PROWEIN 2025 už „střihá metr“. „Jsme klíčem k úspěchu i v těžkých dobách,“ tvrdí jeho ředitel

Už méně než 100 dní zbývá do začátku 31. ROČNÍKU VELETRHU PROWEIN, přípravy jsou v plném poroudu. Aktuální stav, novinky a plány představil novinářům jeho ředitel Peter Schmitz na tiskové konferenci v adventní atmosféře překrásně zrekonstruovaného komplexu Praga Koneser Center ve Varšavě. Přímo v budově Muzea vodky. To proto, aby naladění nejen na víno, ale i spirity bylo stylové. Světová jednička mezi veletrhy z oblasti vína a lihovin otevře své brány v novém designu i uspořádání 16. března 2025 na výstavišti v Düsseldorfu.

Svěží a moderní vzhled, nová koncepce hal a více efektivity na menším prostoru, průřez produkty napříč světem. A také řada programových novinek. ProWein 2025 se chystá vstoupit do čtvrtého desetiletí své existence s ještě větší energií a s množstvím atraktivních nápadů. K tomu dál rozšiřuje už tak bohatý program. Vedle špičkové příležitosti pro obchod a prezentaci produktů tak stále více upevňuje i roli platformy pro výměnu zkušeností a řešení mnoha aktuálních témat v oboru. To je v době, kdy se oblast vína se potýká s řadou potíží, dvojnásob důležité. A přesto (či právě proto), že doba přináší mnoho problémů, je o účast na veletrhu velký zájem. Podle předběžných odhadů tým veletrhu ProWein příští jaro očekává účast kolem pěti a půl tisíce vystavovatelů z pětašedesáti zemí.

„Dali jsme dohromady skvělý program a na březen už se moc těšíme,“ uvedl ve Varšavě Peter Schmitz, ředitel „rodiny“ ProWein. Ta totiž vedle stěžejního veletrhu v Düsseldorfu každoročně zahrnuje i řadu dalších satelitních výstav. „Chápeme, že současná doba je velmi náročná pro všechny v odvětví. Denně nám to potvrzují rozhovory s našimi vystavovateli a partnery. A dokazuje to i naše roční obchodní zpráva. V mnoha regionech bojujeme s klesající spotřebou vína, klimatickými změnami. Řadu vinic v polovině září znovu zasáhly povodně. Situaci komplikuje i další zvyšování nákladů, globální ekonomický pokles a mnoho dalšího. Průmysl nyní potřebuje vedení, nové impulsy a odvahu, řekl Schmitz. A jakou tedy roli hraje v tuto chvíli jednička mezi veletrhy v oblasti vína a destilátů? „Vidíme se jako klíč k úspěchu,“ shrnuje šance ProWeinu jeho ředitel.

Globální centrum inovací a trendů

Už letos na jaře ProWein Düsseldorf opět potvrdil pozici „pupku“ vinařského světa. Nejvýznamnější mezinárodní veletrh vín a destilátů oslavil jednak 30. výročí a opět poukázal na nové koncepty a trendy, které utvářejí budoucnost oboru. Velmi zaujala například zóna Pro Spirits věnovaná destilátům, která zároveň představila rostoucí fenomén AI ready to drink koktejlů (AI–RTD) na jejichž složení se podílela umělá inteligence.

Jedním z nejsilnějších sdělení letošního ročníku bylo důrazné zaměření na udržitelnost. Tento fenomén se neomezil pouze na diskuse na odborných panelech, ale byl patrný v každé části veletrhu. Oblasti jako Organic World představily ekologická vinařství a jejich závazek k udržitelnému zemědělství. Přítomnost mezinárodních organizací, jako je International Wineries for Climate Action nebo Sustainable Wine Roundtable, ukázala, že toto téma má zásadní důležitost pro globální vinařský průmysl.

Vedle těchto aktuálních témat ProWein zůstává především místem, kde se odhalují trendy, které formují budoucnost. Mezi těmi letošními bylo suché klima, které nutí vinaře hledat inovativní způsoby pěstování révy, robotizace vinic, která mění způsob práce v tomto odvětví, a v neposlední řadě balení. Alternativy ke sklu se ukázaly jako nejen šetrnější k životnímu prostředí, ale i praktické v globálním obchodu.

I další ročník samozřejmě naváže. A navíc přinese další významný milník v podobě ProWein Business Fora. Ostatně už v říjnu zahájil nově sérii ProWein Business Talks a to na téma Digitalizace ve vinařském průmyslu a s velkým úspěchem (více čtěte ZDE).

Nová „architektura“ i nové produkty

ProWein bude výrazně kompaktnější než před pandemií. Stejně rozsáhlou nabídku produktů nabídne v jedenácti halách místo třiceti. Změn tak doznává nejen design akce, ale také logistika. Nové uspořádání totiž výrazně zkrátí vzdálenost chůze pro návštěvníky a zvýší efektivitu času, kterého mají obchodníci samozřejmě omezené množství.

