Letošní 15. ročník vinařské soutěže o titul Vinařství roku vynesl na piedestal tři vinařská jména. Z dvaadvaceti přihlášených podniků se o vítězné trojce rozhodovalo opět ve třech kategoriích: velké, střední a malé vinařství. Škála byla letos široká, od rodinných vinařství třeba i jen s hektarem vinohradu až po giganta s plochou vinic 600x větší. O vítězích rozhodly tři komise v hodnocení probíhajícím téměř 5 měsíců.
Slavnostní vyhlášení, které v druhé třetině února proběhlo v Hvězdárně a planetáriu Brno opět moderoval Marek Eben. Na pódium pozval jak vítěze tří hlavních kategorií tak další držitele prestižních cen. Celkem se do soutěže přihlásilo dvaadvacet vinařství, která v tříkolovém hodnocení posuzovaly celkem tři komise hodnotitelů.
Rozhoduje nejen víno, ale i filozofie vinařství, vinice či mix generací
Mezi malými producenty zvítězilo šaldorfské Vinařství rodiny Špalkovy. Jako nejlepší mezi středními podniky vyhodnotily poroty popický Gotberg. A mezi velkými hráči oslavilo prvenství žádovické vinařství Štěpán Maňák. Štěpán Maňák zároveň obhájil i titul absolutního vítěze. Komise ocenila jednak vína vynikající kvality, tak prostředí, ve kterém je servírují, a také mimořádnou gastronomii. Třetím oceněním pak byla Cena studentu ZF MENDELU.



Manželé Maňákovi převzali malé vinice po předcích v roce 1992 a postupně z nich vybudovali jedno z nejúspěšnějších vinařství v Česku. Jejich filozofií je spojení tradice, poctivé práce a inovací s cílem zachovat autenticitu a zároveň posouvat ekologické přístupy a kvalitu. Hospodaří na 25 hektarech vinic, mezi kterými si nejvíce považují Žádovský Fěruňk. Specializují se na odrůdy jako Sauvignon, Chardonnay a Pinot Noir, a jsou průkopníky pěstování PIWI odrůd, tedy těch nových, odolných vůči houbovým chorobám. Porota vedle vín, která pravidelně bodují v prestižních soutěžích, ocenila i hospodaření rodinného vinařství, nedávno vybudovaný nový areál a také fakt, že se do chodu firmy daří zapojovat novou generaci.
„Vždycky je těžké něco vytvořit, něco posunout, něco vybudovat, a ještě těžší je udělat z ničeho něco, každý den trpělivě přijít a kousek mozaiky přidat, poskládat celý perfektní obraz. Tady se povedlo vybudovat velkou věc, precizní vína a skvělou gastronomii,“ ocenil Mojmír Baroň, člen oborné komise, Vedoucí Ústavu Vinohradnictví a vinařství na ZF Mendelu.
Krásná architektura i šťastné včely
Kategorii střední vinařství (tzn. s produkcí mezi 50 001 a 200 000 litry vína) letos opanovalo popické vinařství Gotberg známé architekturou svého areálu a také impozantním výhledem na Pálavu. Porotci u něj vyzvedli ucelenou marketingovou strategii firmy a myšlenku, podle které zde pracují. „Když se podíváte na zdejší vinice, od počátku je jasné, že vědí, co dělají. Nenechávají nic náhodě, věnují vinohradu absolutní pozornost a tato preciznost a péče se pak projevuje v lahvi i sklenici,“ uvedl Vilém Kraus, další člen nejvyšší poroty a zároveň uznávaný vinohradních a pěstitel štěpovaných sazenic révy vinné.


Mezi nejmenšími producenty (do 50 000 litrů vína ročně) kralovalo Rodinné biovinařství Špalek známé svým bio přístupem, péčí o krajinu a angažovaností v regionu. Vinařství bylo založeno v Novém Šaldorfu na Znojemsku krátce po revoluci otcem a dvěma syny. Dnes v něm pracují už tři generace rodinných příslušníků. Kromě pěstování hroznů na víno je baví i stavět vyhlídky, věšet houpačky a vztyčovat menhiry. Jejich mottem je, že „Nejde o to, nasbírat nejvíce medailí, ale mít ve vinohradu nejšťastnější včely.“

„Osobně velmi oceňuji zdejší spolupráci mezi generacemi. Výměna názorů mezi mladými inovativními členy rodiny a těmi staršími umožňuje posun vinařství neustále dopředu. Líbí se mi také, jak je pro tyto vinaře důležitý zákazník, a to, jak mu vysvětlují celé terroir, a jak mají perfektně vypracovaný program ve vinicích, takže se tady každý může procházet hodiny a hodiny,“ zdůraznila Klára Kollárová, Národní someliérka ČR a předsedkyně hodnotící komise.
Fabig „mág Sauvignonu“ Enologem roku. „Duše Bohemky“ Josef Vozdecký celoživotní přínos
Titul Enolog roku letos obdržel hustopečský Roman Fabig známý svými víny odrůdy Sauvignon. Ocenění pro významnou vinařskou osobnost za celoživotní přínos v oboru vinohradnictví nebo vinařství – Cenu prof. Viléma Krause – pak získal Josef Vozdecký, který je celoživotně spjatý s Bohemia Sektem a jeho transformací ze státního podniku na komerční firmu, přičemž spolu s kolegy postupně vytvořil největší vinohradnicko-vinařské uskupení v Česku.
Celý maraton zkoumání a posuzování kvalit dvou desítek přihlášených podniků zahájilo honocení Porotou Junior složenou ze studentů a doktorandů Zahradnice fakulty MENDELU v Brně. Ti sbírali a natáčeli potřebný materiál, aby mohli předat štafetu koncem října Porotě Senior a to včetně svého návrhu finální devítky. Devítičlenná porota Senior ve složení po třech profesionálech z oblasti vinohradnictví, sklepního hospodářství a dále marketingu a obchodu na základě dalšího šetření vybrala v listopadu také devět finalistů. O konečné devítce pak rozhoduje součet bodů obou porot. Finále se pak posouvá dalšího kola, kde o vítězích rozhoduje další hodnotící komise tentokrát zastoupená sedmi odborníky. Ta navštívila v lednu všech devět finalistů a rozhodla o letošních vítězích.
Soutěže, kterou pořádá Svaz vinařů ČR ve spolupráci s Národním vinařským centrem, za významné podpory Vinařského fondu ČR a Jihomoravského kraje se letos účastnila tato vinařství:
Malá vinařství (do 50.000 litrů/rok):
Vinařství Nešetřil, Válka, Špalek, Jabloňka, U Vrbů, Rochůz, Vyskočil – Vyskočil ESTATE s.r.o., Víno z Horňácka (Ing. Lenka Kadubcová), Víno Šílová, s.r.o. a Vinařství Piálek & Jäger s.r.o.
Střední podniky (50.001 – 200.000 litrů/rok):
Vinařství Obelisk, Gotberg, Kern, Šoman, ZD Němčičky, Vinné sklepy Kutná Hora, Krásná hora s.r.o. a vinař Jiří Uherek
Velká vinařství (nad 200.000 litrů/rok):
Vinařství Štěpán Maňák, CHATEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice, VÍNO ZLOMEK & VÁVRA a BOHEMIA SEKT, s.r.o., vinařství Habánské sklepy