Barcelona Wine Week, který proběhne v barcelonském veletržním areálu Fira de Barcelona začátkem února, nabídne fascinující putování po nejlepších španělských vinařských oblastech pod vedením osmi desítek odborníků.
Nadcházející Barcelonský víkend vína, který se bude konat od 6. do 8. února 2023 na barcelónském vrcholku Montjuic v atraktivním veletržním areálu Fira de Barcelona, představí širokou škálu vinařských oblastí a aktivit ve Španělsku a bude mimořádným prosterem k diskusím, degustacím a objevování nových trendů.
Barcelona Wine Week 2023, srovnávací veletrh pro kvalitní španělská vína, na němž se představí přibližně 700 vystavujících společností (o 15 % více než v roce 2022) spojí téměř 80 Masters of Wine, sommeliérů, producentů a odborníků ze světa vína v kompletním programu aktivit s více než padesáti prezentacemi a degustacemi.
Cílem je ocenit velkou mozaiku půd a vinařských území ve Španělsku a analyzovat velké výzvy pro budoucnost tohoto odvětví. Což je ideální příležitostí, jak se dozvědět velké geologické a vinařské rozmanitosti země od těch nejrenomovanějších odborníků, stejně jako pochopit nejnovější trendy.
Vinařské lahůdky i vína od mistrů vína
V tomto smyslu bude prominentním prostorem Wine Tasting Journey – Soils of Spain s 58 víny, ve kterých půda je prvek zvláštního významu. K vidění budou mimo jiné vína z Bierzo, Valderroas, Somontano, Valle de Orotava (Tenerife), Jumillas, Priorat, Mallorca, Jerez, León a Calatayud.
Rozsáhlý degustační program navíc zahrnuje speciální setkání, například jako společná prezentace Masters of Wine, kteří nyní vyrábějí svá vlastní vína. Jako je Norrel Robertson, který svá vína vyrábí v Calatayud od roku 2003; Fernando Mora s vinicemi v různých částech Aragonie; a Andreas Kubach, ředitel Península Vinicultores, mimo jiné s vinařstvími v La Rioja Alavesa. Ve společné degustaci budou hrát také oceňovaní sommeliéři, kteří se stali vinaři jako Bruno Murciano, Guillermo Cruz, Sergi Figueres a Xavi Nolla.
Degustační program doplní kolem patnácti renomovaných vinařů, kteří pěstují hrozny na jedinečných půdách, jako jsou René Barbier, Álvaro Palacios a Miquel Torres, kteří předvedou bohatství Priorat licorella; Ricardo P. Palacios, s vinicemi na svahu s břidlicovou půdou v El Bierzo; Esmeralda García, která pracuje s písčitými půdami Santiuste (Segovia); Julia Casado, která ve svých vínech hledá emocionální spojení s terroirem Bullas (Murcia); Sara Pérez, zamilovaná do půdy Prioratu a Montsantu; César Saldaña, vizionář potenciálu Albariza de Jerez a Felipe Blanco, který bude hovořit o kouzlu kanárských půd a vín. Novinář a sommelier Ramón Francàs povede degustaci ‚7 nádherných vém Prioratu‘ se 7 nejlepšími víny z této oblasti; a Santi Rivas, autor knihy „Leave Everything or Leave the Wine“, bude analyzovat 13 spotřebitelských trendů prostřednictvím třinácti vín.
Kam kráčí Rioja?
Dalšími zajímavými vystoupeními budou intervence mezinárodně uznávaného kritika Tima Atkina, který představí svou dlouho očekávanou zvláštní zprávu Rioja 2023 a provede degustaci vín z této oblasti; a Luíse Gutiérreze, autora knihy „Los nuevos viñadores“, který povede degustaci 6 skvělých vín z 6 různých půd.
Další ochutnávka vzdá hold postavě Gérarda Basseta považovaného za největšího sommeliéra všech dob (držel tituly Master of Wine, Master Sommelier a Best Sommelier na světě), který zemřel před třemi lety.
Výzvy, trendy, gastronomie
Prostor BWWHub bude také hostit konference a kulaté stoly o udržitelnosti, inovacích nebo digitalizaci. Budou analyzována témata jako hospodaření s půdou na vinicích tváří v tvář klimatickým změnám, výhody ekodesignu, nové způsoby opětovného použití lahví, digitální transformace vinařství, ochrana starých vinic v zemi nebo marketing a komunikace kolem španělského vína.
BWW se také letos pevně zaváže k posílení synergií vína s haute cuisine, velkým ambasadorem španělského potravinářského průmyslu v zahraničí. Ve spolupráci s ICEX España Exportación e Inversiones se tak bude konat diskuse u kulatého stolu s mezinárodními restauracemi oceněnými mezinárodním oceněním Restaurants from Spain za mezinárodní gastronomickou kvalitu. Zúčastní se mimo jiné Nacho Manzano, šéfkuchař Casa Marcial (**Michelin) a gastronomický ředitel skupiny Ibérica Restaurants and Camino (Londýn) a José Pizarro, majitel šesti restaurací v Londýně a spolupracovník BBC, kde prozrazuje výhody španělské produkce.
Prostor #BWWGastronomy Food & Wine Restaurant nabídne možnost vychutnat si ta nejlepší jídla spojená se skvělými víny u snídaní, předkrmů, obědů a po práci tří vynikajících barcelonských restaurací: Bar Alegría (Tomas Abellan), Cecconi’s (Alessio Biangini) a Kao. (Josep Maria Kao). Sommelier César Cánovas bude mít na starosti vyhledávání nejlepších vín ke každému menu.
Příležitost pro nové obchodní příležitosti
Kromě tohoto rozsáhlého programu bude mít BWW ve svých výstavních prostorách 700 vinařství a 70 značek kvality. Půjde tak o skvělé obchodní a networkingové fórum, které spojí tisíce profesionálů a osob s rozhodovací pravomocí o nákupu z velkých distribučních skupin, importérů uznávané prestiže, velkoobchodních center, specializovaných distributorů, maloobchodů a gurmánských obchodů. Za tímto účelem pozvala téměř 1 800 klíčových odběratelů španělského vína pocházejících kromě Španělska z relevantních exportních trhů, jako jsou Spojené státy americké, Kanada, Německo, Nizozemsko, Spojené království, Belgie, Singapur, Kolumbie, Brazílie, Čína, Japonsko a Korea.