Velikonoční oslavy jsou opět před námi a s nimi přicházejí na stůl typické slavnostní pokrmy, k nim pak odpovídající vína. Co všechno ovlivňuje výběr? Roli hrají suroviny, nálada i počasí.
Velikonoční nádivka, mazanec, beránek, křehké jarní kuřátko, kůzlečí i jehněčí… Velikonoce mají na talíři spoustu podob, barev, chutí a vůní. Volba vín k menu pro pestrobarevné jarní oslavy proto není snadná. Pokud se rozhodnete velikonoční párování spojit s tuzeskými víny, sommeliér Národního salonu vín Marek Babisz je tím nejlepším průvodcem.
Za kamna červené, na sluníčko růžové a bílé
Základ snoubení pokrmů a vín je jasný, určující suroviny určují i výběr nápoje. “Pro bezmasá jídla dochucená mladými a křehkými bylinami, jako jsou například kopřivy, se hodí mladá, lehká, svěží a ovocná vína z odrůd Muller Thurgau, Veltlínské zelené, Sylvánské zelené či Neuburské, ale třeba i Sauvignon, ve všech případech spíše s nižším obsahem alkoholu. Ke kuřeti s nádivkou je ideální středně plné bílé víno, odrůdově třeba Chardonnay nebo Sauvignon, králíka dobře doprovodí jak lehčí červené například Modrý Portugal nebo Dornfelder, tak i plnější bílé z odrůd Veltlínské zelené či Sylvánské. Naopak k ostatním tradičním velikonočním masům pečeným masům pasují krásně také plnější vína zejména z odrůd Rulandské modré, Merlot, ” radí sommeliér.
„Pokud si dáte pečené jehněčí na česneku se šťouchanými brambory, jako ideální vinný doprovod vyberte středně plné vyzrálé červené víno odrůdy André či Zweigeltrebe. Také jehněčí hřebínek ve steakové úpravě s chuťově výraznou omáčkou se smrži si zaslouží výrazné, plné a vyzrálé červené víno, volil bych Merlot, Cabernet Sauvignon nebo Frankovku,“ doporučuje Marek Babisz. Ano, jídlo je jídlo, jenomže svou roli hraje i to, zda se v chladném aprílovém počasí choulíte u krbu a nebo, ukáže-li duben příznivější jarní tvář, stolujete venku, na sluníčku, které už v tuto roční dobu umí ukázat i překvapivou sílu.
„Vína bych vybíral také podle aktuálního dubnového počasí. Pokud bude svítit sluníčko a bude venku příjemně, určitě bych volil mladá a svěží bílá nebo růžová vína. Kdyby byla venku zima a zataženo, tak bych spíše volil červená vína,“ dodává sommeliér.
Od vaječného předkrmu po sladkou tečku
Asi nejtěžším úkolem je napárovat vína k vaječným pokrmům. „K vaječným pomazánkám a předkrmům z vajec budou vhodná plnější a extraktivnější suchá bílá vína nebo suchá šumivá vína. U neutrálních pomazánek bych volil odrůdy jako Rulandské bílé nebo Aurelius, u pomazánek s výraznějším aroma, třeba po medvědím česneku, vyzkoušejte mladý a svěží Sauvignon,“ doporučuje Marek Babisz s tím, že u sladkých pokrmů je situace mnohem jednodušší, neboť se k nim hodí bílá vína s vyšším zbytkovým cukrem.
3 TIPY na snoubení velikonočních pokrmů a vín Salonu 2022
Sylvánské zelené 2020, pozdní sběr, suché, Vlastislav Klobása
Víno světle žluté barvy se zelenkavými odlesky a bohaté ovocné vůně přezrálé hrušky a kdoule. Chuť vína je komplexní se šťavnatou kyselinou a minerálním projevem.
POKRM: Králík se slaninou, špenát, kopřivový knedlík
Merlot 2018, výběr z hroznů, suché, VÍNO PROKEŠ, s.r.o.
Víno s nádhernou rubínovou barvou s fialovými odlesky. Ve vůni se snoubí tóny jarní rozkvetlé louky a višňového kompotu. Víno je velmi jemné, sametové s nižším obsahem kyselin, připomínající chuť přezrálých višní a třešní. Víno zrálo 18 měsíců v dubovém sudu.
POKRM: Pečené jehněčí s noky a pyré z pečené zeleniny
Sauvignon 2019, pozdní sběr, polosuché, ZNOVÍN ZNOJMO, a.s.
V tomto Sauvignonu lze nalézt ve vůni a následně i v chuti převážně tropické tóny připomínající ananas, grapefruit, banán, broskev, limetku, papáju, mango a mnoho dalších tropických plodů. Technologie vlastní výroby vína byla směřována tak, aby chuť i vůně byla co nejvíce tropická.
POKRM: Velikonoční hlavička s uzeným a kopřivami