Maďarská gastroscéna slaví. A v hledáčku labužníků její atraktivita stoupá jako raketa. Nově jí třetí ročník Michelin Maďarsko 2024 přidal další hvězdy: jednu klasickou a jednu zelenou. Takže celkem je to 12 klasických a 6 zelených hvězd, které září. K tomu legendární průvodce restauracemi rozšířil počet svých doporučení. A také ocenění Bib Gourmand téměř zdvojnásobil. To už je slušný počet restaurací, který jenom podle michelinských komisařů stojí v zemi za návštěvu. Tak už jen zbývá vydat se na cestu za objevováním nových gurmánských zážitků.
Michelin Guide 2024 přinesl historicky nejvyšší počet oceněných restaurací, což podtrhuje rostoucí prestiž maďarské kuchyně na mezinárodní úrovni. Zatímco první celostátní průvodce z roku 2022 zahrnoval 62 restaurací, letošní výběr uvádí celkem 78 podniků – což je nárůst o více než čtvrtinu za pouhé tři roky.
Pozoruhodné je, že všechny dosud oceněné michelinské restaurace si své hvězdy udržely. A to včetně dvouhvězdových Platán Gourmet a Stand. Počet michelinských hvězd tak dosáhl rekordních dvanácti (pro deset podniků), včetně nové hvězdy pro restauraci Pajta v Őriszentpéter na západě země. A co víc, přibylo i restaurací s oceněním Bib Gourmand, nově dokonce pět, takže dnes těchto podniků s velmi dobrým poměrem „ceny a výkonu“ můžete v Maďarsku navštívit dohromady jedenáct. Průvodce Michelin navíc doporučil cestovatelům ještě dalších pět restaurací. A co víc, Natura Hill v Zebegényi se připojil k elitní skupině pěti maďarských podniků se zelenou michelinskou hvězdou. Symbol Michelin Plate letos získalo o deset restaurací více než loni, celkem 57. Celkem průvodce Michelin letos doporučuje 78 restaurací v celém Maďarsku.
Ani špičkoví profesionálové nezůstávají stranou, takže pojďme na jména. Cenu pro nejlepšího sommeliera získal Mátyás Székely z restaurace 42 v Esztergomu a cenu mladého kuchaře Levente Lendvai z restaurace Virtu v Budapešti. Cenu za špičkovou obsluhu si vysloužila Ivett Lisztes, manažerka a sommelierka restaurace N28 Wine and Kitchen v Budapešti. A pak je tu ještě „Skokan roku“ toto ocenění putovalo do restaurace Iszkor v Mályince.
Jedinečné chutě vychází z tradic i z odvahy zkoušet nové cesty
„Cestování za kulturou je v cestovním ruchu stále populárnější a gastronomie patří mezi jeho klíčové prvky. Pro maďarský cestovní ruch je to obzvláště důležité, protože průzkumy ukazují, že naše kulinářské umění je jedním z hlavních turistických lákadel,“ uvedl k novému průvodci Michelin pro Maďarsko Olivér Csendes, generální ředitel Visit Hungary. Podle něho úspěch svědčí nejenom o vysoké úrovni profesionální práce v maďarském pohostinství, ale také o profesionalitě úzce spolupracující sítě maďarských výrobců a dodavatelů.
Vydání průvodce z roku 2024 doporučuje celkem 78 restaurací. 34 v Budapešti a 44 mimo hlavní město. 2 dvouhvězdičkové restaurace, 8 restaurací s jednou hvězdou, 11 restaurací Bib Gourmand a dalších 57 vybraných restaurací. 5 restaurací je označeno zelenou hvězdou.
„Nejnovější vydání maďarského výběru v průvodci Michelin ukazuje výjimečný rozvoj maďarské gastronomie. Na naše inspektory udělaly stejný dojem restaurace hluboce zakořeněné v tradici i ty, které ve svém kulinářském přístupu nechávají volný průchod kreativitě. Spojovala je snaha o chuť a vyváženost spolu s odhodláním nabídnout svým hostům něco skutečně jedinečného,“ zdůraznila Elisabeth Boucher-Anselinová, ředitelka komunikace Michelin.
Maďarská kulinářská scéna tak pokračuje v prudkém vzestupu, ale není to jen kuchyně, co sem láká turisty. Vedle magie okouzlující Budapešti a krásy dalších měst či koloritu místních vesnic je to krajina, historie. A také víno.
Za jídlem, vínem i do atraktivních hotelů podle Michelina
Vedle „vína králů“, sladkého tokajského aszú, je to i hluboká temná býčí krev (Egri Bikavér), co charakterizuje Maďarsko vinařské. Ale hlavně diverzita je to, oč tu běží. Rozmanitost 22 oficiálních vinařských oblastí je obrovská a nabízí jak příjemně pitelná vína z mnoha místních i mezinárodních odrůd, tak skutečné skvosty z jezerních vinic, z podhůří na severovýchodě, z horkého jihu, z písčitých půd či z vulkanického podloží… Takže krásná vína objevita ať se vydáte do Tokaje, nejstarší klasifikované vinařské oblasti světa ze seznamu UNESCO, do jižních bašt krásných červených vín Villány a Szekszárd, k Balatonu či historického Egeru. Stačí vyrazit. I v tom může být michelinský průvodce prospěšný. Výběr hotelů The MICHELIN Guide totiž nabízí ta nejunikátnější a nejzajímavější místa k pobytu.
Každý hotel v průvodci má svůj osobitý styl, skvělé služby a na výběr jsou možnosti pro všechny rozpočty. V případě Maďarska obsahuje ty nejpozoruhodnější hotely v zemi, jako například již zmiňovaný Natura Hill Zebegény s úžasnými výhledy. Secesní div, kterým je Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest. Okouzlující historické panství Platán spolu s nádherně zrekonstruovaným hradem BOTANIQ v Turam. A nebo všeobjímající Avalon Resort & SPA v Miskolci a řadu dalších.
Úplný výběr restaurací MICHELIN Guide Hungary 2025 je k dispozici na webových stránkách MICHELIN Guide a v bezplatné aplikaci MICHELIN Guide, kde si uživatelé navíc vyhledají restaurace podle jejich umístění či typu kuchyně.