Kreveta je křehká kráska. Ale zvládne i hlavní chod

Jsou lahodné, k jejich úpravě stačí doslova pár minut a prakticky se nedají zkazit. Neboli čím méně času jim věnujete, tím jsou dokonalejší. Krevety se už zabydlely i na našem jídelníčku země bez moře, není problém koupit si je i v supermarketu ve slušné kvalitě. V létě osvěží a teď? Umí překvapit, jak dovedou zahřát.

Aby přežila, musí být opatřena pevným krunýřem, jako potravina je pak atraktivní pro své nasládlé měkké masíčko a v té správné úpravě i nečekaně zasytí. Vychutnat si ji můžete na másle i v koktejlu, v housce, na špízu, v salátu, s omáčkou i bez. S těstovinou i s rýží, zastudena i zatepla Tentokrát přinášíme inspiraci pro hřejivou variantu, která přijde vhod právě v chladnějších dnech. A vydatná je tak, že nic dalšího už nemusíte.

KREVETY SE ŠAFRÁNEM NA SMETANĚ

Jemná a krásně vyladěná chuť, intenzivní barva ještě podtržená šafránem, a když navíc přidáte například čerstvý špenát, je to ještě pestřejší paleta. Jako doprovod je ideální bílá rýže, nebo chléb.

SUROVINY (4 porce):

1 kg krevet střední velikosti, ¼ lžičky šafránu, 1,5 dcl bílého vína, lžíce másla, sůl, čerstvě mletý pepř, lžíce olivového oleje, 2 větší šalotky, stroužek česneku, trocha vody, nebo vývaru z krevet (zeleniny, drůbeže), 2 dcl smetany, 1 větší rajče (oloupané a nakrájené na kostky), lžíce citronové šťávy, plátky limetky na ozdobu

POSTUP:

Šafrán rozdrťte a přelijte vínem, nechte louhovat. Na pánvi rozpusťte máslo na mírnémohni, přidejte krevety, osolte, opepřete. Vařte cca 3 minuty, pakvšepřendejte do chladnémisky. Na pánvi si na mírném ohni rozehřejte olej, přidejte šalotku, restujte asi 4 minuty.Pak přidejte česnek, ještě minutu restujte, zvyšte teplotu, přidejte víno se šafránem avařte, dokud tekutinu nezredukujete na polovinu. Vmíchejte smetanu a rajče, vařte dalšíminutu dvě, pak přidejte krevety se šťávou. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.

TIP PRO VÁS:
Nekupujte led!

Krevety u moře se snažíme koupit pouze chlazené, rychle je připravit a pak je cht nejlepší. Ale v našich podmínkách se většinou musíme spokojit s mrazenými. Jak se orientovat u mrazáku s krevetami? Kromě toho, že samotné balení nějak vypadá, mělo by být nepoškozené, bez ledové krusty. Ideálně by mělo umožnit i pohled na mrazené zboží. Zároveň má obsahovat informace o použité mrazicí technice. Takže co tu najdeme?

B/F, block frozen – Zamražení v bloku a v něm sekrevety také musejí rozmrazovat.

IQF, individually quick frozen – Krevety byly zmrazeny sice v bloku ale glazované (zamlžené vodou), takže se dají dobře oddělit. Zákazník by měl platit čistou váhu krevet, nikoli výrobku

IWP, individiually poly wrapped – Glazované krevety, které jsou navíc každá balena zvlášť do fólie. Jde o krevety nejvyšší kvalit.

Pozor, krevety by měly být vždy zmrazeny ve fólii, ať už v bloku, nebo sólo. Mrazené krevety uložené bez fólie v papírových krabicích jsou nejrizikovější variantou, že kvalita nebude valná, mohou totiž načichnout okolními pachy či kartonem.