Slovinci nejsou mlsní, ale jsou zvyklí na skvělé jídlo, okouzlují návštěvníky pestrostí nejrůznějších mas, ale i příloh, používají spoustu bylinek a koření a mají skvělé sladkosti – od koláčů, bábovek, až po množství druhů chleba. A výtečnou, jemnou a vychytanou tu mají i čokoládu. Dokonce ji dovedou zajímavě míchat i s vínem, takže se pojďme vydat do regionu Dolní Kraňsko, do vesničky Brestanica. Rodina Kunej se tu již pět generací věnuje výrobě místních bílých a červených vín, nová rodinná tradice – propojení vína s čokoládou.
Zatímco čokoládu přivedl do těchto míst mnišský řád cisterciáků, ve víně se znalosti už delší dobu dědily z otce na syna. A pak přišel nápad, spojit obojí dohromady. A zrodil se projekt Domu vinné révy, vína a čokolády. Hiša čokolade funguje od roku 2013 a vedle butikové produkce pralinek nabízí sladký vinný nápoj ve dvou podobách – bílé a červené.
Nejprve tu začali s červeným, v loňském roce s bílým vínem a nyní se chystají i na šumivá vína. Čokoládu si nechávají vyrábět na hradě, kde její původní výrobu – první ve Slovinsku vůbec – zahájili už trapisté. Ta se potom přidává i do vína dle tajného rodinného receptu. Pro výrobu se využívá pouze 76% čokoláda z Ekvádoru. A výsledek je překvapivý – žádný „tlamolep“, který zalepí chuťové pohárky, ale opravdu zajímavé zpestření.