Už osmým rokem najdete restauraci Pastař na stejné adrese. Jen tři minuty od Národního divadla je to stálice, pokud jde o domácké prostředí, pěkná vína z rodinných vinařství a koncept vycházející z řemeslně připravené čerstvé těstoviny v souhře s typickými italskými produkty. V osobě nového šéfkuchaře získala kuchyně nový impuls i energii.
Jako by tu vařili sami Italové, přitom stačí jen od Národního divadla přejít most Legií a hned po pravé ruce můžete na rohu bloku domů malostranského Újezda narazit na nenápadný podnik evokující kousek Itálie. Kreativní nabídce vévodí čerstvé těstoviny, když sýr tak parmazán nebo pecorino, když houby tak sezónní a k tomu trocha lanýže, spousta bazalky, zeleniny, kouzla s rajčaty. Přidejte ančovičky, krevety, slávky, chobotnice, ale nechybí ani tatarák, šťavnaté kuřecí, hovězí krk s hutnou plnou chutí… Menu vás chytí do pasti lahodných kombinací, výtečného masa, plodů moře, risott i raviol. A také dokonale vychucených omáček. Ty jsou hlavním trumfem nového mladého šéfkuchaře Daniela Bureše, který sbíral profesní zkušenosti i v prestižních restauracích jako Bellevue či La Finestra a zjevně toho pochytil hodně. To by bylo, abyste nezůstali až na moučník.
Atmosféra domácí, servis precizní a Itálie na jazyku
Restaurace Pastař má sice ryze české kořeny, ale italské chutě tu působí autenticky. Už když podnik před osmi lety začínal, představoval na tuzemské gastronomické scéně malé zjevení. Vše čerstvé, většinou sezónní, připravené s typickou italskou lehkostí, žádné rafinované výmysly, ale jasná chuť těch nejlepších italských surovin. A když se řekne nejlepších, není myšleno hned na ty nejdražší a prémiové, ale, podobně jako v Itálii, zelenina ideálně rovnou ze záhonu, rajče plné chutí, čekanka, římský salát…
Pasta – a právě od vymazlených těstovin se odvíjí i název podniku – samozřejmě čerstvě a po domácku připravená. Bůvolí mozzarella, domácí ciabatty i pesta, selské sýry, pečlivě vybraná masa, ryby a plody moře, ve skleničce vína z kvalitních rodinných vinařství. Domácká, přitom šmrncovní atmosféra.
Na talíři invence i noblesa, ochutnáváte už nosem a očima
Nabídka pokrmů je přehledná a jednoduchá: pět předkrmů, pětkrát pasta, pět hlavních jídel a tři dezerty. Předkrmům vládne skvostný hovězí tatarák s lanýžem a topinamburovým chipsem. Poutavá prezentace, skvělá chuť, prostě paráda. Sekci pasty, “vlajkové lodi Pastaře” pak vládnou černé linguine s mořskými plody a krevetovým bisquem, neboť právě takhle by mohlo chutnat moře na talíři. Navíc hýřící barvami a bavící chutěmi, vůněmi, strukturou. Nás ovšem okouzlily také domácí ravioly se salsicciou a máslovou omáčkou – chutí plná pusa, báječné. A to jsme ještě nedošli k hlavním jídlům.
Kuřecí prsíčko, hovězí krk a taky mořský vlk
Na podzimní talíř patří jídla vydatná a silná. Kdo to tak márád, určitě by měl vyzkoušejt hovězí krk s omáčkou z červeného vína, typicky podzimní jídlo s plnou a hřejivou chutí. Nebo ochutnejte pečeného mořského vlka s kaviárem, brambůrky grenaille a skvostnou omáčkou, který vám naopak připomene léto. Stejně jako mascarpone s jahodami, moučník jednoduchý, lehký jako dech a přitom nepřekonatelný. No pravda, tiramisu je tiramisu. Ale ať už jeden, nebo druhý, sladká tečka je to parádní.