VÁNOCE: Svátky musí bublat. Průřez šumivým světem pro slavnostní chvíle…

Za pár dní nás opět čeká vánoční hodování u svátečního stolu a oslavy konce roku patří neoddělitelně k řetízkujícím bublinkám ve skleničce. Přípitkem o Štědrém večeru jsou Vánoce ve finiši, ale sváteční čas nekončí. Máme tu ještě konec starého roku a pak přiťuknutí na rok nadcházející… Soustřeďme se tedy na bublinku a na vinné párování s vánočním menu. Jen s jedinečnými šumivými víny budou oslavy dokonalé.

Dobře se na Vánoce naladit je stejně důležité, jako vybrat správné víno pro štědrovečerní přípitek a následující menu. A vlastně vůbec pro sváteční dny. „Šampaňské“ ať už to klasické z vyrobené v oblasti Champagne, či sekty z jiných vinařských zemí a oblastí vyrobené klasickou metodou druhotného kvašení v lahvi jako Crémant, Cava či klasický německý sekt jsou neodmyslitelnou součástí oslav. Jsou totiž osvěžující, delikátní, krásně se párují s většinou svátečních pokrmů. Což prokázala i degustace společnosti Premier Wines & Spirits zaměřená na snoubení těchto vín s pokrmy.

Konala se v designovém baru Forbina otevřeném letos v létě vedle kavárny Slavie. Prostor v Lažanském paláci kdysi sloužil jako vyhlášená divadelní restaurace. Před časem tu vznikla Enotheca Café Slavia & Michlovský. Nyní po designové přestavbě se tu zabydleli barmani s atraktivním koktejlovým menu. Vtipné je, že navíc koresponduje s přítomností Národního divadla naproti. Zkušení profíci míchají lahodné nápoje s příběhy inspirovanými legendárními hrami této scény, ovšem hlavními hvězdami jsou zde návštěvníci. Těm připravují zážitky na míru od nápojů po pokrmy. A nutno říct, že tapas k degustovaný vínům, zafungovaly skvěle, krásně podtrhly výraz jednotlivých sektů. Premier Wines & Spirits zde prezentovaly devět šumivých vín, z nichž první část je ideální inspirací pro vánoční období. Druhou část najdete v doporučení pro silvestrovské oslavy. Neboť právě šumivá vína jsou od bouchnutí špuntu přes efektní perlení ve skle až po chvilku, kdy je podržíte v ústech a vychutnáváte si jemnost bublinek, symbolem svátků. Svým charakterem symbolizují a umocňují slavnostní atmosféru. A slavnostní menu často zvládnou doprovodit od přípitku po sladkou tečku.

Ale není bublinka, jako bublinka. Široká paleta sektů, to jsou různé barvy, vůně i chutě, hrubší či jemnější perlení. A také rozdíl v množství cukru, někde výraznější suchost či naopak vyšší sladkost. V kyselince, což se pro změnu promítá do svěžesti. Podstatná je též intenzita a délka. Některá šumivá vína jsou hravá, nekomplikovaná jiná pak delikátní, elegantní, bohatá a komplexní. Různé země i odrůdy. A taky různé ceny. I to je vzájemně odlišuje, pro jaké příležitosti se hodí, pro jakou chvíli, k jakému pokrmu, na jaký stůl. Pojďme se tedy podívat na pár příkladů.

A pojďme rovnou do Francie. Ale pozor, zatím nikoli do oblasti Champagne. Čeká nás totiž Crémant. Princip je stejný, jde o šumivé víno vyrobené tradiční šampaňsku metodou, nicméně z hroznů vypěstovaných jinde než v Champagne. V Burgundsku bývají Crémanty založeny na odrůdě Chardonnay. Na Loiře jim naopak vévodí především odrůda Chenin blanc, v Alsasku se používají převážně burgundské odrůdy Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, ale i Ryzlink či Auxerrois. A v Languedoku, kde v regionu Limoux vznikl vůbec nejstarší Crémant de Limoux většinou Chardonnay, Chenin Blanc a Mauzac. Crémanty z Bordeaux pak nesou na etiketě zpravidla označení hroznů Sauvignon Blanc, Sémillon či Muscadelle. Ovšem tento je Crémant je ještě zajímavější, neboť obsahuje ještě další modré odrůdy, které mu přidávají na přitažlivosti.

