O mistrovské tituly a zlaté nůžky ve speciální vinařské disciplíně se dnes dopoledne utkalo osmašedesát účastníků 17. ročníku Mistrovství ČR v řezu révy vinné – Memoriálu Jana Hajdy. Ten se letos konal na Slovácku ve vinařství Vino Blatel.
Pátek 11. února, krátce před devátou hodinou, počasí oproti včerejšímu slunečnému dni sice nic moc, vítr, chvíli déšť, ale nálada před závodem jako vždy výborná.
Vinohradníci, kteří se umějí nejlépe ohánět nůžkami a pilkami při řezu révy vinné, jsou připraveni na vinici Plachty vinařství Víno Blatel v Blatnici pod Svatým Antonínkem (v obci s vůbec nejdelším názvem v Česku) a obhlížejí vinohrad, kde na každého soutěžícího čeká pětadvacet hlav révy vinné.
Soutěžilo téměř sedm desítek řezačů, juniorů letos ubylo
Na pětapadesát účastníků (14 žen a 41 mužů) v kategorii Elite (nad 21 let) jde o keře odrůdy Rulandské šedé, na 13 účastníků smíšené kategorie Junior (do 21 let) o keře odrůdy Solaris. Na jejich očištění a ořezání mají soutěžící časový limit 15 minut. Poté čtyři odborné komise vyhodnotí kvalitu řezu a v případě shody bodového zisku rozhodne o vítězi čas soutěžících.
„Letos převažují soutěžící v seniorské kategorii, mladých řezačů do 21 let je pouze 13, výrazněji méně než v předchozích letech,“ říká Miloš Balga, jednatel společnosti BS Vinařské potřeby, která je spolu se Svazem vinařů ČR organizátorem soutěže.
Nůžky, pilky připravit…
Takže devět hodin, startovní výstřel, vítr a slabý déšť je důvodem, proč obě kategorie nastupují do vinohradnického klání souběžně. Všichni se snaží podat co nejlepší výkon ať už jde o kvalitu řezu či rychlost. Takový fofr ještě zřejmě tahle vinice nezažila, nicméně soutěžící se musí s keři pořádně poprat, protože architektura vinice a také zelené práce v minulém roce jim jejich úlohu příliš neulehčují.
Po chvíli je hotovo, teď už přichází na řadu práce komise, sčítání výsledků ale i chutná odměna v podobě zabijačkových pochoutek, svařáku a také degustace zdejších vín. A v jednu hodinu slavnostní vyhlášení vítězů. „I přes proměnlivé počasí se podařilo v časovém limitu ořezat všechny keře všem soutěžícím. Jejich výkony byly letos velmi vyrovnané,“ uvedl Martin Chlad, prezident Svazu vinařů ČR.
A vítězem se stává…
Za správné ořezání keřů bylo možné získat 5 bodů, celkem tedy 125 bodů. Těch dosáhli hned dva soutěžící, o vítězi soutěže rozhodl tedy nejlepší čas. Sedmatřicetiletému Václavu Macháčkovi z vinařství Procházka z Valtic se podařilo ostříhat všech 25 hlav se ziskem plného počtu bodů v čase 11:35. Předstihl tak Tomáše Zámečníka na druhém místě a Vojtěcha Braunera na třetím.
Zlaté nůžky a titul šampiona získal Macháček na mistrovství již podruhé, třikrát byl druhý. “Poprvé to bylo na Sonberku a srovnávat nelze, šlo o ještě mladý a jinak vedený vinohrad, tady to byla složitější práce,” uvedl Macháček.
V kategorii Junior zvítězila letos studentka ze Střední školy Rajhrad, Lucie Pelzová, která ořezala svých 25 keřů za 14:19 se ziskem 116 bodů, druhá byla Michaela Nešporává a třetí Lukáš Sasínek. Mezi ženami se o první dvě místa podělily kolegyně ze stejného vinařství, se 121 body se nejlépe umístila Miroslava Crlíková za ní Dana Mihulková ze ZD Sedlec, třetí Dominika Černohorská.
Po roční pauze opět “na značkách”
Soutěž Mistrovství ČR v řezu révy vinné vznikla v roce 1993 jako neformální setkání vinařů. Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezáčů révy vinné, která má dobrý zvuk jak mezi vinaři, tak i odborníky z oboru vinohradnictví.
Za 16. ročníku si akce získala velkou oblibu a v posledních letech se jí účastnilo pravidelně kolem osmdesáti soutěžících. V loňském roce se kvůli kovidové pandemii poprvé v historii akce neuskutečnila.