Sezónu mají hlavně na jaře: svěží a šťavnatá růžová vína, stejně jako hravé a občerstvující bublinky. Právě na ty již tradičně cílí projekt Jarovín, soutěž a následný seriál degustací. Dny v růžovém tak provázejí v průběhu května návštěvníky průřezem nejzajímavějšími víny soutěže a lákají nejenom na vinnou nabídku, ale i skvělou atmosféru.
Vinná roadshow, která navazuje na ukončení hodnocení 21. ročníku Národní soutěže růžových a perlivých vín JAROVÍN 2024 pokračuje. A po Velkých Pavlovicích, Praze a Znojmu se růžové dny přesouvají do dalších osmi měst. V seriálu degustací se tak může veřejnost seznámit s výběrem těch nejlepších z 205 přihlášených vín z produkce téměř stovky vinařů, která letos soutěžila o vítězství v sedmi kategoriích. Championem a absolutním vítězem soutěže se stal Cabernet Sauvignon rosé 2023, pozdní sběr ze Střední vinařské školy Valtice.
Více názorů, objektivnější pohled
Jarovín, který letos dospěl do svého jednadvacátého ročníku, s postupem let vykrystalizoval do respektované soutěže zaměřené na „jarní“ vína u nás. Dnes do něj vinaři přihlašují své víno v sedmi různých kategoriích podle stáří a zbytkového cukru. Ty pak hodnotí odborná porota složená ze zástupců různých vinařských a s vínem souvisejících profesí.
„V porotě máme jak vinaře, tak také vinařské pedagogy, someliéry i pracovníky státní potravinářské inspekce“, upřesňuje zakladatel a ředitel celého projektu, someliér Branko Černý. „To má velkou výhodu v tom, že každá skupina má na víno a jeho hodnocení trochu odlišný pohled. A my se díky tomu dostáváme tak blízko k objektivnímu ohodnocení jednotlivých vzorků, jak je to jenom možné.“
Příklon k svěžesti a zájem mladých vinařů
„Kvalita vín byla letos mimořádná a vyrovnaná, vybrat ty nejlepší vzorky bylo víc než obtížné“, uvedl po závěrečném hodnocení 26. dubna ve Velkých Pavlovicích ředitel soutěže, someliér Branko Černý.
„Za obecný trend bych u vín růžových označil jisté odlehčení a příklon k dobře pitelným živým svěžím vínům s nižším obsahem alkoholu,“ shrnuje trendy Černý. „I když i tady potkáme ročníková růžová, která zrála na bariku. Mezi perlivými – frizzante – mě pak velice potěšil výrazný nástup vín obohacených kysličníkem uhličitým, který vinař o pár měsíců dříve získal při podzimním kvašení tichých vín. CO2 už dnes dokážeme speciální technologií jímat a na jaře ho pak do vína vrátit. Vznikají tak neuvěřitelně svěží a voňavé bubliny s bohatým perlením,“ tvrdí šéf projektu Jarovín.
Zároveň si pochvaluje i fakt, že se do soutěže hlásí stále více nováčků, z nich někteří vzápětí atakovali přední pozice svých kategorií. „Že jsou naši vinaři ve světové špičce se svými růžovými víny, to víme už několik let. Ale po letošku jsem si jist, že totéž můžeme říct i o vínech perlivých,“ říká Branko Černý.
Sláva vítězům! A na to si připijeme
Absolutním vítězem se letos stal Cabernet Sauvignon rosé 2023, pozdní sběr ze Střední vinařské školy s barvou jahod a chutí letního ovoce. Ideální víno pro jarní popíjen pro jarní pohodové odpoledne. Mezi perlivými víny porotu nejvíc zaujalo Bubbles frizzante blanc 2023 perlivé víno z vinařství ARTE VINI , které zároveň ovládlo kategorii perlivých vín nad 9 g cukru, s dominancí bílých a žlutých peckovin, prima aperitiv i doprovod každé párty.
Vítězem kategorie ročníkových tichých vín rosé a klaret stal opět Cabernet Sauvignon rosé, ovšem zde z ročníku 2022, pozdní sběr z Rodinného vinařství Skoupil. Bohatší, nazrálejší, krásné víno s dlouhým svěžím závěrem, které ustojí i grilované delikatesy z prvních posezení u grilu.
Kdo další vyběhl na bednu?
V kategorii suchých vín rosé ročníku 2023 nejlépe zabodovalo Zweigeltrebe rosé 2023 kabinetní víno od společnosti Víno Vaněk.
Komu naopak lahodí trocha zbytkového cukru. Pak zřejmě raději sáhne po vínu Isabella rosé 2023, Moravské zemské víno z vinařství KryptoWine, které zvítězilo v kategorii rosé od 9 do 45 g zbytkového cukru.
Vítězem mezi perlivými víny do 9 g zbytkového cukru se stal Irsai Oliver frizzante 2023 moravské zemské víno z Rodinného vinařství Skoupil. Klání mezi klarety Merlot blanc de noir 2023, moravské zemské víno z firmy Víno Zborovský. Cenu za nejlepší kolekci vín si vybojoval ZNOVÍN ZNOJMO díky vyvážené kvalitě přihlášených vín s průměrnou známkou 86,5 bodu.
Jaro, které voní, perlí i chutná
Posoudit letošní ročník svěžích jarních vín podobně, jako porota Jarovínu, může i veřejnost v průběhu května a června, návštěvníci některé ze zastávek seriálu degustací Dny v růžovém však mají výhodu – mohou se řídit „předvýběrem“ degustátorů. Všechny informace o soutěži i dalších degustacích najdete na webu jarovin.cz. Po Velkých Pavlovicích, Praze a Znojmu následují 10.5. České Budějovice, 18.5. Mikulov, 30.5. Jinočany, 1.6. Písek, 7.6. Trutnov, 13.6. Ostrava, 15.6. Děčín a 22. června Doudleby nad Orlicí.
Máte-li o nejlepší růžová a perlivá vína zájem, podívejte se na web projektu a vyberte si degustaci, která vám bude nejlépe vyhovovat, stojí za to!