Menší výnosy v důsledku krutých jarních mrazů hlavně u časně zrajících odrůd. Zato dobrá kvalita. Tak hodnotí vinaři letošní mladá vína. Pečlivá práce vinařů a rozšiřující se ekologické postupy na vinici stojí za víny s bohatší chutí, která vnášejí i do Svatomartinského stále zajímavější zážitek.
„V letošní nabídce mladých vín nám bude chybět tradiční Müller Thurgau. Právě jeho sklizeň výrazně ovlivnily jarními mrazy,” říká Soňa Podholová, výrobní ředitelka Vinných sklepů Kutná Hora. “Přesto jsme hrozny, které se nám podařilo zachránit, sklízeli s vysokou cukernatostí a ideálním množstvím kyselin, tedy v perfektní kondici,“ upřesňuje Podholová. Přestože sklizeň byla omezená, výsledkem jsou vína s intenzivnější chutí, která zaujmou svou svěžestí a plností.
„Méně hroznů znamená, že ty zbývající měly víc prostoru pro svůj vývoj. Což pozitivně ovlivnilo koncentraci chutí a svěžest vína,“ dodává Podholová. Podobné zkušenosti potvrzují i další vinaři z Moravy a Čech, kteří se potýkali se stejnými problémy. A nejen to, také ekologické postupy přinášejí výsledky.
Zdravou půdu a respekt k přírodě “ocení” i vína
“Pro naše vinařství je ekologické pěstování révy naprosto přirozené,“ říká Soňa Podholová. „Ozelenění vinic a zelené hnojení nejen zlepšují strukturu půdy, ale také zvyšují přirozenou obranyschopnost révy proti patogenům. Díky těmto postupům můžeme udržet vinice zdravé a udržitelné, což se samozřejmě odráží i na kvalitě našich vín,“ upřesňuje ředitelka podniku, který začal měnit filozofii již v roce 2009. Tehdy vsoupily Vinné sklepy Kutná Hora do přechodného období mezi konvenční a dnešní biodynamickou produkcí hroznu a výrobou vína. Od roku 2014 jsou jako jediní v České republice držitelem certifikace Demeter, nejpřísnějšího a nejprestižnějšího označení biodynamického hospodaření.
To prostupuje celým procesem výroby od přístupu k vinici, přes zpracování hroznů až po sociální sféru a péči o krajinu. Neboť biodynamika není jenom produkcí čistých a zdravých potravin, ale funguje v nejširším kontextu. A to se podepisuje i na charkteru vín, včetně Svatomartinských. „Spontánní kvašení a minimalizace zásahů do výroby vína nám umožňují uchovat charakter terroiru, který je utvářen půdou, klimatem a celkovým prostředím odrážejícím se ve víně. Tento přístup zajišťuje, že víno v každé lahvi má svou jedinečnost a autenticitu.”
Mladé víno a husa? Tradice, nebo experiment?
Husí pečínka je lahoda. A jednou do roka si ji užít coby oslavu mladého vína, to už je zvyk a chutná tradice. Takže se zelím a s knedlíkem? Nebo s nádivkou? Ale se Svatomartinským se dá i krásně experimentovat a v rámci podzimních surovin popustit uzdu fantazii. K zahřívacím pikantním polévkám s kokosovým mlékem zkuste třeba trochu Muškátu, radí národní sommelierka Klára Kollárová. „Rosé se zase hodí k jemným paštikám či salámovým mísám. Červená Svatovavřinecké pak pěkně ladí s těstovinami v rajčatové omáčce nebo pizzou,“ radí Kollárová. Ovšem husička, kachna, nebo “podobojí” husokachna to je jistota.
“Zvyk vinařů přiťukávat si na svátek svatého Martina mladými víny u nás byl už za vlády Josefa II.. Jenže po druhé světové válce postupně upadal v zapomnění. S myšlenkou renesance mladých vín za námi přišel prof. Milan Šamánek, jeden z nejvýznamnějších kardiologů v historii české medicíny v roce 1992. Těší nás, že jsme to byli právě my, kdo o rok později v roce 1993 začal veřejnost s tradicí mladých vín opět seznamovat,“ říká ředitel CHÂTEAU VALTICE – Vinných sklepů Valtice David Šťastný. V plánu mají letos nalahvovat sto tisíc lahví Svatomartinského vína řady CHÂTEAU VALTICE. Ve Vinařství Kovacs pak dalších patnáct tisíc. A přípravy na tento podzimní svátek ve skepích finalizují i další vinaři.
Svatomartinské oslavy po celé republice
Svatomartinský košt v Brně, který se koná v Brně pravidelně 11. listopadu od 11 hodin je jedním z vrcholů oslav mladých vín. Každoročně přiláká na brněnské náměstí Svobody tisíce návštěvníků. Ale rozhodně není jediný, podobné akce se konají po celé republice. A přes jarní mrazy a další výzvy problematickéh ročníku nabízejí Svatomartinská vína 2024 vzrušující a svěží příslib pěkné kvality.
Ať už máte chuť na klasiku, nebo chcete objevovat nové kombinace, letošní mladá vína vám nabídnou bohatou chuť, kterou stojí za to prozkoumat.
„Kvalitu Svatomartinských vín již známe a jsme rádi, že už můžeme začít hodnotit letošní ročník. A to tak, že bude patřit mezi ty velmi kvalitní,” zdůranuje David Šťastný.
A Ředitel Vinařského fondu Zbyněk Vičar s ním souhlasí. „Svatomartinská vína jsou pro nás nejen prvním pohledem na nový ročník, ale také důkazem, jak se vinaři dokážou přizpůsobit nepřízni přírodních podmínek. Letos, i přes všechny překážky, nabídneme vína, která ukazují to nejlepší z našich vinic.“