Zástupci veletrhu PROWEIN představil v předvánoční Budapešti novinky pro rok 2024. Historická palírna Unicum, kde se tisková konference odehrávala, nabídla nejen jedinečné zázemí, ale podtrhla zároveň trend sílícího zájmu o spirity, který je vedle intenzivního pohledu do světa vína, řemeslných piv, ale i nealkoholických variant tradičních alkoholických nápojů výrazně narůstajícím segmentem v rámci této prestižní prezentační a obchodní platformy.
Veletrh ProWein se blíží ke svému 30. výročí v pozici jedné z hlavních událostí roku pro profesionály z oboru vína, piva a lihovin po celém světě. Od 10. do 12. března 2024 očekává více než 50 000 odborníků, kteří přijedou do Düsseldorfu za rozsáhlou nabídkou produktů z oblasti vín i destilátů z celého světa. Novinky jeho nadcházejícího jubilejního ročníku představili na prahu adventu v Budapešti generální manažer Messe Düsseldorf Erhard Wienkamp a PR manažerka téže organizace Monika Kissing. Součástí speciálního programu byla i degustace vín z Maďarska, ale i sousedního Slovenska a Rumunska v režii předního maďarského sommeliera Andráse Horkaye a také prohlídka jedinečného muzea UNICUM, které společně s palírnou a sklepením se sudy, v nichž vyzrává zdejší likér, tvoří jeden z nejatraktivnějších turistických cílů milovníků ušlechtilých nápojů. Sklepením Unicum nás provázel současný ředitel podniku a reprezentant šesté generace rodiny výrobce produktu zhruba stejně slavného a populárního, jako je u nás Becherovka, Sándor Zwack.
Unikátní nabídka i barometr trendů v oboru
S více než 5700 vystavovateli ze 60 zemí se ProWein hrdě řadí na přední místo mezi veletrhy tohoto zaměření a také jubilejní 30. ročník nabídne zřejmě největší a nejkomplexnější sortiment produktů. Zatíco v roce 1994 startoval veletrh ve dvou halách na pouhých 2.300 m2 s 321 vystavovateli, velkorysá plocha 71.000 m2 rozprostřená do třinácti hal pro příští rok tak mluví za vše.
Tato rozsáhlá prezentace zahrnuje jak globální lídry na trhu, tak i menší inovativní podniky, což potvrzuje pozici Düsseldorfu jako mekky pro víno, pivo a lihoviny.
„Žádný jiný veletrh, ani v Evropě, ani v zámoří, nenabízí takto kompletní nabídku. Globální lídři trhu stejně jako malé, vybrané podniky či nováčci teprve startující na cestě vzhůru se opět představí v Düsseldorfu – metropoli vína, piva a lihovin,“ shrnuje Peter Schmitz, ředitel veletrhu ProWein, který ještě zdůrazňuje přínos veletrhu jako vysoce funkční platformy pro prezentací nejaktuálnějších trendů, specializovaných expozic či realizaci inspirativních diskusních fór. „Pro nákupčí z obchodu, hotelů a gastronomie to má nepřekonatelný význam,“ dodává Schmitz. ProWein se tak stává jakýmsi barometrem pro aktuální témata a inovace v tomto průmyslu.
Monika Reule, jednatelka Německého vinařského institutu (DWI) vyzdvihuje fakt, že ProWein se po třiceti letech nejen drží na vrcholu jako přední veletrh, ale zároveň umí přicházet i s další nadstavbou. „Jsme hrdí a šťastní, že se veletrh ProWein vyvinul v nejvýznamnější mezinárodní specializovaný veletrh a každý rok promění Německo, významnou vinařskou zemi, na tři dny v centrální bod mezinárodního světa vína. Veletrh ProWein přitom i po 30 letech dokáže nadchnout odborníky vždy novými a napínavými tématy,“ zdůrazňuje Monika Reule.
Stále rozmanitější a pestřejší
Jedním z klíčových prvků úspěchu veletrhu ProWein, důsledně orientovaného na odborné publikum, je jeho schopnost předvídat „budoucnost“ a tedy i směřování trhu, včetně formátů vycházejících vstříc jeho nastupujícím potřebám. V roce 2023 například premiérou specializované výstavy na téma “no-and-low”, právě Prowein byl vůbec prvním evropským veletrhem, který segmentu s nulovým či nízkým alkoholem nabídl vlastní scénu. A na tuto premiéru navazuje ročník 2024 opět samostatnou plochou v hale 1, kde budou pod heslem “ProWein Zero” opět diskutovány a zkoumány všechny aspekty této narůstající produkce, vše navíc doplněno samostatnou degustační zónou v režii nakladatelství Meininger Verlag.
Mezi další atraktivní témata patří již šestým rokem přehlídka “Same but different” s širokou nabídkou řemeslných lihovin, piv a ciderů, která se obrací speciálně na vyhlášené gastronomické podniky a bary. V hale 7 tak představí své umění na 120 vystavovatelů z různých zemí světa. Hala 5 hned v sousedství se sekcí “ProSpirits” s velkorysým prostorem pro lihoviny tří stovek zahraničních producentů, pak doplní celkovou představu o dění v oboru. Jak zdůrazňuje ředitel veletrh Peter Schmitz, záměrem je reflektovat rostoucí důležitost lihovin na trhu.
K nápojům patří i gastro nebo obaly
Lounge “Urban gastronomy by #asktoni & ProWein” pak nabídne program zaměřený na mladou městskou gastronomickou scénu, hlavním průvodcem i osobností této atraktivní sekce bude gastronom a sommelier Toni Askits.
A vzhledem k tomu, že jedním z ústředních témat veletrhu je udržitelnost, opět zde nebude chybět zaměření na novinky v obalových technikách a alternativních řešeních. Takže bag-in-boxy, nerezové kegy, recyklovatelné plechovky, PET lahve… , vhled do segmentu nabídne jednak speciální výstava v hale 9 „Packaging & Design“, ale také další expozice i stánky jednotlivých producentů.
Samozřejmě nebude chybět specializovaná výstava na téma “Organic World” v hale 4 s přibližně 300 zahraničními vystavovateli bio vín.
A protože šampaňské nesmí chybět – pak jako šumivá tečka je tu opět “Champagne Lounge v hale 9– ústřední bod obsáhlé reprezentativní nabídky šampaňského na veletrhu ProWein 2024.
Příprava na ProWein 2024
Internetový portál veletrhu ProWein 2024 je již online. Na adrese www.prowein.de umožňuje odborníkům z oboru vína, piva a lihovin získat informace o vystavovatelích, produktových novinkách a připravit si svůj program na veletrhu včetně plánování návštěv. A spuštěn je i prodej vstupenek.