Oslavy v temně růdém, aneb je tu další Světový den Malbecu. 17. dubna je to letos již počtrnácté, kdy je naprosto nezbytné otevřít lahev tohoto temého, hřejivého a radostného červeného vína. Čím nás stále tak baví a co je nového ve světě Malbecu?
Můžeme se bavit o tom, zda je to spousta tmavého ovoce, výrazné, robustní, avšak měkké tříslo či povzbudivá živost, co stojí za popularitou vína inkoustově temné barvy z odrůdy Malbec, jehož svátek si svět radostně osvojil. Ačkoli má francouzský původ (temné kouzlo Malbecu), dnes prosperuje napříč vinařským světem a v současnosti je to hlavně Argentina, která je největším producentem Malbecu na světě a také jeho největším propagátorem.
Tato doslova národní odrůda našla své místo ve všech vinařských oblastech země a jako vlajkovou loď argentinského vinařství ji organizace argentinských vinařů Wines of Argentina dostala až na prestižní kalendář oslavovaných odrůd, svátkem Malbecu se stal před čtrnácti lety právě 17. duben. Jde tak o den, kdy se po celém světě zapojují velvyslanectví, dovozci, restauratéři i majitelé vinoték do oslav, které nám tato vína představují ve všech podobách, ať už v té tradiční, navazující na bohatou historii, či vzniklá v odvážnějších stylech a v diktátu nejnovějších trendů. Takže ať už v barvě červené, růžové či dokonce bílé, školený v nerezu, dřevě či betonu…, Malbec nepřestává uchvacovat milovníky vína svou rozmanitostí vůní a chutí. A tak oslavujme, ať už jen tak se sklenkou, nebo s dobrým jídlem, což je ještě lepší, protože takový steak s chimichurri omáčkou, to je paráda (recept najdete zde). Chuť pokrmu dotáhne Malbec dokonale, ať už jde o tradiční pojetí či kreativní novinky. Co tedy od vinařů nyní čekat?
Jedna vinice, jeden terroir, není Malbec jako Malbec
V posledních letech prošla vína této odrůdy zajímavým vývojem zejména pokud jde o styl, který odráží měnící se preference spotřebitelů a techniky výroby vína. Zatímco tradiční Malbec se vyznačují chutí zralého ovoce a sametovou texturou, vinaři zkoumají nové, někdy i velmi zajímavé cesty, aby spotřebitelům nabídli rozmanitost.
Jedním z nově vznikajících trendů je produkce Malbeců definovaných jednou vinicí a terroirem. Tato vína předvádějí jedinečné vlastnosti konkrétních vinic a zvýrazňují nuance v půdě, klimatické odlišnosti i specifika dané nadmořské výšky. Zaměřením na jednotlivá terroir se vinaři snaží vytvářet vína s mnohem větší osobitostí a ještě intenzivněji navázaná na místa svého původu.
Dalším trendem, který získává na síle, je vzestup organických a biodynamických Malbeců. S rostoucí poptávkou spotřebitelů po udržitelných a ekologických vínech mnoho výrobců přijímá ekologické a biodynamické zásady a aplikuje mnohem šetrnější přístup k celému procesu práce na vinicích i ve sklepích. Tyto metody podporují biologickou rozmanitost, zdraví půdy a celkovou udržitelnost vinic, což vede ke vzniku vínů, která – opět – odrážejí přirozenější a autentičtější výraz terroir.
Ale to stále ještě není všechno, jak u konzumentů tak i u vinařů jako takových roste zájem o alternativní techniky výroby vína od karbonické macerace po prodloužený kontakt se slupkami. Vinaři tak eperimentují s intenzitou barvy, aromatikou, texturou, vznikají vína jiného výrazu, než na jaký byli doposud konzumenti zvyklí. I proto je objevování nových tváří Malbecu stále větší dobrodružství. Tak mu dejme šanci. A oslavme jeho svátek přípitkem.