Valpolicella ročník 2024. Deště, krupobití i vedra, ale kvalita je vybojována

Hrozny tradičních odrůd Corvina, Rodinella, Molinara vytvářejí základ skvělých vín Valpolicella Foto: ©Consorzio Tutela Vini Valpolicella

Úroda je sice nižší oproti roku 2023, přesto kvalita hroznů je výborná. Ačkoli změny klimatu přispívají k náročnosti a nevyzpytatelnosti průběhu jednotlivých ročníků, vinaři vzdorují díky novým poznatkům, technologiím, novým dovednostem. A také díky nadšení a mimořádnému nasazení. Výzvy jsou obří, ale věří, že tradici a kvalitu hroznů a vín prestižního regionu udrží.

Bilance letošní sklizně hroznů v prestižním severoitalském regionu Valpolicella stojí zejména na kvalitě, ačkoli letošní ročník přinesl opět velké výzvy. Výkyvy počasí sice ovlivnily velikost úrody v této malebné oblasti, a s potížemi se dá počítat i do budoucna, nicméně vinaři se snaží adaptovat. A novými postupy eliminovat v maximální míře důsledky klimatických změn tak, aby neovlivnily kvalitu hroznů. I když samozřejmě kvantitativním ztrátám nemohou vždy zabránit.

„Vinaři ve Valpolicelle letos znovu čelili složitým povětrnostním podmínkám, které nám stále zřetelněji ukazují vliv klimatických změn,“ říká Christian Marchesini, prezident vinařského konsorcia Valpolicella. „Složitý vývoj, kterým procházíme, vyžaduje nové dovednosti a výrobní postupy zaměřené na udržení kvality hroznů v tomto regionu. Zároveň je v dnešní ekonomické situaci klíčové přizpůsobit výrobu vín poptávce, která je velmi proměnlivá. Především na mezinárodním trhu,“ přibližuje prezident konsorcia hlavní témata, kterými se nyní zdejší vinaři zaobírají.

Valpolicella a klimatické změny: kroupy, bouře, sucha

Krajina regionu Valpolicella, který leží v provincii Verona, je kouzelná. S romantickými vinicemi, řadou možností pro výlety pěšky i na kole, s lahodnými víny a pohostinnými lidmi.

Letošní rok byl náročný. Komplikoval jej výskyt rostlinných chorob a nepříznivé povětrnostní jevy. Což od vinařů vyžadovalo o to větší nasazení. Po vydatných srážkách v prvních měsících roku přinesly červenec a srpen nadprůměrné teploty. Objevila se i krupobití, která však naštěstí neovlivnila kvalitu úrody.

Hrozny nakonec dosáhly ideální zralosti s vyváženým obsahem cukru a kyselin, což je předpoklad pro vína s výraznou svěžestí a kvalitou. Vysoká koncentrace antokyanů a polyfenolů zároveň otevírá cestu k vínům s pevnou strukturou, dlouhou životností a sytou barvou. A to hlavně u prémiových vín Amarone della Valpolicella DOCG a Recioto della Valpolicella DOCG.

Na přibližně polovině vinic ve Valpolicelle vinaři hospodaří dle zásad ekologické udržitelnosti od ošetřování vinic po hospodaření s vodou. „To však na boj s klimatickými změnami nestačí,“ varuje Marchesini.

Klimatické změny představují výzvu, se kterou se nyní vyrovnává celý primární sektor v Itálii, nejen vinařství. „Podnebí má stále tropičtější rysy s prudkými změnami mezi vydatnými srážkami a suchými obdobími s vysokými teplotami a intenzivními bouřkami, které ohrožují úrodu. Letos jsme ve Valpolicelle měli štěstí. Za celé léto 2024 jsme zaznamenali jen tři krupobití a ta zasáhla jen malé oblasti bez větších dopadů na úrodu,“ upřesnil prezident konsorcia Valpolicella.

Marchesini dodává, že právě je to právě stále se zvyšující odbornost v sepětí s tradičním uměním místních vinařů, co umožní i nadále výrobu špičkových vín Valpolicella s chráněným označením původu. A to navzdory nepřízni podmínek a dalším klimatickým výzvám budoucnosti. Zdejší vína jsou totiž doslova pokladem nejenom severu Itálie. A poklady je třeba chránit.

Více článků z oblasti Valpolicella:

  • Okolím Verony za víny a zážitky čtěte ZDE
  • Více o Veroně, městě lásky, zdejší gastronomii i slavném vínu Amarone ZDE
  • Amarone a vína vinařství Brunelli ZDE