Již potřetí bude Zlín hostit nejchutnější festival jídla a pití na Moravě. Své kulinářské umění zde předvedou známá kuchařská esa z tuzemských restaurací, se svým novým konceptem se představí i Zdeněk Pohlreich. Na fanoušky kvalitního jídla bude na náměstí Míru ve Zlíně čekat na šest desítek restaurací, vinařů, výrobců destilátů, pivovarů, regionálních producentů a farmářů.
Hlavní tváří festivalu je opět Zdeněk Pohlreich, který vedle své kuchařské show do Zlína přiveze také restauraci na kolečkách – Wheels restaurant, kde se po oba dny bude servírovat speciální tříchodové menu. Na to je nutné předem zakoupit vstupenky na www.ticketportal.cz.
V sobotu 1. září se zlínský Garden Food Festival stane sousedem mezinárodního festivalu dechových hudeb FEDO, který zajišťuje i program na pódiu. „Hosté ale ani v sobotu nepřijdou o oblíbený gastronomický program,“ slibuje Pavel Vysloužil a dodává: „Speciální vystoupení a gastro show se uskuteční v tzv. workshop pointu v rohu náměstí vedle radnice.“
V neděli už bude hlavní pódium na náměstí patřit výhradně gastronomii. Kromě vystoupení Zdeňka Pohlreicha se návštěvníci mohou těšit například na šéfkuchaře vyhlášené restaurace Terasa U Zlaté studně Pavla Sapíka, vítěze kulinářské show MasterChef z roku 2016 Jiřího Halamku nebo kuchaře z ostravského Food Ateliéru. Programem provede herečka, spisovatelka a zapálená kuchařka Markéta Hrubešová.
Garden Food Festival opět nabídne tradiční i exotické pokrmy, hmyzí delikatesy, šneky, foie gras a další speciality z jater kachen a hus. Akce upozorní na zajímavé gastro koncepty z celé republiky a seznámí i s tím, co se vaří například v Argentině, Vietnamu, Itálii, na Srí Lance a na Slovensku. Kromě restaurací zvučných jmen jako je již tradičně Srí Lankan Curry House nebo Degustatio Argentina Grill, se na letošním Garden Food Festivalu objeví i méně známí, ale o to zajímavější vystavovatelé a netradiční speciality.
Jedním z nich je i zlínské Bistro na kolech. Nový projekt se zde představí například s burgerem Lampredotto 1872, který je netypický tím, že místo mletého nebo trhaného masa obsahuje hovězí dršťky v domácí bulce se salsou verde. „Tyto receptury jsme zvolili záměrně, protože je na festivalu určitě nikdo nebude mít a jsou neobvyklé. Chtěli jsme nabídnout něco víc než je trhané vepřové,“ říká šéfkuchař bistra Václav Břeň a dodává: „To by přece mělo být podstatou festivalu, přinášet něco, co si lidé neuvaří nebo jinde neochutnají.
Kromě speciálního burgeru nabídne Bistro na kolech třeba i bulharskou pljeskavicu – grilované mleté maso s dipem z pečených paprik a barevnou cibulí.
Se záměrem potěšit chutě a taky přesvědčit návštěvníky, že maďarské maso a uzeniny jsou jedny z nejlepších surovin na celém světě, přijíždí na festival Miroslav Gregor – bývalý šéfkuchař a nyní majitel masny s maďarskými specialitami v Praze. „V našem stánku nazvaném Hungry rooster se navzdory názvu (Hladový kohout) budou podávat takové lahůdky jako například kohoutí perkelt se zauzenou paprikou s haluškami a zakysanou smetanou, burger s trhaným kachním masem nebo třeba morková kost pečená s maďarskou čabajkou a další dobroty,“ láká Miroslav Gregor.
Stejně jako v předchozích letech myslí pořadatelé i na rodiny s dětmi, pro něž postaví speciální dětskou zónu. Představí se zde například Moje dílna se svým kreativním tvořením, DDM Astra se sportovním a kuchařským programem nebo sportovní centrum Foosforlife s oblíbeným stolním fotbálkem.
Potraviny, které se na Garden Food Festivalu nespotřebují, věnují vystavovatelé Potravinové bance Zlínského kraje. Tato humanitární organizace je rozdělí mezi potřebné, jako jsou například matky samoživitelky, lidé v azylových domech, bez domova, v krizové sociální situaci, staří lidé s minimální penzí a další.
V celém prostoru náměstí po celý víkend platí jednotná festivalová měna – grešle. „Letos pro návštěvníky ve Zlíně nově zavedeme elektronický systém. Už jsme si jej vyzkoušeli na předchozích zastávkách v Ostravě, Olomouci a Rožnově a placení je díky němu rychlejší a komfortnější,“ uzavírá Vysloužil.
Vzhledem ke změně místa konání a propojení s festivalem FEDO bude vstup na akci zdarma.
PROGRAM GARDEN FOOD FESTIVAL ZLÍN 2018
Sobota 1. září – workshop point
10.30 Pavel Sapík Tearasa u Zlaté studně – Kayser show
11,30 Medová show Roberta Chlebiše
12,30 Master Chef Jiří Halamka
13,30 My chilli show
14,30 Jan Škraňka – Brouk na talíři
15,30 Pavel Sapík + Filip Töpfer – Husa na talíři
16,30 Kohout – nejlepší drůběž!
Neděle 2. září – Gastro Mach stage (hlavní pódium) – moderuje Markéta Hrubešová
10,15 Zahájení
10,30 Pavel Sapík (Terasa u Zlaté studny) – Kayser show
11,30 Food Ateliér – Dobroty z Dolních Vítkovic
12,30 Zdeněk Pohlreich – Co dnes vaří šéf?
13,30 Souboj Česko – Slovensko (Tatra Karlovice versus Elizabeth Trenčín)
14,30 My chilli show – Na ostří papriky
15,15 Zdeněk Pohlreich – Co dnes vaří šéf?
16,15 Medová show Roberta Chlebiše
17,00 Kohout – nejlepší drůbež!