Pivaři a vinaři k sobě mají mnohdy blíž, než sami tuší. Kdo má rád dobré víno a umí si ho vychutnat, většinou rozumí i dobrému pivu. O zajímavosti rozhodně nebude nouze na dvoudenním festivalu Pivo v Tržnici už o tomto víkendu.
Devátý ročník oblíbeného degustačního pivního festivalu Pivo na náplavce měl svůj letošní termín pevně daný, stejně jako místo konání: červen, Rašínovo nábřeží. Ale koronavirová krize změnila ledacos, v tomto případě, jak datum konání, tak lokaci a díky tomu i název. Náplavku tak vystřídala Pražská tržnice v Holešovicích a ochutnávat se bude o tomto víkendu 11. a 12. září.
Namísto náplavkové romantiky “jatka”
„Změna lokality po tolika letech bude pro všechny znamenat jakýsi nový začátek, začátek nové tradice. Holešovickou tržnici jsme zvolili hned z několika důvodů – jednak nabízí oproti náplavce lepší hygienické zázemí, možnost se schovat do stínu pod stromy, parkování pro pivovary i návštěvníky přímo v místě konání. Výhodou je i genius loci, který historický areál bývalých jatek nabízí. Věříme, že se Pražská tržnice brzy zařadí mezi zajímavá pivně festivalová místa v Praze,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Pivo v Tržnici. Celkem zde představí své pivní speciály 40 tuzemských minipivovarů
Novinkou bude host festivalu – národní pivovar Budvar. Pivo v Tržnici je sice festivalem malých a mini českých pivovarů, ale pro letošní rok se organizátoři rozhodli pozvat jako hosta i jednoho ze zástupců velkých pivovarů a to národní pivovar Budvar. Což odůvodňují tím, že je jednak jediný velký pivovar v českých rukách, z velkých pivovarů je jediným řemeslným pivovarem, technologické postupy při výrobě probíhají tradičně, je používán výhradně hlávkový chmel, nikoliv granule a pivo dozrává v ležáckých tancích. Navíc je Budvar blízkým partnerem šesti minipivovarů a pomáhá jim s distribucí.
Festivalové pivo i flákota
Chybět nebude ani festivalové pivo – várka piva uvařeného speciálně pro festival. „Dosavadní festivalová piva vždy nesla názvy spojené s plaveckými styly. Od letoška začínáme s názvy, které budou vztaženy k jatkám či trhům. Letos bude na čepu Holešovický beyk – nefiltrovaná a nepasterovaná spodně kvašená světlá třináctka. Tu k příležitosti konání festivalu v objemu 500 litrů uvařil Pivovar Starokladno, nejoblíbenější pivovar loňského ročníku festivalu. Název jsme volili proto, že v prostorách Pražské tržnice byla dříve jatka, navíc hned u hlavního vstupu se nacházejí dvě plastiky mužů s býkem,“ vysvětluje Sedláček.
Vedle stánků s pivem bude na místě dalších 15 stánků s lahůdkami pivu přímo namíru. Pro hladovce budou připraveny například burgery, stařené biomaso, pastrami sendviče, sendviče s grilovaným sýrem a BBQ masy a domácí slaninou, součástí bude i indonéská kuchyně, pizza z pece, grilovaná žebírka, vepřové a jehněčí klobásy, teplá uzená krkovička a mnoho dalšího. Na své si přijdou i vegetariáni, pochutnat si budou moci na špenátové pitě, grilované cuketě nebo grilovaném lilku. Některé z pivovarů nabídnou své vlastní limonády.
Bude se nejen jíst a pít, ale i hrát
Festival vypukne v pátek 11. září ve 14 hodin. V sobotu mohou návštěvníci dorazit už v 10 hodin dopoledne. V oba dny festival potrvá do 22. hodiny.
Způsob degustace piv zůstává i pro letošní ročník stejný. Během všech ročníků se pivo pije výhradně z degustačních sklenic, což eliminuje odpad a nahrává lepší chuti piva. A protože jde o degustační festival, pít se bude maximálně po třetinkách či po 0,15 litru.
Vstupné je zdarma. Podmínkou konzumace piva je koupě degustačního setu, který sestává z festivalového skleněného džbánku o objemu 0,3 l, festivalového katalogu a propisky. Set bude stát 100 korun, senioři ho budou mít k dispozici za 70 korun a bude použitelný po oba dny konání festivalu
A protože Pivo v Tržnici není jen o pivním degustování a skvělé gastronomii, připraven je i bohatý hudební program. Zahrají čeští Doggybag, Delta Blues Jam, Circus Problem, Vasilův Rubáš, The Brownies a ze Slovenska dorazí ZVA 12-28 Band.