Poprvé bude součástí veletrhu již zmiňované Business Forum, které umožní ještě důkladněji reagovat na zásadní otázky a obchodní výzvy v oboru od změn ve spotřebitelském chování po moderní marketingové nástroje, jako jsou sociální média a umělá inteligence. Moderátorkou tohoto prostoru bude americká vinařská publicistka a podnikatelka Cathy Huyghe, jejíž zkušenosti a vhled do světa dat a technologií slibují inspirativní diskuse a přínos pro všechny, kdo se chtějí posunout vpřed.

„Jsme velmi hrdí, že s námi bude Cathy Huyghe, publicistka pro Forbes a úspěšná podnikatelka v oblasti technologií,“ uvedl ředitel ProWeinu. Fórum samozřejmě opět doplní klasické Masterclass. Obě fóra, Masterclass a Business, umožňují účastníkům jednak získávat cenné zkušenosti, ale i diskutovat s předními osobnostmi a experty v oboru.

Masterclass propojující degustace vína s přednáškami a Business Forum jako nová platforma řešící palčivé otázky oboru jsou prostorem pro diskuse i nové objevy Foto: Messe Düsseldorf

Jedním z témat je například víno z východu, východní Evropa, Kavkaz. Novinkou je sekce pro vína z chladného klimatu zastoupená několika dánskými vinaři. A poprvé budou na ProWein 2025 prezentována polská vína. Naopak gruzíská vína, jejichž zástupci se veletrhu účastní pravidelně již čtvrt století, tu právě v březnu oslaví 25leté jubileum.

Od tradičního salonku Champagne se zastoupením zhruba padesáti přestižních domů a výrobců šampaňského po ProWein Zero, degustační plochu nízkoalkoholických a bezalkoholických produktů, budou provázet ochutnávky i zajímavé prezentace a témata, která mají další přesah, ať už jde o obchodní strategie či design. Urban Gastronomy Lounge, kulinářský salónek spojený již tradičně s restauratérem, someliérem a prezentérem Tonim Askitisem nabídne nejen vhled do nových trendů, ale i workshopy. Bio svět se bude vedle biovín věnovat i obalům.

Objevte chuť zítřka. Ve vínech, destilátech, nových trendech

Samozřejmě i destiláty tvoří jeden z pilířů veletrhu a opět sehrají významnou roli. Svět značky ProSpirits naváže na obrovský ohlas loňské premiéry a vrátí se do haly 5, kde bude více než 400 dodavatelů destilátů z šestapadesáti zemí prezentovat své produkty. Vedle klasiky se zaměří zejména na trendy jako jsou whisk(e)y, nízkoalkoholické nápoje, rum a ovocné pálenky. Kromě toho plánuje ISW (Meininger’s International Spirit Award) degustační zónu a bar.

V bezprostřední blízkosti ProSpirits a to v hale 7.0 znovu rozzáří dění trendová show „same but different“ pro scénu městských barů. Představí se zde průkopníci a lídři trhu v růstových segmentech řemeslných lihovin. Návštěvníci se mohou těšit na širokou škálu řemeslného piva a cideru – perfektní volba především pro odborné návštěvníky z trendové gastronomie, barové scény, ale i maloobchodu s potravinami, neboť právě tyto oblasti těží z velké poptávky v segmentu lihovin. 

„S novým designem hal a novým zaměřením na obchodní témata posouváme ProWein na novou úroveň. Abychom všechny tyto inovace jasně prezentovali, změnili jsme i naší vizuální identitu. Naše nová vizáž s výraznými barvami ukazuje dynamiku a vášeň, s níž chceme čelit budoucím výzvám společně s celým odvětvím. Objevte chuť zítřka – tak zní naše nové motto,“ zdůraznil na závěr ředitel veletrhu ProWein Peter Schmitz.

Snadnější ubytování a „Newsflash“ jako servis aktualit

Praktickou novinku uvítají jistě ti, kteří se rozhodli na veletrh vyrazit a řeší ubytování. Pořadatelé totiž spojili síly se švýcarskou společností Kuoni Tumlare a vytvořili novou platformu pro rezervaci hotelů pro ProWein, která nabízí mnoho ubytovacích kapacit v blízkosti výstaviště za atraktivní ceny. Zájemci si mohou vybrat z nabídky přímo na webových stránkách ProWein.

Na nich v sekci Newsflash jsou k dispozici také aktuální zprávy mapující přípravy veletrhu ProWein 2025. Najdete zde nové vystavovatele, nové nabídky, dokonce můžete prostřednictvím některých materiálů nahlédnout i do zákulisí.