Taky milujete gin? Baví vás zkoušet jej v nové podobě, v nevšedních kombinacích, objevovat nové nápady? Třeba jak jej nainfuzovat v AeroPressu, nebo jej kombinovat s jedlými květy? Pak na viděnou ve Vinohradském Pavilonu. První březnovou sobotu se tu koná již čtvrtý Ginfest by Barlife.
Zábavně vzdělávací oslava jalovcového nápoje je určená především široké veřejnosti. Na jednom místě se představí mnoho výrobců, kteří se s účastníky podělí o svou lásku a vášeň k ginu. Nabídnou nejen vzorky k ochutnání, ale také své příběhy. Kromě degustací se ginoví nadšenci budou moct zúčastnit i vzdělávacích seminářů.
Mšička révokaz, pro gin spása
Gin se od samého začátku vyhříval na výsluní popularity. V Anglii 17. a 18. století vypukla dokonce taková ginová horečka, že bylo třeba výrobce i konzumenty legislativně usměrnit. Tento útlum však neměl dlouhého trvání a když vinice napadla pohroma zvaná mšička révokaz, ginu znovu pomohla na vrchol, opět se stal nápojem číslo jedna. V současné době je velmi oblíbený nejen u konzumentů, ale také výrobců, kteří vyrábí gin, zatímco čekají, až jim dozraje whisky nebo rum. Současnou vlnu ovšem nejvíce nastartoval vznik nového typu ginu, tzv. středomořského. Španělsko se takřka přes noc stalo velmocí tohoto nápoje, která šlape na paty tradičnímu London Dry Ginu.
Ať už jste příznivci středomořské varianty, nebo zastánci tradice, přesně pro vás je dělaná akce Ginfest by Barlife. Návštěvníci akce mají možnost strávit příjemné sobotní odpoledne ve společnosti zavedených, ale i méně známých ginů z celého světa, které doplní výtečná kuchyně. Samozřejmostí je, že kteroukoli z vystavených značek mají možnost ochutnat za příznivé ceny.
S ginem po celém světě
A vzhledem k tomu že akci opět organizuje časopis Barlife, doprovodí volnou degustaci i vzdělávací semináře. Jako první vystoupí Carlos Morante, který představí značku Gin Mare. U středomořských ginů zůstaneme i nadále, hned druhý seminář proběhne pod záštitou značky Larios. Vladimír Čech vám ukáže, že v AeroPressu nemusíte připravovat jen kávu, ale třeba také nainfuzovat gin. S Borisem Ivanem během třetí přednášky procestujete celý svět a dozvíte se, jak se daří ginu v jednotlivých kulturách a proč je dobré upřít pozornost zpátky do staré dobré Anglie.
Druhou polovinu vzdělávací části odstartuje Marek Štochl, ambasador The Botanist ginu, který vám poví o důležitosti bylin v ginu, o tom, že inspirace roste všude kolem nás a že jedlé květy dokáží z vašeho G&T udělat nevšední záležitost. Během master-class s Andreyem Bolshakovem, globálním ambasadorem ginu Bombay Sapphire, poznáte historii a filosofii této známé značky. Semináře uzavře Jakub Bobček, který vás seznámí s krásami Plymouthu a také s Plymouth ginem, který zde vzniká.