Oslavuje palebnou sílu francouzského polního děla 75 milimetrové ráže z první světové války, KOKTEJL MĚSÍCE SRPNA má svěžest citrusů, říz i styl. A souhra ginu a šampaňského samozřejmě grády. Takový silák v šumivých šatečkách. Není divu, že si získal i své místo na filmovém plátně a to rovnou v legendárním hitu Casablanca.
French 75 byl symbolem naděje v bitvách proti Německu. Původně (receptura z roku 1915) se míchal z ginu, jablečné brandy, grenadiny a citronové šťávy a podával se v koktejlové sklenici. Tedy vlastně, jak kde, protože důstojníci na frontě si údajně tenhle lomcovák rozlévali do prázdných nábojnic. Dnes jej dostanete ve flétně – nápoj na bázi ginu osvěžený citronovou šťávou a zakulacený sladkým sirupem, jemuž změny názvu a receptury neubraly na grádech ani popularitě.
Kdo, nebo co vás sejme?
Francouzský polní Canon de 75 Modèle 1897 představoval převratnou změnu v dělostřelecké technologii a stal se legendou. Umožnil totiž rychlou palbu bez přestavování zbraně po každém výstřelu. Ráže 75 mm, 15 výstřelů za minutu (dělo zvládlo i třicet, ale jen v krátkém časovém úseku, protože pak už se zbraň nebezpečně přehřívala), dolet 8 a půl kilometru. Není divu, že se stalo trumfem francouzské armády. V průběhu první světové války jich bylo vyrobeno 21 tisíc a použito bylo na 200 milionů nábojů. Rychlost, přesnost, palebná síla… Obdiv k této unikátní zbrani stojí i za názvem slavného koktejlu.
Ten pravděpodobně uvedl na barovou scénu v pařížském Henry’s Baru Henryho Tépé hned v prvním válečném roce. “Soixante-Quinze” aneb “Sedmdesát pětka” má stejné schopnosti jako dělo: je lehká, pije se tak snadno, ale srazí vás na zem. Snad jen s tím rozdílem, že zatímco zmíněný kanón vás vypne nedobrovolně a navždy, koktejl, byť taktéž účinkující rychle, přesně a s pořádnou rasancí (ne nadarmo jej britský spisovatel Alec Waugh nazval nejsilnějším pitím na světě) byl a je dobrovolným partnerem vojáků i vděčných konzumentů.
Od Soixante-Quinze, přes “75” až po French 75
Těžko říci, zdali zatím je také vojenská taktika, že drink v průběhu let měnil název, složení a dokonce i sklenku. Maskoval se tak dokonale, že by mohlo jít o různé nápoje. Nicméně nápojoví historikové se shodují, že základ je jeden. Koktejl se “smrtícími účinky” vznikl původně na frontě a pak se přesunul do barů. Vedle Henry’s baru jsou pak ve hře i Cirós v Paříži či New York Bar tamtéž. Poslední zmiňovaný byl později přejmenován na Harry’s Bar dalšího slavného barmana Harryho MacElhoneho, mimo jiné autora uznávané knihy Harry’s ABC of Mixing Coctails. Což se trochu plete s Henry’s Barem a vede to i k řadě omylů. Nicméně ať už stál za barpultem Henry či Harry ze “Soixante-Quinze” se stal koktejl “75” a později “French 75”. A z ingrediencí zůstal jedinou jistotou gin. Vlastně taky ne neochvějnou, občas místo něho figuruje koňak (French 125).
Od zmiňované verze z roku 1915 koktejl pak nějakou dobu dál “tvrdl”. Například Robert Veimeire v Coctails – How to Mix It nahrazuje jablečný džus trochou Calvados. A MacElhone pak dokonce k jablečné pálence, ginu, a grenadině přidává absint. To už by srazilo na kolena i slona. Pak naštěstí barmani nabrali trochu zpátečku a “French 75 “z roku 1927 přichází s jemnějším (byť stále hodně řízným) spojením ginu, cukru, citronové šťávy a šampaňského. Tuto verzi rozšířila do barů a domácností celého světa hlavně kniha Harryho Craddocka, slavného barmana z londýnského hotelu Savoy a autora The Savoy Coctail Book z roku 1930. A legenda k legendě, v roce 1942 drink pronikl i do filmu Casablanca s Humpreyem Bogardem v hlavní roli. Ale nikoli, coby chlapské pití. Užívala si jej hlavně bývala milenka hlavního hrdiny, Yvonne.
Dnes představuje French 75 klasiku, která vás rozhodně nakopne. Zda i sestřelí, to už je na vás a četnosti, s níž budete “nabíjet”.
Jak na to:
30 ml ginu, 20 ml citronové šťávy, 10 ml cukrového sirupu, 90 ml šampaňského nebo jiného sektu. Obloha: plátek citronové kůry
Všechny suroviny kromě šumivého vína nalijte do shakeru, doplňte ledem. Vymíchejte, nalijte do sklenic a dolijte vínem. Ozdobte. Pokud nechcete pracovat se shakerem, pak ingredience alespoň dobře nachlaďte, do sklenice nalijte vychlazený gin, citron a cukrový sirup, zalijte šampaňským a ozdobte.