1/ CRÉMANT DE BOURGOGNE BLANC J. CARTRON

Francie, Burgundsko * Odrůdy: Chardonnay, Pinot Noir, Aligoté a Gamay * Alkohol: 12 %

Vyrobený ze čtyř základních odrůd typických pro Burgundsko: Chardonnay, Pinot Noir, Aligoté a Gamay. Pochází z prestižní vinařské oblasti Francie a přináší s sebou kombinaci elegance a jemných bublin. Je výbornou volbou pro ty, kdo oceňují tradiční francouzské víno. Má ovocnou vůni s tóny sadového a citrusového ovoce, které se promítají i do samotné chuti. Cartron je producentem likérů a když vítal hosty ve svém panství, chtěl je přivítat Kirem Royale, tedy klasickým sektem doplněným Cassisem (černorybízový likér). A protože Burgundsko má tradici ve výrobě Crémantů, nechal si jej vyrábět přímo pro své potřeby, ale nebyl spokojen s kvalitou. Tak se rozhodl postavit si vlastní sektárnu. A protože i jeho Cassis patří k nejlepší, tak též jeho Crémant a tedy i jeho Kir jsou špičkové.

Orientační cena: 415 Kč

Je možné nadále pokračovat Crémantem, teď už čistým, protože nevychutnat si jeho chuť samu o sobě, to by byla škoda. Moc příjemné aperitivní víno. Nebo se můžeme na skok přesunout do Španělska. Zdejší legendární šumivá Cava pokrývá mnoho úrovní kvality, což vedlo v posledních letech k řadě změn v předpisech ve snaze odlišit špičkovou produkci od té průměrné a slabší (více o španělských sektech ZDE). Původně mohla být vyráběna výhradně v oblasti Katalánska, posléze se zabydlela i v dalších částech Španělska. A také rodina používaných odrůd se rozrůstá. Tradiční hrozny Macabeo, Parelladu a Xarel-lo nahrazují stále výrazněji Chardonnay a Pinot Noir, stejně jako se přidávají některé další místní odrůdy. Cava opět může být bílá i růžová. Podmínkou je znovu druhotné kvašení v lahvi, zrání nejméně 9 ale většinou spíše 12 měsíců, navíc speciálním pravidlům podléhá výroba vín Reserva a Gran Reserva.

Ze Španělska do Německa, to je velký skok v terroiru a zde i ve stylu. Chladnější region, stoprocentní Riesling a ještě k tomu ročníkové víno! Tento velmi pěkný německý sekt z oblasti Pfalz z prestižního vinařství, jehož majitelé patří mezi spoluzakladatele VDP, potěší všechny milovníky řízných, pevných vín. Na tomto ročníku se ještě podílel Mathieu Kauffmann, dříve z šampaňského domu Bollinger, který zde pracoval od roku 2013 do roku 2019. Výrazná kyselinka, vůně typická pro tuto odrůdu, čistý charakteristický buket. Von Buhl zpravidla připravuje své sekty jako ročníková vína.

3/ RIESLING SEKT 2018 VON BUHL

Německo * Odrůdy: 100 % Riesling * Alkohol: 12,5 %

Tento sekt je unikátní německou interpretací šumivého vína. Jeho charakteristická kyselinka a delikátní perlení umocňují svěžest. Při ochutnání vám na jazyku zahrají tóny zralých jablíček, šťavnaté hrušky a citrusů s jemným tónem briošky. Vyzkoušeli jsme jej se smaženou kroketou a miso majonézou a fungoval výborně. Perlení velmi jemné, elegantní. Minerální víno s pevnou kyselinou. I díky ní zvládne velmi široké spektrum pokrmů, takže dobře doprovodí celé menu od předkrmu, přes polévku, po smaženou rybu. Dokonce i k vánočním šnekům může být alternativou k burgundskému Chardonnay. Stejně tak na Silvestra – vyzkoušejte třeba s gravlaxem, dokonce i když jej doplníte křenem, tohle víno to ustojí. A kdo nejí ryby, může s ním spláchnout i tatarák. Navíc krásně se pije i samo o sobě, zvlášť uspokojí všechny, kdo si užívají řízné ryzlinkové tóny.

