Areál společnosti BS vinařské potřeby ve Velkých Bílovicích přivátá 21. února jubilejní 20. ročník Mistrovství České republiky v řezu révy vinné – Memoriál Jana Hajdy. Prestižní soutěž tradičně pořádá Svaz vinařů ČR ve spolupráci se společností BS vinařské potřeby.
Ani letos nechybí ve vinařském kalendáři soutěž zaměřená na jednu z klíčových dovedností dobrého vinaře. Takovou, která ovlivňuje kvalitu úrody i výsledné víno – řez révy vinné. Mezi vinaři je Mistrovství v této disciplíně známé také jako „soutěž o zlaté nůžky Bahco“. Protože bez dobrého nástroje si vinohradník neporadí. Nicméně zlaté nůžky jsou přece jenom hlavně prestižní záležitostí a jako trofeji jim to víc sluší na polici, než na vinohradu. „Řez révy je základem úspěšného vinařství. Jde o kombinaci znalostí, zkušeností a pečlivosti, která se přímo odráží v kvalitě úrody. Mistrovství má za cíl ukázat, jak si v této oblasti soutěžící vedou,“ uvedl Martin Chlad, prezident Svazu vinařů ČR.
Prezicznost je víc než rychlost
Dovednost účastníků prověří letos keře odrůdy Rulandské šedé vysazené v roce 2017 s vedením rýnsko-hesenským. „Soutěžící musí pořezat 25 keřů. Oborná porota hodnotí architekturu keře, jeho čistotu, počet oček a kvalitu řezu. Rychlost je pouze doplňkové kritérium,“ přiblížil základní pravidla Miloš Balga ze společnosti BS vinařské potřeby. Ta soutěž nejen pravidelně organizuje a zaštiťuje, ale navíc i ona letos slaví kulatiny, rovných 30 let. Takže oslavy budou hned dvojnásobné. Nicméně nejprve budou soutěžící řezat a porota posuzovat, sčítat…, pak teprve dojde na zábavu.
Jako vždy soutěží účastníci ve dvou věkových kategoriích: ELITE pro ženy a muže starší 21 let a JUNIOR pro studenty do 21 let včetně. Klání odstartuje výstřel v 9:00 hodin a jak rychle vše poběží, o tom už rozhodnou soutěžící. A samozřejmě taky trochu počasí. To ostatně všichni před soutěží sledují nejvíc, protože starat se o vinici ve větru, zimě, dešti je skutečně úmorné. Ale i přes špatné podmínky většinou soutěžící uvádějí, že se těšili a bitvu o vítězství si užívali.
Mistrovství vzniklo v roce 1993 původně jako neformální setkání vinařů. Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezáčů révy vinné, která má dobrý zvuk jak mezi vinaři, tak i odborníky z oboru vinohradnictví. Za předchozích devatenáct ročníků akce získala velkou oblibu a v posledních letech se jí účastnilo pravidelně kolem osmdesáti soutěžících.