Ne vždy se dá o něčem tak jednoznačně říci, že jedna a jedna jsou tři, jako o vydařeném snoubení vína a jídla. Jenomže k tomu musí být nejen skvělé jídlo, ale i velké víno.
Jak poznáte, že je víno velké? Miloš Michlovský, jeden ze zakladatelů Unie enologů ČR, která byla založena před třemi lety, tvrdí, že jedině kvalitní vína, tedy ta z výjimečného terroiru a zpracovaná zkušeným vinařem, mají šanci obstát i v souboji s výraznými a na párování náročnými pokrmy. Což je třeba zkoušet a prověřovat. A právě k tomu slouží enogastronomické večery pro členy unie, které se jednou za čas konají v některé z prestižních restaurací.
Poslední den v listopadu to byl pražský podnik V Zátiší a menu šéfkuchaře Pavla Brože, které svedlo souboj s pozoruhodnými víny mladých, ale i starších ročníků z produkce vinařství jako jsou Vinselekt Michlovský, Domaine Eisgrub, Hana Mádlová, Sonberk, Dvořáček či Bauman.
Vína si tak musela poradit například i s takovými ingrediencemi, jako byly lanýže, celer, pastiňák, nebo třeba libeček, na talíři se střídala například kachní játra foie gras, candát, telecí svíčková . Výborná zkušenost, krásné párování, skvělá diskuse a vůbec, krásná práce.
-rad-