Letošní XI. ročník festivalu champagne a gastronomických zážitků Grand Jour de Champagne se koná od 31. října – 8. listopadu v Praze a Brně.
Bohatý program zahrnuje kromě přehlídky prestižních champagne domů Champagne Exhibition také banket „Champagne menu Glenn Viel“ pod taktovkou šéfkuchaře „dvoumichelinské“ kultovní restaurace L´Oustau de Baumanière v Provence. Vybrané akce se uskuteční také v Buquoyském paláci (sídlo francouzského velvyslanectví), ve Francouzské restauraci Obecního domu nebo restauraci SaSaZu. Brněnská část se tradičně odehraje v hotelu International (BEST WESTERN PREMIER Hotel International Brno), novinkou je zapojení čerstvé hvězdy mezi moravskými podniky – designové restaurace Signature. Její zakladatelé, Jiří Lešikar (mj. ambasador champagne domu de Venoge) a Lumír Sendrei, se rozhodli zlepšit gastronomickou úroveň D1, což se jim bezezbytku podařilo. Pomáhá jim v tom také šéfkuchař Pavel Veltruský, který vařil i pro hollywoodské hvězdy Jakea Gyllenhaala nebo Julii Roberts.
Hvězdné menu připraví Glenn Viel, šéfkuchař dvoumichelinské restaurace L´Oustau de Baumanière v Provence
Jednou z nejočekávanějších událostí každého ročníku je Champagne banket připravený některou ze světových gastronomických osobností. Letos přijal nabídku organizátorů Glenn Viel, šéfkuchař kultovní restaurace L´Oustau de Baumanière v Provence, oceněné dvěma michelinskými hvězdami. Glenn Viel patří mezi nejnadanější francouzské kuchaře současnosti, jako šéfa své restaurace si ho vybral přímo majitel Jean-André Charial. Letošní menu by podle znalců mělo patřit k těm nejlepším v historii festivalu Grand Jour de Champagne. Glenn Viel si zakládá na používání kvalitních produktů, kombinaci různých, zdánlivě nesourodých chutí i na těch nejmenších detailech.
Dnes již komplex restauračních a ubytovacích služeb L´Oustau de Baumanière v Provence se stal brzy po svém založení v roce 1945 skutečným pojmem a centrem společenského života. Mezi slavné hosty, kteří jej navštívili, patřil např. Humphrey Bogart, Clark Gable, Christian Dior, Albert Camus, Gérard Philipe, Charles de Gaulle či Winston Churchill, ze současných osobností to byla např. královna Alžběta, Robert de Niro, Paul McCartney nebo Jean Reno.
Výběr z programu Grand Jour de Champagne 2017
Úterý 31. října
Top lahev – Delamotte 1964 MAGNUM, 17:00 – 19:00, Ellory Cafe Praha
Středa 1. listopadu
Banket – Champagne menu Glenn Viel (**), Francouzská restaurace, Obecní dům, Praha
Čtvrtek 2. listopadu
Asia welcomes Champagne, SaSaZu
Banket – Champagne menu Glenn Viel (**), 20:00, Buquoyský palác, Velvyslanectví Francie, Praha
Pátek 3. listopadu
Champagne Exhibition, 13:00 – 18:00, Buquoyský palác, Velvyslanectví Francouzské republiky, Praha
Sobota 4. listopadu
Snídaně s champagne a lanýži, 9:30 – 12:00 Buquoyský palác, Velvyslanectví Francouzské republiky, Praha
Úterý 7. listopadu
Champagne Exhibition, 15:00- 19:00, hotel International, Brno
Středa 8. listopadu
Signature de Venoge Embassy Dinner, Restaurant Signature, Brno
Opusy předních enologů 90. let, Ellory Cafe, Praha
Více informací o letošní Grand Jour de Champagne najdete na: www.champagne-grandjour.cz