V salonku AQUARIUS vysočanského Clarion Congress Hotelu Praha se v úterý 14. listopadu 2017 v 18 hodin uskuteční řízená degustace bulharských vín z vinařství ZAGREUS Winery a BESSA Walley Winery,
Historie vinařství v Bulharsku je stará více než 3000 let. První vinice založil v době antické pravděpodobně král Eumolpem, který byl původem Thrák. Thrákové byli jedním z nejstarších evropských národů. V době turecké nadvlády (1396-1878) bylo pěstování vinné révy v Bulharsku omezeno vlivem islámu.
V době komunistické éry bylo vinařství kolektivizováno. Vinařství se v této době orientovalo na menší počet domácích i mezinárodních odrůd. Dnes je bulharské vinařství na raketovém vzestupu a bulharská vína mohou konkurovat vínům z Francie, Itálie, Španělska a Řecka. Bulharsko dosahuje velmi dobrých výsledků při modernizaci vinařství a zavádění špičkových technologií.
Hlavními odrůdami pěstovanými v Bulharsku jsou Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Traminer a Muscat Ottonel. Z původních místních modrých odrůd to jsou Mavrud, Šipka, Melnik, Gamza, Pamid a z bílých odrůd pak především Dimiat, Misket, Grozen, Hemus a Balgarsko Slnce, dále Risling, Uni Blanc, Sauvignon Blanc, Tramín, Moscatel, Rkatsiteli. Z dezertních vín například Varna, Bisser, Hebros, Rubín, Burgas, Kagor a Čipran, z perlivých vín je to Perla či Iskra.
Vinařství Bessa Walley v údolí Bessa hospodaří na 140 Ha vinic. Hlavní sklep tvoří výrazný kamenný oblouk. V rotundě vedle probíhá fermentace. Pergola spojuje sklep s administrativní budovou. Vápencové stěny budov nesou stopy po dávných obyvatelích moře. Část sklepa je vykopána přímo ve skále, což má velký vliv na uchování a zrání vína v dubových sudech. Skála přirozeně umožňuje udržovat konstantní teplotu a vlhkost vzduchu.V současné době je výnos z údolí 550 až 650 tun ručně sbíraných hroznů.
Vinařství “Zagreus” je moderním komplexem s kompletním výrobním cyklem, který začíná pěstováním hroznů a končí láhví vína. Je vybaven nejmodernějšími fermentačními zařízeními s možností optimalizace a řízení všech procesů vinifikace, stárnutí, stabilizace a plnění vína. Během vinifikace nepoužívjí žádné syntetické chemikálie. Kvasnice pro fermentaci jsou zaručeny bez GMO. Přípustná jsou pouze aditiva přírodního původu, extrahována z přírodních produktů – rostlinných, minerálních, mikroorganismů bez GMO. Oxid siřičitý, který se přidává před lahvováním, aby se zabránilo oxidaci, je na polovině maximální povolené úrovně pro konvenční víno.
Odborným garantem akce je Asociace degustátorů ČR. Celou degustaci povede a výběr z portfolia obou vinařství představí pan Jiří Dunovský. Akce je určena primárně pro odbornou veřejnost – degustátory, sommeliéry, obchodníky ale i pro milovníky vína a pro privátní klientelu.
Účast na akci je možná pouze na základě předchozí registrace na emailové adrese dunovsky@dabsro.cz a zaplacení vstupného ve výši 400,- Kč.
Cena pro členy Asociace degustátorů ČR je 200,- Kč.
Srdečně zvou:
Jiří Dunovský, místopředseda VV AD ČR a Filip Tanev, společnost PROWINE.
Akci pořádají:
Společnosti DAB, spol. s r.o., velkoobchod s vínem pro privátní a firemní klientelu a společnost PROWINE s.r.o., bulharských dovozce vín do ČR.