Filiopojakubská noc aneb “Čarodějnice” jsou tady. Koronavirus a extrémní sucho sice jejich průběh omezuje, ale příležitost zakřepčit si s koštětem a otevřít si “ohnivé” červené nám nikdo nebere. Stejně jako buřty s vůní kouře.
Pálení ohňů za poslední dubnové noci je tradice, která k nám pravděpodobně doputovala z Německa, kde se slaví pod názvem Valpružina noc, stejně jako ve Skandinávii. Ačkoli ve staročeských kronikách o ní není ani zmínky, během devatenáctého století u nás zdomácněla a to navzdory tomu, že byla zakazována jako pověrečná praktika.
Přesto pálení čarodějnic postupem času měnící podobu hladce proplulo dějinami až do 21. století. S ohni zapalovanými na vršcích, průvody masek, s rituálem upalování loutek čarodějnic a závěrečným pečením buřtů na ohni hudbou a vůbec dobrým jídlem a pitím, jak už je naším národním zvykem, má i dnes doslova magickou přitažliost.
Buřty na pivu, my na Frankovce
Letos nám však pandemie a také výrazné sucho proměnily nejednu jarní oslavu jako mávnutím kouzelného proutku. Epidemiologové radí užít si opékání buřtů v kruhu rodinném. My radíme otevřít si dobré víno a usadit se ke krbu. Buřty strčit do trouby a dopřát jim pro změnu pivní lázeň.
Koukat do plamenů, snít o časech, které budou zas o něco lepší, možná si i něco přát. Vždyť i tahle noc je kouzelná, natož s ohnivým vínem, masem vonícím kouřem a teplem z krbu, protože “březen, za kamna vlezem, duben ještě tam budem…”, tak než zítra vyrazíme pod třešeň, ať jsme dobře posilnění.
RECEPT : Špekáčky na černém pivu (4 porce)
Suroviny: 8 špekáčků, nebo kvalitních buřtů, 2 velké cibule, plechovku drcených rajčat 400-500 ml, Menší hlavičku česneku, nebo 5 velkých stroužků, ½ litru černého piva, lžíci sladké papriky, lžičku pálivé papriky (případně 1 -2 čerstvé papričky dle chuti) naložené kozí rohy (menší sklenice) případně nakládané okurky, sůl, pepř
Postup: Špekáčky nařízneme podélně, ale nedokrojíme, abychom do nich mohli vložit později náplň, naskládáme je do pekáčku a předpečeme je v troubě vyhřáté na 180 °C. Mezi tím si připravíme zeleninu – cibuli nakrájíme na proužky, česnek nasekáme nahrubo, nakládanou zeleninu pokrájíme na kousky tak, aby se ideálně vkládala do uzenek. Asi po 20 minutách špekáčky vyndáme z trouby, můžeme slít tuk, naplníme je zeleninou, zasypeme zbylou cibulí a nahrubo pokrájeným česnekem, případně nasekanou chili papričkou. Pak smícháme pivo s rajčaty a kořením a vše zalijeme, směsí. Překryjeme alobalem a dáme zhruba na hodinu do trouby dopéct, hlídáme, aby se nic nepřipalovalo, cibule by měla krásně zkaramelizovat, omáčka zhoustnout. Na posledních 20 minut alobal sundáme a pečeme je odkryté. Podáváme s čerstvým chlebem a skleničkou piva.
Snoubení s vínem pro čarodějnou noc: FRANKOVKA
V posledním čísle časopisu Víno&Styl jsme vám nabídli přehlídku překrásných Frankovek, z nichž opět upozorňujeme na vítěznou pětici. Ani s jednou neprohloupíte, vína jsou to krásná hlavně ke zvěřině, která se tak dobře snoubí s omáčkami z lesních bobulovin. A Frankovka se svou oocností, kořenitostí, pikantností k ní sedí jako ušitá. Takže buřty možná raději spláchněte pivem, pak chvilku počkejte a rakouskou Frankovku si otevřete k meditaci, oslavě a radosti:
1/ Biorotweingut IBY, Chevalier Blaufränkisch DAC 2017 (www.winebar.cz) 2/ Weingut Krutzler, Blaufränkisch Perwolff Eisenberg 2011, (www.alifea.cz) 3/ Weingut K+K Kirnbauer, Blaufränkisch Gold Reserve DAC 2016, (www.vinero.cz) 4/ Weingut Glatzer Prellenkirchen Blaufränkisch 2017, (www.zarybnicky.cz) 5/ Weingut K+K Kirnbauer, 7301 Blaufränkisch 2017 (www.vinero.cz)