VINAŘSTVÍ TICHÝ: Vlašák je naše srdcovka, ale sázeli jsme na jiné „koně“, říká vítěz Salonu vín 2024

Vinařsství Tichý majitelé
manželé Luboš a Klára, Vinařství Tichý Foto: Pavel Vítek RVV Studio

Luboš Tichý a Klára Tichá, vinaři – on vládne víc vinici, ona sklepu – pod jejichž rukama se zrodilo nejlepší víno Moravy a Čech pro rok 2024 Ryzlink vlašský, pozdní sběr, šarže 10/22 z ročníku 2022. Dnes jsou manželé pokračující generací rodinného vinařství, které je rok od roku úspěšnější. S pokorou k přírodě a s láskou k vínu hospodaří na necelých sedmi hektarech vinic, z nichž vycházejí pěkná bílá vína, ale i červená, rosé a nově také „bublinky“. K vítěznému vlašáku gratulujeme a uvidíme co přijde dál.

Často vítězové nejrůznějších soutěží začínají své projevy slovy, že ocenění nečekali. Co říkáte vy na vítězství v Salonu vín?

„Já jsem to skutečně nečekal a když už nám tu novinu volali, tak jsem to nečekal pro toto víno. Ale jsme moc rádi, protože to je opravdu srdeční záležitost, terroirová odrůda, ale čekali jsme jiný vzorek, já osobně Rulandské šedé, které máme jako další želízko v ohni a bylo vysoce hodnocené v těch nominačních kolech. Navíc protože vlašáky často vyhrávají, tak jsem si říkal, že možná degustátoři ocení i jinou odrůdu. Navíc ta rulanda je už z roku 2021, je to víno zharmonizované, komplexně ucelené, přesně v ideální kondici, zatímco ten Ryzlink vlašský 2022 jsme dávali do prodeje teprve nyní v srpnu. Je na úplném začátku, a protože je takový hutnější, plnější, je předpoklad, že se začne ta jeho mohutnost naplno projevovat teprve začátkem roku. Ale každopádně jsme za ten vlašák moc rádi a je to naše topka. A pokud jde o odrůdu tak naše srdcovka nejenom pro naše vinařství, ale i pro náš spolek Dunajovické kopce.“

Jak dlouho se vlastně Národní soutěže vín ČR účastníte?

Luboš Tichý: „Přesně vám to neřeknu, ale myslím tak minimálně šest, sedm, možná více let. V předloňském ročníku jsme měli zlatou medaili za Ryzlink Vlašský 2018, předchozí ročníky nějaké stříbrné, takže účastníme se pravidelně.“

Vedle Ryzlinku Vlašského a Rulandského šedého, jaké jsou další odrůdy, které si ve vinařství hýčkáte?

L.T.: „Naše stěžejní odrůdy jsou v bílých Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, ty na našich vinicích vévodí a pak jich máme ještě řadu dalších, většinou burgundské odrůdy. Z červených jsou to Merlot a Cabernet Moravia. A pak Zweigeltrebe, které ale zpracováváme hlavně na růžové a klaret.“

Dočetla jsem se, že hospodaříte na 4 ha vinic a vyrobíte asi 30000 lahví ročně…

Už jsme trochu povýšili, na necelých 7 hektarů. Ale produkce je prakticky stále stejná, protože s tím navýšením plochy vinic jsme začali připravovat vína starší na sudu, abychom měli nějakou rezervu a nešli jsme, jak se říká, od zdi ke zdi.“

V jakém režimu tedy pracujete a jaká je vaše filozofie, přístup k výrobě vína?

L.T.: „Je to vlastně dnes klasická cesta, máme vinařství kompletně v integrované produkci. Sběr provádíme většinou až z 85-90 procent ručně, hrajeme si s delší macerací hroznů, tedy nejméně šest až osm hodin macerace, když to počasí, zdravotní stav a teplota dovolí tak i více: 12, 24, 48 hodin. Vinifikace v nerezových nádobách a po té vinifikaci v nerezu tak odrůdy, o nichž se domníváme, že mají perspektivu na ležení, tak jdou na sudy a leží tam nejméně 12 měsíců. Většinou jsou to burgundské odrůdy, nějaké vlašáky, na akátové sudy veltlíny…“

Takže pracujete s dubem i akátem?

L.T.: „S akátem, dubem a kombinací akátu a dubu.“

Ještě k vítězi a očekáváním, vaše paní také sázela na šeďák?

Klára Tichá: „Ne, já na Tramín?“

Proč na něj

„Mám ráda sladká vína. Ten náš byl v kategorii sladkých vín, 145 g cukru.“

L.T.: „Je to ročník 2021 a vyhrál nám v květnu nejlepší víno jihomoravského kraje na vinných trzích.“

Tak uvidíme při vyhlášení vítězů ostatních kategorií Salonu vín, které proběhne v lednu, jak budete úspěšní s těmi dalšími želízky v ohni, které jste měli ve finále soutěže. A do budoucna, jaké chystáte novinky?

L.T.: „Druhým rokem jsme začali dělat i sekty. Aktuálně je v prodeji Rulanda bílá 2020, začali jsme ročníkem 2019 a pokračujeme klasickou šampaňskou metodou kvašení v lahvi opět stejnou odrůdou a chceme jít dál opět jednoodrůdovky Blanc de Blancs, snažíme se pomalu tu perlivou řadu rozšiřovat.“

A výroba sektů probíhá také u vás?

„V našem malém množství se to nedá, takže sekty děláme ve spolupráci s Vinařstvím Kamil Prokeš.“

VINAŘSTVÍ TICHÝ

Rodinné vinařství z Dolních Dunajovic, kde se láska a citlivost k produkci hroznů i zpracování vína přenášejí z generace na generaci. Od dědy Leoše, jeho syna Leoše až po vnuka Luboše, který se svou ženou sklepmistryní Klárou vybudovali současnou mladou, a přesto na tradici navazující tvář vinařství. Společně se starají v režimu integrované produkce o 6,7 ha vinic, ročně vyrobí cca 35 000 lahví vína. Keře vinic se rozprostírají v oblasti unikátní národní přírodní památky Dunajovské kopce na viničních tratích Mikulovské podoblasti Pod Slunným vrchem, Dunajovský kopec a Zimní vrch převážně orientovaných na jih.