatováno bude i na vegany a celiaky, kteří si budou moci dopřát třeba jídla z luštěnin nebo různé saláty. A to vše samozřejmě i s pořádnou porcí muziky. V pátek se o kulturní vložku postarají české kapely Brass Avenue, Delta Blues Jam a Doggybag, v sobotu čeští Circus Problem, česko-nizozemští Rí Ra a ZVA 12-28 Band ze Slovenska.