Masopust je tady. Přijďte si užít jeho jedinečnou atmosféru s tradicemi a zvyky, jak jej prožívali naši předkové. Poslední lednová sobota patří na pražské Letné masopustnímu veselí. Zajímá vás, jak vypadalo historické řeznické náčiní? Jak se připravují zabijačkové speciality dnes? Chcete je ochutnat? Národní zemědělské muzeum v Praze připravilo atraktivní a chutný program pro celou rodinu.
Masopust je období plné veselí, dobrého jídla a lidových zvyků. Pokud chcete zažít autentickou atmosféru masopustních oslav a ochutnat ty nejlepší české zabijačkové speciality, vydejte se v sobotu 25. ledna do Národního zemědělského muzea v Praze. Letenské prase a masopustní veselice nabídnou to nejlepší, co tyto tradice nabízejí. Návštěvníkům chceme nejen připomenout tradiční zvyky spojené se zabijačkou a masopustem, ale také je seznámit s historií řeznického řemesla a informovat o tom, jaká plemena prasat se u nás chovají a jakou potřebují péči,“ zve na program ředitel pražského NZM Josef Praks.
Nahlédněte do tajům řeznického řemesla
Akce odstartuje v 10 hodin na muzejním dvoře, kde si budete moci prohlédnout živá selátka pastvinného plemene mangalica, známá jako „vlnitá prasata.“
Tradiční atrakcí jsou ukázky bourání masa a přípravy zabijačkových pochoutek. Zde pod taktovkou řeznického mistra Radka Janouta z řeznictví U Bejka. V Gastrostudiu pak poběží kulinářské workshopy pod vedením odborníků ze Staré gardy Asociace kuchařů a cukrářů. Kdo chce mít jistotu, že se na něho „dostane“, měl by se předem přihlásit.
Mimochodem víte, že vepřové bylo ve středověku v Evropě vůbec nejkonzumovanějším masem? Další zajímavosti z historie řeznického řemesla nabídne komentovaná prohlídka „O lidu řeznickém a zabijačkových hodech“. Zájemce provede expozicí kurátorka muzea Lucie Kubásková. Pohled na radosti a strasti řeznické pak doplní i přednášky v Objevovně ve 2. patře muzea. S Pavlem Nevrklou z Mendelovy univerzity v Brně na téma Co vám o prasatech neřekli. S Gudrun Illmann z Výzkumného ústavu živočišné výroby zjistíte, zda se u nás prasata opravdu mají Jako prase v žitě.
Zabijačkové speciality i řeznická stezka
Řeči o jídle se však nedají vést nalačno. Ovšem na Letné by nikomu v břiše kručet nemělo, nabídka těch nejoblíbenějších českých zabijačkových specialit bude přepestrá. Protože co by to bylo za masopust, kdyby se na něm nedaly ochutnat například jitrnice připravované podle tradičních receptur. Jelita plněná krupkami a vonící majoránkou. Tlačenka se spoustou koření a octové cibulky. Škvarky. Křupavé a dokonale dochucené. Ovar – servírovaný samozřejmě s křenem a hořčicí. A taky zabijačková polévka horká a silná, která zasytí a zahřeje. Recept na osvědčenou prdelačku, jeden z klenotů české kuchyně najdete ZDE.
Ale nejen jídlem, živ je člověk. Pro děti i dospělé organizátoři připravili vědomostní kvíz – takzvanou řeznickou stezku, která účastníky provede řeznickou tematikou po jednotlivých expozicích muzea. Kdo odevzdá vyplněný kvíz, zúčasní se slosování o ceny – zabijačkové speciality. Děti se navíc mohou těšit na pohádku „Čmelák Brundibár“ divadélka Had. A chybět nemůže ani folklorní vystoupení souboru Kytice s ukázkami lidových tanců a písní.
Masopustní veselí vyvrcholí příchodem tradičního letenského průvodu maškar kolem 15. hodiny, kdy proběhne slavnostní zakončení se zakopáním basy. K tanci i poslechu zahraje Řeznická kapela složená z amatérských hudebníků a profesionálních řezníků.
Akci Letenské prase pořádá Národní zemědělské muzeum Praha ve spolupráci se spolkem Ty-já-tr, který je organizátorem Letenského masopustu. A ještě jednou termín konání: 25. ledna od 10 do 17 hodin. Maškary v masopustních kostýmech a děti do 3 let mají vstup zdarma. Ostatní dospělí zaplatí 100 Kč, děti od tří let, studenti a senioři polovic.