Všichni již mluví o tom, jak se proteiny z hmyzu stanou jedním z pilířů naší stravy v budoucnosti. Ale ta přichází už teď. Unikátní český start-up se pustil do přípravy slaných pochoutek – křupavých červíků.
Jedlý hmyz představuje dokonalý zdroj živočišných bílkovin. Má jich v sobě až 50 % obsahu. Bonusem navíc je nálož vápníku, železa a zinku. A právě tyto skvělé vlastnosti hmyzu nadchly Libora Sloupenského, který společnost WormUP založil a stal se tak prvním výrobcem slaných hmyzích pochoutek v celé EU. V současné době jsou křupaví červíci na trhu ve třech podobách – se solí, s chilli a s česnekem.
„Poprvé jsem hmyz ochutnal na jedné přednášce v Brně, kde mě to ihned nadchlo. Definitivně jsem se rozhodl při jednom kurzu osobního rozvoje. Došlo mi tehdy, že vše, co jsem v životě prožil, a vše, co jsem, mě vede právě k této práci. Hned druhý den jsem na tom začal pracovat,” popisuje zrození unikátního projektu zakladatel firmy Libor Sloupenský.
Momentálně firma produkuje kolem 5000 pytlíků křupavých červíků za měsíc, ale každý měsíc téměř zdvojnásobí výrobu. Její vizí do budoucna je začít skutečně nahrazovat maso ze savců ještě výživnějším masem z hmyzu.
„Lidé si často myslí, že je to nesmysl, a představují si, že budou mít na talíři místo steaku třeba brouka. Skutečnost je ale taková, že hmyz se dá rozemlít a znovu spojit do podoby, která hmyz vůbec nepřipomíná. Většina masa, které dnes konzumujeme, je také rozemleta nebo jinak upravena a nemá svou původní podobu. Takový hmyzí burger bude jednou velká pochoutka,“ věří Eva Sloupenská, spolumajitelka firmy WormUP.
A jen pro zajímavost trocha statistiky: