Pomalé grilování, uzení, přirozená chuť co nejšťavnatějšího správně ožehnutého masa. A hlavně příprava nejlépe na dřevěném uhlí. Nic jiného nemá tu úžasnou atmosféru.
Je to rituál lahodící mužům, který milují i ženy.
Pán venkovní kuchyně krotí ohnivý živel, dostává tak dokonalou příležitost předvést svou kuchařskou kreativitu a sklízet zasloužené ovace, tedy není-li víc pyroman, než kuchař a pokud se daří. Ženy se těší na jídlo, které pro změnu nemusí připravovat – práce s grilem je přece jen zejména doména mužů. Jemná vůně kouře stoupajícího z grilu, v němž to syčí, bublá, peče se či udí, se dokonale pojí s doušky dobrého vína. Což jen ďábelsky roztáčí už tak navnaděné chutě. Grilování je až animální požitek. Stejně jako konzumace masa a zeleniny, z nichž kape šťáva, okousávání přižahnutých kostí žebírek a křidýlek, olizování prstů od té dobroty, no jen se za to nestyďte. Užíváme si to celé léto a dokud je sluníčko, i po něm.
Smrtící žhavíky?
Úžasné pokrmy se ovšem dají vykouzlit i hub či zeleniny, chce to fantazii a odvahu experimentovat. Navíc při správném postupu jde o jednu z nejzdravějších úprav, jsme tak už dalšího mýtu, jak děsně je grilování nezdravé. Jenomže omyl, dnes už grilování zdaleka není otázkou klobásek a bůčku kapajících do uhlí a dusících se tak v karcinogenním kouři. Moderní grily jsou vychytané tak, aby šťáva stékala do speciálních misek, griluje se čistě a zdravě.
A co víc, pokud máte solidní kotlový gril s poklicí, v němž se dá regulovat teplota, upečete na žhavém uhlí cokoli. Ovocný koláč k svačině, zapečená jídla i pečivo, stejně jako v horkovzdušné troubě. Když ho dobře roztopíte a hlídáte teplotu, snadno na něm uděláte nejen steaky a zeleninu, ale i pečeně a drůbež, nebo třeba dezerty. I takové čokoládové suflé je hračka, stejně jako dortový korpus nebo bábovka. A vše je křupavé a voňavé, dokonalost sama.
Hra s ohněm
Zatímco pečení sladkých dezertů asi opět převezmou spíš ženy, masa, zelenina, ryby…, to vše si tu užívají muži. Je to přirozené, maso nad ohněm má prostě dělat chlap. Jenomže někdy je to jako s tím pověstným věšením obrazu. Znáte to?
Muž prohlásí, že bude grilovat, následuje tedy řetěz reakcí. Žena jde do obchodu, nakoupí vše potřebné, udělá salát, připraví zeleninu, zhotoví dezert a roztopí gril. Připravené maso dá na tácek spolu s potřebným náčiním, omáčkami a podá vše manželovi, který okukuje gril s pivem v ruce. Zatímco muž klade maso na rošt, žena připraví talíře a příbory, pak upozorní manžela, že se maso pálí. On poděkuje a požádá ji, aby mu přinesla další pivo. Mírně připálené maso vyndá muž z grilu a podá ženě, která je naporcuje a donese ke stolu. Po jídle žena uklidí stůl, a zatímco všichni pějí chválu na mužovo vaření, umyje nádobí. Muž se zeptá ženy, jak se jí líbil její „den bez vaření“. Rozladěná reakce jej překvapí. Logicky tedy usoudí, že nic neudělá ženskou šťastnou.
Hra s ohněm je jednoduše nejzábavnější, když panuje souhra. Žena se podílí na přípravě, i ten dezert si upatlá a nezatěžuje tím muže. Muž si pak užije vlastní obřad přípravy, kdy rozhoduje o distribuci uhlí, tepla, umístění a propečení jednotlivých lahůdek a kupodivu většinou to zvládá do samotného umdlení strávníků či uhlíků. Muži totiž mají tendenci experimentovat, předvádět se, demonstrovat množství, ovšem předpokládají, že jejich úkolem je hlavně udělat dobré maso. Tam čekají pochvalu. A také platí, že čím větší, tím lepší. Mají rádi okázalost. Nejraději by ugrilovali celého vola, ale zpravidla stačí sele, jehně, baví je i velké ryby. Ano, nakonec vezmou za vděk i steaky, žebírky, křidýlky…. Ale to ostatní, jako jsou drobnosti na úvod, přílohy či dezerty… to už jsou opravdu nepodstatné marginálie. A kultura stolování? Proč při grilování, proboha!!??
Ženy naopak umí přípravu a celý průběh večera lépe načasovat. Ohlídají detaily a že nakonec i muž vděčně sáhne po utěrce, příboru a nakonec i salátu je taky fakt.