Oslava bublinek, oslava hroznů Glera, oslava italského šumivého vína. To vše v sobě shrnuje Národní den vín Prosecco, který se slaví právě dnes, 13. srpna.
Radost z léta, z bestarostného pocitu prázdninové pohody, ze slunečních paprsků, to vše lze báječně oslavit vínem s vůní bílých jarních květů, citrusů, zlených jablíček osvěžující a čerstvé chuti, kterou společně s přátelskou cenou představují italská vína Prosecco. Zpravidla vznikají jednodušší cestou, než tradiční šumivá vína jako Champagne, Crémant, Cava, a další.
Oproti nim nepodstupují zdlouhavý proces druhotného kvašení v lahvi, ale jsou vyrobena metodou Charmat, kdy proces druhotného kvašení probíhá v ocelových tancích, což je jednodušší a zároveň ekonomičtější, tudíž jsou tato vína i cenově přiznivá. A co víc, skvěle se hodí k mnoha letním pokrmům. Párovat se dají s chlebíčky, italskými uzeninami či sušenou šunkou, grilovanými drobnostmi, kozím sýrem, mořskými plody, se svěžími saláty i s ovocem.
Prosecco pro lepší den. A den pro Prosecco
Obliba Prosecca v poslední době tak vzrostla, že se dostalo i do kalendáře. Jeho svátek se do vinařského kalendáře dostal v roce 2016 a připadá na 13. srpna, kdy se tato občerstvující šumivá vína krásně “snoubí” s teplými dny, čerstvými letními jablíčky a broskvemi, s pikniky ve stínu a večeřemi pod hvězdami.
A zájem o ně stoupá i v Ćesku. Už v roce 2016 se prodalo 2,5 milionu lahví. Během tří let se prodeje vín Prosecco zdvojnásobily. V roce 2019 se podle údajů sdružení výrobců Prosecca – DOC Consortium – Valori Italia na český trh dovezlo víc než 5,5 milionu lahví. Díky tomuto výsledku se Česká republika řadí celosvětově na 13. příčku zemí dovážejících Prosecco.
Zájem neklesá ani letos
Prodeje italského šumivého a perlivého vína v Česku za první měsíce letošního roku byly znovu vyšší, než ve stejném období v roce 2019. A to bez ohledu na situaci spojenou s koronavirem. Podle aktuálních dat výzkumné společnosti Nielsen, která sleduje maloobchodní síť s obchody nad 400 m2, se prodeje mezi únorem a červnem ve srovnání s rokem 2019 zvýšily objemově o 19,5 %.
Z rostoucí popularity Prosecca těží nejen jeho producenti, ale i celý segment šumivých vín včetně sektů. Takže ještě jednou si zopakujme: Prosecco je italské šumivé a perlivé víno z hroznů odrůdy Glera, charakteristické svou oblastí výroby. Mohou jej vyrábět pouze vinaři v severní Itálii v oblasti Veneto a Friuli Venezia Giulia. Jejich produkce se stala chloubou regionu a proslula po celém světě a zvláště vína kontrolovaného původu certifikovaná jako DOC a DOCG nabízejí kvalitu velmi dobrého poměru ceny a šumivého potěšení.