Echlinville Distillery se dočkala!

Stopětadvacet let čekali v Severním Irsku na otevření lihovaru, vyrábějícího Irish whiskey, veřejnosti.

Sotva se tak letos na jaře stalo, nastaly v Irish Whiskey Association  (IWA) jisté vibrace. Majitelé The Echlinville Distillery v hrabství Down zbudovali na svém pozemku jednak kotelnu (promiňte mi ten výraz pro still house, tedy prostor, kde jsou instalovány destilační kotle), ale i zrací sklady, plnírnu láhví a ještě ke všemu zvláštní prostor pro návštěvy a zjevně se tak rozhodli přilákat do areálu lihovaru návštěvníky. Nebo také odlákat je od návštěvy konkurenčních podniků.

A právě to motivovalo úvahy IWA o jednotném přístupu k whiskey turismu, jenž se ruku v ruce se stoupající poptávkou po Irish whiskey ve světě utěšeně rozvíjí. Koneckonců těch dvaatřicet nových nebo plánovaných lihovarů na ostrově – jedním z nich např. bude Hazelwood House ve Sligu, jehož stavba pochází ze začátku 18. století. Obytná budova bude restaurována podle jichž schválených projektů, zatímco přilehlá nepoužívaná továrna o ploše 1 700 m2 bude přestavěna na lihovar a návštěvnické centrum.

Produkce Hazelwood´s single malt Irish whiskey má začít nejpozději za jeden a půl roku. Pak minimálně tři roky zrání (spíše více), takže na ochutnávku se můžeme objednat nejdříve za pět let. Nemáme po ruce čísla z ostrova Irsko, ale určitou představu o významu nového typu turistky si lze vytvořit z 1,5 milionu lidí, kteří v roce 2014 (!) navštívili lihovary ve Skotsku… 

-AM-