Snídaně z moučných červů, kohoutí perkelt, valašský krém nebo černá kozí zmrzlina. Garden Food festival nabídne klasiku i exotické delikatesy
Krevetové knedlíky, vegetariánské koule ze směsi z jarní zeleniny, pohanky a modrého sýra, valašský zelný krém s konfitovanými kachními játry,hovězí, luštěninový nebo halloumi burger, kohoutí perkelt se zauzenou paprikou, krůtí z peruánského grilu, čokoládový lanýžek s kachním foie gras, 36 hodin pečený vepřový bok, grilovaný pštros, černá kozí zmrzlina, rybí karbanátky, makový chlebell, konopné pivo, mango lassí nebo fitness snídaně z moučných červů. K tomu výběr vín z Moravy i zahraničí, piva z malých pivovarů nebo kvalitní destiláty. Tyto a mnoho dalších specialit mohou ochutnat návštěvníci druhého Garden Food Festivalu v Rožnově pod Radhoštěm, který se koná 25. a 26. května 2019 v městském parku.
Na Garden Food Festivalu se objeví na čtyři desítky stánků, které svým menu jistě osloví i ty nejnáročnější labužníky. Letošní novinkou je show talentovaných kuchařů, kteří úspěšně vařili v televizní soutěži MasterChef Česko 2019. Ti se poprvé se před publikem představili v pražské Invalidovně, kde letošní série GFF odstartovala. Nyní finalisté pilují recepty a vymýšlejí, jakými dobrotami osloví rožnovské publikum. Na pódiu se ukážou Ester, Bára a Petr, kteří pro fanoušky připraví artyčokové rizoto. V Rožnově budou vařit také Bohumil, Pavel a Marek. Chybět nebudou ani Mlsný holky Katka s Barborou, které chystají lehké dortíky. „Návštěvníci se mohou těšit také na slavného porotce soutěže Radka Kašpárka, který již potřetí obhájil michelinskou hvězdu. Doplní ho další výborní kuchaři, například Petr Novotný z Grandhotelu Tatra, Tomáš Kapoun z rožnovského podniku Albert Málek nebo David Valíček z Food Ateliéru. Ti jsou zárukou skvělé kuchařské show,“ řekl ředitel festivalu Pavel Vysloužil.
Nabitým dvoudenním programem hosty provede herečka, spisovatelka a zapálená kuchařka Markéta Hrubešová. V areálu bude také dětská zóna s mnoha atrakcemi – mimo jiné workshopy, tvůrčími dílnami, chemickými pokusy a hlavolamy, které přiveze olomoucká Pevnost poznání Univerzity Palackého z Olomouce. Kdy si bude chtít odpočinout od jídla, může si také zahrát stolní fotbal, a to díky nabídce neziskového sportovního centra FoosForLife. Nebo se s dětmi pobavit při aktivitách Střediska volného času z Rožnova. Dobré trávení podpoří také živá muzika v podání pouličních muzikantů.
Za jídlo a pití lidé nezaplatí běžnými penězi, nýbrž speciální festivalovou měnou – grešlemi. „Přestože název grešle odkazuje k dávné historii, neznamená to, že budeme návštěvníky nutit ke středověkým způsobům placení. Při vstupu je vybavíme čipem, díky kterému bude nakupování mnohem pohodlnější a zážitek z ochutnávání gastronomických specialit intenzivnější. Kdo všechny grešle neprojí, může je zase vrátit u východu,“ doplnil Pavel Vysloužil.
Pořadatelé spolupracují také s Národní potravinovou bankou, které na závěr festivalových dnů nabídnou přebytečné potraviny a pokrmy. Jídlo putuje přímo do azylových domů či lidem v nouzi.
Garden Food Festival je největší gastronomický festivalový projekt v České republice. Organizátoři pokaždé do města přivážejí zajímavé gastrokoncepty a špičkové kuchaře. Od založení v roce 2015 se festival rozrostl do pěti měst – Ostravy, Olomouce, Uherského Hradiště a Rožnova pod Radhoštěm. Letos se poprvé představil i v Praze.
Otvírací doba: Sobota: 25. 5. 2019 od 10:00 do 19:00, Neděle: 26. 5. 2019 od 10:00 do 18:00
Program na pódiu
Sobota 25. května
Moderuje Markéta Hrubešová
10:00 – Otevření areálu
10:45 – Zahájení programu
11:00 – Fyzika v kuchyni (Pevnost poznání)
12:00 – Vitamíny u ledu (Michal Černý, Tropico )
13:00 – MasterChef Česko – Kuchařští talenti v akci
14:00 – Hmyz, strava budoucnosti (Jan Škraňka.Brouk na talíři)
15:00 – Když ryby pěstují zeleninu (Karel Jánoš, Punk Food)
16:00 – Škola vaření Davida Valíčka (Food Ateliér)
17:00 – Michelinské menu Radka Kašpárka (Field)
18:00 – Závěr programu
19:00 – Uzavření areálu
Neděle 26. května
Moderuje Markéta Hrubešová
10:00 – Otevření areálu
10:30 – Moderní chutě Valašska (Petr Novotný, Grandhotel Tatra)
11:15 – MasterChef Česko – kuchařští talenti v akci
12:15 – Z farmy přímo na talíř (Radim Svačina, Stračena Pub)
13:00 – Michelinské menu Radka Kašpárka (Field)
14:00 – Od pařátku k hřebínku (Miroslav Gregor, Hladový kohout)
15:00 – Speciální menu Alberta Málka (Tomáš Kapoun)
16:00 – MasterChef Česko – kuchařští talenti v akci
17:00 – Závěr programu
18:00 – Uzavření areálu