Ať už na vás leze jaro, nebo si ještě s chutí užíváte zimních dní, v botanické zahradě v pražské Troji si můžete vychutnat obojí. A s trochou dobrého vína navíc.
Příroda sice ještě spí, na horách je spousta sněhu a první teplé paprsky střídá mráz, přesto se najdou dřeviny, které pomalu rozkvétají. Například zimnokvět časný pocházející z Číny, který návštěvníky botanické zahrady překvapí neobvyklými krémově žlutými květy s hnědočerveným středem. Je to krásný příslib blížícího se jara, ale protože teploty zatím většinou mluví jinak, není nad to zakončit procházku v rostlinném bistru zahrady, kde obsluha rychle přichystá teplé smoothie z čerstvého ovoce a koření. Nebo ve vinotéce na vinici sv. Kláry u hořícího krbu, zvláště pro ty, které sklenička svařeného vína se skořicí potěší ještě o něco víc.
Lahev pro speciální chvíli
Poslední únorovou sobotu tu navíc můžete navštívit od jedenácté dopoledne speciální akci, kdy se bude ve vinotéce na vinici sv. Kláry otevírat archiv v rámci celosvětové akce „Open That Bottle Night“. Večer, který je mimořádný tím, že otevřete právě onu lahev, „tu“ jednu konkrétní, kterou si šetříte na zvláštní příležitost. V prodeji bude limitované množství lahví úspěšných vín z předchozích ročníků, která již v nabídce nejsou. Otevírací doba vinotéky bude v tento den prodloužena do 23.00.
Den svařeného vína
A vrátíme-li se zpět ke svařáku, užít si ho v nejrůznějších podobách můžete hned další týden. První březnová neděle bude na vinici sv. Kláry patřit právě tomuto nápoji. Ostatně víno nemusíte brát pokaždé příliš vážně a u toho svařeného to platí dvojnásob. Můžete nechat vyniknout jen jeho přirozenou chuť s trochou koření, nebo naopak vsadit na výraznější a netypické přísady. Z viničního domku to tentokrát bude vonět o to svůdněji. A příchozí budou moci ve vinotéce nejen ochutnávat, ale stejně tak se s ostatními podělit o své recepty na to nejlepší „svářo“.
-red- foto: Botanická zahrada Praha