Halloween i dušičky, věnců i věnečků je s podzimem až až, ale ty cukrářské “od Janečka” rozzáří i pochmurné podzimní dny chutěmi, vůněmi a radostí z lahodných soust rozkoše. Věnečky Janeček z cukrářského butiku v pražské Pštrossově ulici jsou nyní k dostání již v osmi různých příchutích nasladko i naslano. Včetně aktuální griliášové, která dokonale ladí právě s obdobím nastupujících chladných dnů. Ale pozor, je to limitka, takže všeho do času. Naštěstí tahle dobrota bude nyní všem dostupnější, podnik totiž od října spouští vlastní e-shop.
A novinek je ještě víc. Spolu se sladkým sortimentem se rozrůstá i ten slaný, který potěší i milovníky vína. Není totiž nad skleničku sektu v doprovodu moderního elegantního věnečku v jednohubkové velikosti a verzi naslano. K černému věnečku posypanému sezamem a naplněnému krémovým sýrem s koprem s plátkem uzeného lososa tak nyní přibyla další slaná varianta v podobě šlehaného modrého sýra s karamelizovaným vlašským ořechem. To vše je nyní zabalené do modrého korpusu, takže novou variaci chutí rozhodně nepřehlédnete.
Méně cukru, více lehkosti a pestrosti
Tradiční věneček je jedním z nejoblíbenějších českých dezertů a Roman Janeček jej přetvořil k obrazu svému a zůstává mu věrný. Není divu, moderní odlehčená verze v jednohubkové velikosti a s podstatně menším množstvím cukru si rychle našla své zákazníky. Těžký dezert toiž cukrář proměnil v lehké políbení, které si člověk může dopřát bez větších výčitek. Současně zakladateli značky, který začal péct věnečky pro kolegy v době pandemie a takhle se vše rozrostlo, poskytuje zaměření na jediný produkt prostor pro další kreativní variace. Když vloni v dubnu otevíral svůj butik v Pštrossově 23, mohli si zákazníci vychutnávat vedle máslové klasiky i čokoládovou a pistáciovou verzi. Ze sezónní limitované edice se do stálé nabídky propracoval i letní citron, následoval podzimní slaný karamel a zimní kokos. A protože zákazníci rádi objevují nové věci, dál přicházejí na svět nové příchutě – například svěží jahoda a nyní i griliáš, který se stává podzimní limitovanou edicí pro rok 2023.
„Griliáš, tedy spojení pražených lískových oříšků a karamelu, za mě nese všechny barvy, vůně a chutě spojené s obdobím podzimu. Korpus v barvě tmavého mahagonu protíná zlatavý krém s delikátní oříškovou chutí zjemněnou karamelem a máslem,“ popisuje novinku Janeček.
Griliášová limitka bude k dostání v průběhu celého podzimu, před Vánoci ji vystřídá sněhobílý kokos. Věneček plněný lehkým máslovým krémem obohaceným o kokosové máslo a drcený kokos vznikl jako protiklad k vánočnímu cukroví. Kokos je skvělý, ale i griliáš je boží, takže není čas, ztrácet čas.
Slaní elegáni a čas večírků
Sladké věnečky si mohou lidé nakoupit přímo v butiku a buď si je smlsnout na místě, v krásném prostředí a třeba v doprovodu drinku či vína, nebo si je odnést s sebou. Balení jsou různá, od čtyř kousků po desítky kusů namíchaných v takových variantách, jaké si zákazník vybere.
Slané příchutě cukrář připravuje pouze na objednávku. Ale plánovat se vyplatí, protože se slanými věnečky každý hostitel nutně zaboduje. Všechny ingredience na lososový věneček dohromady tvoří gentlemana ve fraku, s nímž zazáříte na každém večírku. Ovšem večírky jsou společenská událost, a tak by byla škoda, aby losos zůstával i nadále sám. Proto nastal čas vytáhnout ze šuplíku nápadů další ze slaných receptur a zařadit ji do stálé nabídky,“ vysvětluje Roman Janeček.
Slané verze tak samozřejmě přímo volají po skleničce vína, ale ani se sladkou variantou nemusíte zůstat na suchu. Díky spolupráci s Ondřejem Hniličkou z pražského Hemingway Baru vzniky totiž u příležitosti oslav prvních narozenin podniku nejúspěšnějšímu triu zákusků na míru i drinky. Tedy trojice RTD koktejlů v lahvičkách napárovaných k máslovému, čokoládovému a pistáciovému věnečku.
Old Fashioned, Negroni i Gimlet
Máslový věneček doprovází koktejl Old Fashioned na bázi jamajského rumu s kaštanovým sirupem a čokoládovými bitters. Jedná se o variaci na klasický drink, stejně jako je Janečkův máslový věneček moderní verzí toho tradičního. Čokoládový věneček Ondřej Hnilička spároval s celosvětově populárním koktejlem, Negroni. K základním ingrediencím, tedy ginu, vermutu a Campari, přidal ještě bergamotový likér Italicus. A posledním párem je Gimlet s pistáciovým věnečkem. Dvousložkový koktejl Hnilička obohatil o kapku absintu pro intenzivní anýzovou vůni. „Při jednom z rozhovorů mi Roman prozradil, že by jednou rád vytvořil lékořicový věneček. To mě navedlo na chuť anýzu a absint, který byl Hemingwayovým oblíbeným nápojem. Přidal jsem ho do Gimletu, který je ve spojení s pistáciovým věnečkem fantastický,“ uvedl k párování Ondřej Hnilička.
Právě díky novému e-shopu se nyní Věnečky Janeček ještě více přibližují svým zákazníkům, kteří si mohou objednávku buď vyzvednout osobně, nebo si ji v rámci Prahy nechat dovézt kurýrem. Už nikdy tak nemusíte prošvihnout třeba lákavou sezónní nabídku a můžete si vychutnat v klidu domova klasiku či griliáš…. Tak rychle, než zima (kokos) začne klepat na dveře.