Veletrh Wine Paris & Vinexpo Paris nabídne nejen záplavu novinek, zajímavostí a informací ze světa vína, ale letos cílí ještě intenzivněji i na lihoviny a řemeslné nápoje. Segment natolik posílil, že je mu vyhrazen dokonce samostatný sál, kde nebude chybět ani 40 metrů dlouhý bar. A pořadatelé slibují, že bude veselo.
Letošní třídenní oslava vína a destilátů, která se bude konat od 13. do 15. února 2023 na pařížském Expo Porte de Versailles, posiluje své zaměření na lihoviny a řemeslné nápoje v rámci části expozice nazvané Be Spirits.
Právě zde by mělo být ještě mnohem živěji než kdykoli v minulosti. A není divu, vždyť právě segment lihovin byl v minulém roce nesmírně úspěšný a vzrostl o 43 %. Vedle toho vzrůstá také zájem o butikové produkty malovýrobců, kteří přinášejí na trh obrovskou rozmanitost.
Více plochy, více vystavovatelů
Velkorysý prostor samostatné haly tak odpovídá aktuálním trendům a návštěvníky čeká zajímavá expozice i bohatý program. „Po úspěšném minulém ročníku veletrhu Wine Paris & Vinexpo Paris vzrostla významně poptávka právě od vystavovatelů lihovin,“ zdůrazňuje Rodolphe Lameyse, generální ředitel pořádající společnosti Vinexposium.
V letošním roce tak lihoviny, řemeslné a nealkoholické nápoje v rámci celého veletrhu nabývají ještě více na významu s dvaceti procenty podlahové plochy navíc ve srovnání s akcí v roce 2022. Zároveň s posílením segmentu přibylo 44 % nových vystavovatelů.
Výsledkem intenzivnějšího zájmu o obor je v rámci haly Be Spirits také nový prostor pro řemeslné výrobce s názvem Craft Pavilon (otevřen bude od 10 do 20 hodin), který je zaměřen na nové značky, výrobce redy-to-drink nápojů, nealkoholických nápojů, ale i ciderů a piv.
Celkem zde bude zájemcům k dispozic sedmadvacet kategorií lihovin od armagnacu, calvadosu, cognacu přes gin, tequilu, vermut až po vodku či whisky. Svou premiéru zde budou mít také nealkoholické nápoje, a to v nejrůznějších stylech – od perlivých, přes lihoviny a piva až po koktejly.
Domácí hráči, zavedení matadoři i nováčci
Mezi hlavní producenty budou patřit Gin a Pastis z lihovaru Distillerie de l’Ort, vyrobené organicky v regionu Perigord, rumové infuze z K’ribean Cocktail-Taleya, Gin s levandulovými akcenty z palírny Le Vadrouilleur-Maison LC 1901 v Haute Provence či řemeslný aperitiv Vylmer Apéritifs, opět z Provence, inspirovaný padesátými léty minulého století.
Vedle francouzské produkce bude mezinárodní účast bude velmi posílena návratem Belgie, Kanady, USA, Islandu, Itálie, Japonska, Rumunska, Spojeného království a Švýcarska. A se zvědavostí je očekávaná i nabídka nováčků letošního ročníku, mezi které patří společně s Uzbekistánem a Vietnamem také Česká republika.
Kreativita ve skle i na pódiu
Nejen nápoje, ale i řada akcí nabídne kreativní pohled na nové trendy v této oblasti. Aréna Speakeasy 2023 je novým prostorem, kde se budou probírat aktuální témata ze světa lihovin a mioxologie a to samozřejmě v přátelské a uvolněné atmosféře.
Novinkou je i Bitva mixologů, která svede dohromady absolutní špičky, a tedy nejkreativnější osobnosti z oboru. Dále se zde mohou návštěvníci těšit na řadu masterclass, zajímavé konference a panelové diskuse.
A jednou z nejpopulárnějších atrakcí bude zcela jistě obrovský 40 metrů dlouhý Nekonečný bar. Špičkoví barmani z evropských a zejména francouzských podniků budou oslňovat příchozí svými mistrovskými kousky přímo srdci haly Be Spirits, která bude rozhodně jedním z nejzajímavějších center dění pařížského veletrhu.