Pryč jsou doby, kdy byly restaurace na svátky zavřené. Dnes už si naštěstí máme kde posedět. Kam zajít v hlavním městě a co si tu dát? Inspirujte se. A než se rozhodnete, můžete jíst alespoň očima.
HERGETOVA CIHELNA
Šéfkuchař Vojtěch Václavík vaří stále lépe. A s výhledem na Karlův most a nádherné pravobřežní panorama Vltavy nemohou být svátky krásnější. Zvlášť s tímto menu: koktejl z arktických krevet; zauzený kaviár z lososovitého pstruha a bramborové rosti; pečené prso a kroketa z perličky a na závěr hruška pošírovaná v medu a brandy, s višněmi, vanilkovou omáčkou a kaštanovou zmrzlinou. Taky už se vám sbíhají sliny?
ATELIER KALINA
Pět chodů? Ale vdyť jsou svátky… Šéfkuchař Petr Hajný si připravil pro své hosty koktejl z říčních raků, bílou rybí polévku, šneky v listovém těstě s bernskou omáčkou, smaženého amura s bramborovým salátem a marokánku s punčovým krémem. A kdo rybu nemusí, dostane namísto amura telecí. Takový vídeňský řízeček nakonec taky není k zahození.
MLÝNEC
Oproti Hergetově cihelně koukáte na Karlův most zase z opačné strany. Kde je lepší výhled? Těžko říci. A kde kuchyně? Marek Šáda v Mlýnci připravil velmi svůdnou „čtyřchodovku“. Chybět nebude křupavý kuba s lanýžem, rybí polévka s rudým štychem červené řepy, jeseter s rafinovaným „bramborovým salátem“ a vánoční štola. Ta je od jeho ženy, cukrářky Františky.
Šneci, šneci a ještě jednou šneci. Ale také kachna, rybí kroketa nebo třeba krocan s bramborovým salátem. Šéfkuchař restaurace hotelu Unic Petr Šmrha kombinuje moderní přístup s tradicemi a výsledkem je jedno z nejzajímavějších šnečích menu, které si můžete v Praze dát. Ovšem nejsou to jen šneci, naopak. Každý si tu může na svátky dopřát něco z toho, co má rád, neboť menu je různorodé. A šneci? Z jídelního lístku se odplazí až 10. ledna.
-vaš-