Losos, mušle, ale i líčka a roštěná pomohly našim kuchařům „na bednu“ v nejprestižnější asijské soutěži v Singapuru. Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR oslavil historický zlatý úspěch.
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR porazil všechny týmy z celého světa, kteří bojovali o bronzovou sošku lva, národní symbol Singapuru. V konkurenci kuchařů z Taiwanu, Nového Zélandu nebo Malajsie báječně uspěl. “Konečně jsme ukázali, co v nás je. Máme díky našim partnerům skvělé tréninkové možnosti a povedlo se nám je letos zúročit. Tvrdé tréninky v Národním zemědělském muzeu v Praze na Letné, kde máme naši dvorní ‚tělocvičnu‘ nás posunuly až na nejvyšší příčku. Jsme nadšení, protože tato soutěž je skutečně ohromně prestižní a vítězství jednoznačně potvrzuje, že česká gastronomie a um českých kuchařů a cukrářů je na špičkové úrovni”, říká manažer týmu Tomáš Popp.
Hlavním partnerem soutěže je společnost Compass Group a ani její generální ředitel Jurek Zalopa se netajil nadšením: „Jsme pyšní, že jsme generálním partnerem našich nejlepších kuchařů a že jsme měli možnost spolupodílet se na takovém úspěchu.“
Battle of the Lion
Soutěž měla tři kola. Nejprve musel tým připravit v čase pěti hodin tříchodové menu pro 85 osob.b“Vařili jsme jako předkrm terinu z halibuta a královského kraba. Hlavní chod obsahoval telecí svíčkovou, omáčku z foie gras. Dezert byl postavený na čokoládě a maracuji”, upřesňje kapitán Národního týmu Jan Horký. “Komisaři naši práci ohodnotili stříbrnou medailí. Ocenili především chuťovou vyváženost menu, týmovou práci, organizaci i design pokrmů”, říká Tomáš Popp.
Dále přišla na řadu prověrka z kuchařského a cukrářského umění (skulptura, dezerty, bonbony). Teplé pokrmy jsou v tomto případě vystavovány za studena. Prezentace byla inspirována kubismem. “Kuchařská část této disciplíny byla hodnocena zlatou medailí. Zlatá medaile je pro tým obrovský úspěch. Nestává se každý rok, abychom z tak prestižní soutěže přivezli zlatou”, říká Jan Horký. Cukrářské umění se týmu povedlo, ale singapurské klimatické podmínky (vysoká vlhkost a teplota) sehrály svoji roli. Ze Singapuru si odvezli cukráři pěkný bronz.
Tři nejlepší týmy soutěže se také utkaly v souboji bronzovou sošku Lva. Soutěžily týmy Taiwanu, Nového Zélandu a České republiky. Vařilo se pro 50 osob a vymezený čas na přípravu tříchodového menu byl 4 hodiny. “Vítězné menu obsahovalo: lososa a mušle (předkrm), hovězí líčka a hovězí roštěnou (hlavní chod), jahody a kokosové pyré (dezert). Suroviny dodal organizátor soutěže a dopředu nebyly známy. Tým měl na poradu jednu hodinu a v té musel rozhodnout jaké menu připraví”, říká Jan Horký.
Menu připravoval šestičlenný tým a pomocník myjící nádobí, který je také členem týmu. Tým ve složení Jan Horký – kapitán, Patrik Bečvář, Martin Pudil, Petr Vlásek, Pavel Minář, Helena Fléglová – cukrářka a Norbert Hojda – šéfkuchař v roli “myče” nádobí vybojoval pro Českou republiku historický úspěch. “Konečně jsme ukázali, co v nás je. Máme díky našim partnerům skvělé podmínky na tréninky a povedlo se nám je letos zúročit”, říká Popp.
Našemu Národnímu týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR i za redakci Víno&Styl gratulujeme.