Orientační cena: 625 Kč

Přesun do Champagne to je vždy vzrušující. Skutečná šampaňská vína s označením Champagne musí být vyrobena pouze z hroznů ze speciálních poloh této oblasti a nejčastěji z odrůd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Jejich kombinace jim dodává šarm a eleganci, ale i tělo, schopnost zrát, svěžest, říz i ovocnost. Vyrobena jsou sofistikovaným způsobem s hlavním principem druhotného kvašení v lahvi. Vedle cuvée z různých vín (jednoodrůdových a reservních), pak vznikají i Blanc de Blancs tedy bílá vína z bílé odrůdy Chardonnay, nebo Blanc de Noir – bílá z modrých odrůd. Konkrétní asembláž, způsob mísení jednotlivých vín i z různých ročníků, záleží na průběhu sklizně i stylu každého domu. Vedle standardních vín vznikají z nejlepších hroznů vína ročníková, a když se na nejlepších vinici zvlášť dobře daří, pak ve výjimečných letech i prestižní cuvée.

Toto bílé šampaňské je zajímavé už jenom tím, že stojí na odrůdě Meunier. Ta tvoří 70 % cuvée, dále je použito Chardonnay a Pinot Noir. Už barva vypovídá o převaze modrých odrůd, přes velmi šetrné lisování je barví do lehké narůžovělé. Ve vůni vítězí červené ovoce – od červených bobulovin po červené broskve. Ačkoli jde o základní víno tento velmi příjemný sekt funguje od aperitivu po dezert. Je příjemným partnerem mušlí, krevet, ryb. Od sushi po uzeného lososa, od čerstvých sýrů po jemné uzeniny. Zvládne smetanové pokrmy, kuře i kachnu. A s ovocným dezertem jako svěží tečka, taky skvělé.

4/ CHAPAGNE TRADITION BRUT H. BLIN

Francie, Champagne * Odrůdy: 70 % Meunier, 20 % Chardonnay, 10 % Pinot Noir * Alkohol: 12,5 %

Představuje klasiku mezi šampaňskými víny. S vyváženou chutí a jemným perlením je ideální volbou pro luxusnější slavnostní přípitek. Středně plnou chuť krásně doplňuje středně intenzivní vůně plná ovocných tónů připomínajících červený rybíz, broskve nebo meruňky. Ačkoli jde o základní víno, tento sekt krásně funguje od aperitivu po dezert. Je příjemným partnerem mušlí, krevet, ryb. Od sushi po uzeného lososa, od čerstvých sýrů po jemné uzeniny. Zvládne smetanové pokrmy, kuře i kachnu. A s ovocným moučníkem jako svěží tečka, taky skvělé.

Orientační cena: 940 Kč

Zatímco předchozí víno mělo příměs bílých hroznů, toto je pouze z těch modrých. 100% Pinot Noir od vinaře, který si zpracovává své vlastní hrozny. A byť je víno vyrobené ryze z modrých odrůd, nové technologie vinaři umožňují vyrobit víno čisté zlaté barvy. Opět vůně prozradí, že modré odrůdy hrají prim.

5/ CHAPAGNE BLANC DE NOIRS GRAND CRU BRUT M. ARNOULD

Francie, Champagne * Odrůdy: 100 % Pinot Noir * Alkohol: 12 %

Výjimečné šampaňské, které vyniká plnou chutí a intenzivní vůní broskví, černorybízové marmelády, citrusů i křídy. Bohaté, ovocné a minerální bublinky vyrobené z čistého Pinotu Noir s jemným intenzivním perlením, pěknou strukturou a svěžím citrusovým závěrem. Gravlax ze pstruha duhového s kaviárem z mořských řas k němu seděl výborně. Pro vánoční snoubení opět může sedět i hlavnímu chodu. Ovšem zvládl by i jemnější úpravy vepřového, drůbež, stejně jako sýry či ovocné dezerty.

Orientační cena: 975 Kč

Všechna vína jsou dostupná v tuzemské distribuci, koupit je můžete i online na www.1er.cz

* Jak si vyrobit vlastní sekt? Reportáž s podrobným návodem čtěte ZDE