Nejsevernější region Itálie nabízí milovníkům vína a gastronomie spoustu lákadel. A vedle vinných skvostů ve skleničce i ty architektonické ve vinařské krajině. V Alto Adige můžete objevit překrásné vinařské stavby v historickém, stejně jako v nejmodernějším duchu.
Na vinicích Alto Adige, které určují ráz tohoto nevelkého, nicméně vinařsky nepřehlédnutelného regionu s dominantou Dolomit i Alp vyzrávají hrozny pro vína, která jsou stále vyhledávanější a respektovanější. Od začátku tisíciletí urazila obrovský kus cesty směrem k ušlechtilosti, eleganci, té nejlepší kvalitě. Zrozená z pokory i lásky k přírodě, z tradic, vášně i novátorství. Vína, byť často vyzrávají v historických sklepích, jsou vyrobena nejnovějšími technologiemi, tradice a modernismus se odráží jak v samotném produktu v lahvi, tak v architektuře budov, kde tato vína vznikají. Ať už jde o atraktivně zrenovované historické objekty či moderní umělecké stavby, v nichž se funkčnost potkává s uměním.
Jihotyrolská vinná stezka je toho důkazem. V posledních letech zde vznikla řada výjimečných designových budov. A byť jde nezřídka o odvážné futuristické koncepty, vždy jsou citlivě usazené v krajině, nevtíravě přitahují pozornost turistů a lákají k posezení a podrobnějšímu prozkoumání místních vín i kontextu jejich vzniku. Ostatně víno vždy chutná nejlépe tam, kde se zrodilo a většinou si tu můžete objednat nejen degustaci, ale pokud se trefíte do správných termínů, pak i prohlídku vinařství.
MANINCOR Panství, kde historie potkává budoucnost
Historické sídlo Manincor stojí v kopcích nad jezerem již víc než 400 let a spolu s vinařstvím je vlastní hraběcí rod Enzenbergů. Hrozny pěstují na 15 ha vinic a to v přísném souladu s přírodou – od roku 2005 v biodynamickém režimu, nyní s certifikací Demeter. Celkem vlastní nad Caldarem přes 50 ha, na nichž chovají zvířata, pěstují ovoce, hospodaří. Mimochodem i velké dubové sudy pro zrání některých bílých vín jsou z jejich panství.
V podzemí pod vinicemi se nyní skrývá i nový architektonický skvost, dvoupodlažní velkolepý gravitační sklep a velkorysé zázemí. Architektu Walteru Angonesemu se podařilo zabudovat třípatrovou novostavbu téměř celou do svahu vinic s velkým respektem k historické usedlosti ze 16. století. Nová architektura sklepa byla přidána do podzemí a půda nahoře byla znovu osázena vinnou révou. Zvenku je vidět pouze nový prodejní pavilon, vchod a degustační místnost s výhledem na jezero Caldaro.
Cantina BOLZANO Vinařství s vinným listem, který neopadá
Cantina Bolzano leží na okraji největšího města v Jižním Tyrolsku, které je zároveň významným vinařským centrem. Vinařství sdružuje celkem 200 členů, kteří se starají o 320 ha vinic ve výškách 250 až 800 m.n.m. Dříve šlo o dvě družstva (Cantina Gries a Cantina Santa Maddalena), která se spojila začátkem tisíciletí.
Nová budova vinařství Cantina Bolzano byla otevřena v roce 2018. Svítící krychle, kterou do svahu vestavěl architekt Dell’Agnolo-Kelderer, je viditelná už z dálky. Transparentní, bronzově zbarvená dvojitá fasáda z perforovaných hliníkových plechů je prostoupena propletenými liniemi, představujícími vinný list. Jedná se o nízkoenergetický dům, výrobní prostory a technologie se z velké části ukrývají pod zemí.
Cantina KALTERN V bronzovém hávu nad jezerem
Kaltern, aneb Caldaro. Tento název nese jezero, město i vinařství s více než stoletou historií. Designová budova moderního vinařského centra z dílny vídeňského architektonického studia feld72 je propojena s původním zázemím a na pohled poutá pozornost už z dálky. Fasáda v barvě bronzu, velké prosklené plochy a impozantní výška dodávají stavbě architektonickou eleganci. Uvnitř budovy jsou vystavena umělecká díla od Andrey Varesco.
Dnes patří Cantina Kaltern sdružující 650 členů a 450 ha vinic k obřím podnikům, přesto s důsledným zaměřením na kvalitu jak v lahvi, tak na kvalitu práce, života, součinnosti s přírodou (průkopníci v biodynamice i udržitelnosti, první v Itálii s certifikací Fair’n Green), odrážející se v duši vína i regionu.
Cantina TRAMIN Otevřená náruč uprostřed zeleně
Futuristická stavba od renomovaného jihotyrolského architekta Wernera Tscholla připomíná barvou i tvarem okolní krajinu vinné révy. Zelená ocelová konstrukce se vine kolem spodní skleněné budovy. Nová boční křídla vítají návštěvníky jako dvě otevřené náruče.
Architekt Werner Tscholl vytvořil dominantu, která zaujme nejen exteriérem, ale klíčovou roli v designu hraje také funkce: existují samostatné úrovně pro pracovní zázemí a návštěvnickou zónu.
Z degustační místnosti v prvním patře se návštěvníkům naskytne jedinečné panorama s výhledem na vodní hladinu jezera Caldaro a okolní vinice. Vinařství sdružuje 160 vinařských rodin, které na 260 hektarech pěstují jednak vlajkovou odrůdu Gewürztraminer, který ve středně vysokých polohách zraje do aromatické bohatosti a svěžesti a oni jej umí jako málokdo, ale také Rulandské šedé i bílé, Chardonnay, Cabernet, Merlot, Pinot Nero či Lagrein.
Cantina KURTATSCH/Cortaccia Terroir jako inspirace
Působivá budova jednoho z nejstarších a nejmenších družstev v provinci, ležícího vůbec nejjižněji, ještě voní novotou, dokončena byla v roce 2021 a podtrhuje ráz vinařství, které vyrábí svá vína z vinné révy v nadmořské výšce mezi 220 a 900 m. Právě tento kontrast činí jejich vína tak rozmanitá. Ataké architektonický koncept se snaží zdůraznit různé části vinic a činí je pro návštěvníky hmatatelnými.
Objem nového vinařství se rozšiřuje jako tektonické desky, které se zařezávají a překrývají jedna přes druhou. V oblastech, kde se úrovně překrývají, vznikly uzavřené prostory, které jsou přístupné návštěvníkům. Zdejší lounge bar s panoramatickým výhledem na vinice nabízí výběr těch nejlepších vín z produkce vinařství. Přístavba je postavena vertikálně, a zahrnuje jak technologie tak panoramatické vyhlídkové body, které nabízejí úžasný výhled na okolní vinice. Jako vinná réva i nová budova “vyrůstá” z „kořenů“ se sklady a zpracovatelskými prostory a šplhá se výš až po degustační a prodejní zóny. Fasáda je postavena ve tvarech, materiálech a barvách, které kopírují geografické vrstvy různých vinic.